Een Nederlandse it-consultant die als thuiswerker maandenlang twee broodheren tegelijk diende, moet van de rechter zijn voormalige werkgever 33.000 euro boete en compensatie betalen. Detacheerder Cavero uit Rijswijk had zelfs 120.000 euro geëist voor de vier maanden dat de man naast zijn werk voor deze it-dienstverlener ook nog eens bij Klaverblad Verzekeringen zat.
Door op afstand te werken en vergaderingen online te doen viel het niemand op dat de man twee fulltime banen had. Op zijn werk was verder inhoudelijk niets aan te merken. Maar de Rotterdamse kantonrechter vindt het onwenselijk dat een it’er in totaal tachtig uur per week maakt voor twee werkgevers. Dat maakt het risico op uitval door overbelasting zeer groot, aldus het vonnis.
Cavero plaatste de man die 5.800 euro bruto verdiende, via een broker fulltime bij de gemeente Den Haag. De it’er verzuimde echter na indiensttreding bij de detacheerder zijn fulltime dienstbetrekking bij Klaverblad Verzekeringen op te zeggen. Die werkgever was er na de pandemie gewend aan geraakt dat it’ers thuiswerken. De thuiswerker verscheen ook altijd netjes op online vergaderingen. Zowel Klaverblad als de gemeente Den Haag vonden de man prima functioneren.
De it’er zei een extra baan te hebben aangenomen om een hoge schuld aan zijn echtscheidingsadvocaat te kunnen aflossen. De man liep na ruim drie maanden tegen de lamp nadat hij een vrouwelijke collega had verteld een dubbele baan te hebben. De vrouw stapte met dit verhaal naar Cavero waarna een ontslag op staande voet volgde. De it’er nam daar genoegen mee. Maar voor Cavero hield het daarmee niet op.
Over de schreef
De it-dienstverlener eiste een vergoeding en boetes tot een bedrag van 120.000 euro. De rechter stelde Cavero grotendeels in het gelijk, maar bracht de vergoeding en boetes terug tot 33.280 euro. Het overtreden van het verbod op nevenwerkzaamheden komt de it’er op een boete van 25.000 euro te staan. Bovendien moet de man Cavero 8.280 euro compenseren omdat hij schuldig aan het ontslag was.
Volgens de rechter had de man nooit twee fulltime dienstverbanden naast elkaar mogen aannemen. De rechter vindt dat de it’er ver over de schreef is gegaan door bij Klaverblad te blijven werken.
De it-consultant stelde tegenover de rechter dat hij door in de weekenden te werken tot in totaal tachtig uur per week kwam. Hij zei zijn werk voor Cavero deels in het weekend te doen en al het werk voor Klaverblad doordeweeks. Maar volgens de rechter is dit onvoldoende onderbouwd.
Verbod op nevenwerkzaamheden
De advocaat van de it’er probeerde de boete wegens overtreding van het verbod op nevenwerkzaamheden nog van tafel te krijgen. De Richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden die binnenkort van kracht wordt, verklaart bedingen nietig waarbij de werkgever verbiedt of beperkt dat de werknemer nevenwerkzaamheden doet, tenzij er een objectieve reden is. Maar zolang die wet nog niet van kracht is, kan daar volgens de rechter geen beroep op worden gedaan. Bovendien vindt de rechter dat er wel degelijk objectieve redenen waren, namelijk het vermijden van belangenconflicten en het naleven van de arbeidstijdenwet.
Overigens is de it’er na zijn ontslag bij Cavero via dezelfde broker nog werk gaan doen voor de gemeente Den Haag. Cavero zag daarin een overtreding van het concurrentie- en relatiebeding in zijn arbeidsovereenkomst en eiste 28.000 euro. Maar de rechter verklaarde dit beding nietig op basis van de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (Waadi).
Heel goed dat Computable aandacht aan deze zaak besteed. Uit de rechterlijke uitspraak blijkt dat het bepaald niet verstandig is om bijvoorbeeld een nevenwerkzaamhedenbeding zo vergaand te negeren. De rechter vond de eisen van Cavero overigens veel te ver gaan en deze heeft de eisen dan ook grotendeels sterk gematigd of geheel niet ingewilligd. Desondanks is de straf, van ontslag plus contractuele boetes van 33.000 Euro, hoog in vergelijking met die uit het strafrecht. Je kan beter een hooligan zijn of een oplichter die op kosten van de baas zit te niksen en het eigen huis een verfje geeft. Rechtsbeginselen die de verschillende rechtsgebieden moet verbinden, zijn in deze zaak niet zo evident.
Het lijkt me ook niet verstandig om als Cavero ”one’s pound of flesh” op te eisen via rechtsbijstandverzekering DAS. Immers Cavero stelt enerzijds bij de uitvoering van de werkzaamheden niet benadeeld te zijn, maar wil anderzijds sec op basis van overtreden contractregels een boete van ca. 1.2 ton opleggen aan een werknemer die o.m. financiële problemen heeft. En Cavero wilde ook nog eens de opgeëiste betalingen door een overdreven invulling van concurrentiebeding tegengaan. Het lijkt daarmee niet om het geld te gaan, maar om iemand persoonlijk hard raken.
Hoe wil Cavero overkomen? Hoe zit het met de “belangrijke kernwaarde Wederkerigheid” van de Caverianen (zoals zij zichzelf noemen) “oftewel: we actually give a sh*t”? Door het op de spit te drijven, is Cavero in een knullige situatie gekomen.
Vrouwen op werk en thuis, de zachte competenties 😉
Bezopen uitspraak zeg. De man werkt zich 3 slagen in de rond vanwege rechters, wordt ie nogmaals gepakt.
Tuurlijk heeft de rechter hier technisch gezien gelijk maar iemand die ZO hard en ook nog is goed werkt, op deze manier straffen… gadver.
Ik neem aan dat Japie niet oproept tot geweld met zijn zin over een hooligan, wij ICT-ers hebben geen trekker maar we zouden eens op ideeën kunnen komen;-)
Voordat stoom weer uit de oren komt van Japie, ik ben het in grote lijnen eens met zijn conclusie alleen zou enige zelfreflectie hier wel op zijn plaats zijn. Zijn e-mail van 27 mei 2022 was ook een persoonlijke wraakoefening die weinig met de wederkerigheid van maatschappelijke betrokkenheid te maken had. En ja, die actie valt onder het strafrecht terwijl mijn reacties op dit forum – volgens meerdere advocaten – onder de vrijheid van meningsuiting vallen hoewel ik daarin misschien wel de randen van fatsoenlijkheid opzoek maar een gebrek aan respect is geen strafbaar feit.
If you can’t stand the heat of the kitchen, get out of IT….
Ik heb niet de hele rechterlijke uitspraak gelezen maar begrijp dat het ontslag geen straf was omdat de opdrachtgever – gemeente Den Haag – via een andere ‘makelaar’ de consultant inhuurde omdat die blijkbaar naar volle tevredenheid functioneerde. Ik vermoed dat de jaloerse vrouwelijke collega daar problemen mee had omdat ze zelf werk & zorg niet goed kan combineren. Eerlijk gezegd is 80 uur werken namelijk nog niks als je even kijkt wat sommige ouders doen.
Het is wel zo handig om de rechterlijke uitspraak echt te lezen, net als de mail. Cavero heeft de andere werkgever, Klaverblad, op de hoogte gebracht van het dubbele werknemerschap om ook het andere arbeidscontract te laten beëindigen. De ex-Caveriaan heeft zich bij deze beide sancties neergelegd.
Ik ken overigens een situatie waar een consultant zo populair was, dat deze van de werkgever regelmatig maandenlang veel meer uren aan opdrachten toegewezen kreeg, dan deze redelijkerwijs kon maken. Bedenk dat deze consultant veel zakelijk moest reizen, veel studie-uren maken en zich op de zaak laten zien. De werkgever schakelde daarom veelvuldig een of twee extra consultants in teneinde de door de klanten gewenste productie alsnog op tijd te kunnen leveren. Iedereen leek tevreden. Maar bij een reorganisatie kreeg de inmiddels principal consultant te horen al lange tijd niet meer rendabel te zijn, ook al waren de gezamenlijk opgeleverde declarabele voor het hoogste uurtarief gedeclareerd via creatieve omgang met projectcodes. Het UWV ging desondanks akkoord met het ontslag.
Wat wil je nu eigenlijk zeggen Japie?
Ik gaf je namelijk gelijk aangaande een wraakactie waarin ik op je zelfreflectie wees omdat volgens meerdere advocaten je e-mail lasterlijk was. Wat betreft goed lezen gaat het meer om bewijzen en ik vrees dat je wat diploma’s tekort komt voor conclusies welke we maar een mening zullen noemen.
Misschien heb je de link naar de volledige uitspraak, ik ben vandaag een beetje lui.
Vanaf de derde zin kan ik je namelijk niet meer volgen omdat je verwijst naar ervaringen waarin ik me maar ten dele herken, je lijkt hierin meer te verwijzen naar zoiets als ICT-traject als het gaat om personele invulling van een vraag. Want ‘we’re all indians’ zal het de opdrachtgever boeien wie het werk doet als het maar gedaan wordt bedoel je toch?
Mogelijk hebben we meer gemeen dan je zou denken alleen was ik de principal architect die opeens te duur was. Heb er hard om gelachen want ik had nog geen week later werk en die manager was na twee jaar nog altijd ‘in between jobs’ omdat je de schroeven er niet in kunt lullen. Wat betreft studie heb ik meer certificaten dan een hond vlooien.
Oud lidje, de link naar de volledige uitspraak staat gewoon in het artikel van Alfred Monterie. En ik verwijs niet naar ervaringen waarin jij je zou moeten herkennen, maar naar die van een kennis van mij, die meer dan slechts certificaten te bieden had.
Jouw verhaal over juridisch advies is kul, maar dat van “een gebrek aan respect” bij jou, dat klopt wel met je o.m. seksistisch klinkende opmerkingen. Zo vermoedt je bijvoorbeeld “dat de jaloerse vrouwelijke collega daar problemen mee had omdat ze zelf werk & zorg niet goed kan combineren”. Jouw publieke uitlating is lasterlijk en de zeemeeuw past goed bij jou.
Goed het is dus van horen zeggen en gaat niet om de mooie jongen maar dat verandert niks aan het feit dat je relatief eenvoudig uren op projecten van anderen kunt schrijven om zo de schijn op te houden. Al die reisjes, studies en vergaderingen helpen nu eenmaal niet bij de oplevering van afgesproken resultaten met een deadline. Het verhaal van de declarabele uren en een management overhead – vaak dubbel bij offshoring – gaat dus vooral om het schrijven met een vork voor de inspanningsverplichting, een geheel andere wereld dan de resultaatverplichting.
“Wanneer men iemand op een inspanningsverplichting wil aanspreken, zal men voor de rechter moeten aantonen dat iemand zich onvoldoende heeft ingespannen. Dit is moeilijker dan aan kunnen tonen dat een resultaat niet is bereikt. Bij dit soort zaken zullen vaak experts moeten worden ingeschakeld die erg duur kunnen zijn.” – Wikipedia
Wat betreft de dure experts is mijn mening duidelijk, een volgens de KvK gepensioneerde ZZP-er is een opportunist. Drie lettergrepen en het klinkt als gekrenkt verandert niks aan de feiten want Japie betrekt er altijd dingen bij die geen relevantie hebben. Want als je een hond wilt slaan dan kun je altijd wel een stok hiervoor vinden, ik zou bijvoorbeeld eens kunnen kijken of er geen sprake was van schijnzelfstandigheid. Hele idee van inhuur op basis van een inspanningsverplichting lijkt me namelijk achterhaald als we kijken naar de vrijheid van het ondernemerschap.
80 uur werken (en overwerk niet uitbetalen) voor dezelfde baas is ws geen probleem. Ik denk dat veel managers in bedrijven regelmatig in deze range zitten.