Lena van den Bosch had geen ervaring met het maken van een plan van aanpak voor een informatie-analyse. Ook het stellen van de juiste vragen bij een passieve houding vond ze lastig. Ze volgde daarom de opleiding Informatie-analyse.
Lena van den Bosch (32)
Functie: Informatie-analist
Werkgever: Salland Verzekeringen
Vooropleidingen: Hoger procesmanagement, hoger kwaliteitsmanagement
Certificaten: Methoden en technieken voor informatie-analisten en Informatie-analyse
Opleider: Capgemini Academy
Wat houdt je werk in?
Aan elk project dat wij doen, ligt een business case ten grondslag. Dat varieert van een project voor een nieuwe website tot een aanpassing in de software. Ik moet een impactanalyse van de haalbaarheid van de business case maken. Wanneer een business case wordt geprioriteerd voor een release, maak ik een analyse op basis van de aangevraagde wensen en eisen vanuit de overheid/organisatie en/of externe partij. Daarvoor spreek ik met gebruikers, externe partijen, functioneel applicatiebeheerder, maar ook met de ontwikkelaars. Aan de hand hiervan maak ik een functioneel ontwerp.
Wat heb je aan de opleiding gehad?
Ik heb vooral geleerd de juiste vragen te stellen. Dat vind ik vooral lastig als de mensen die ik spreek een passieve houding hebben. Ook kan ik nu beter een plan van aanpak opstellen. In mijn vorige functie heb ik dat namelijk nooit geleerd. En ook het uitvoeren van de probleemanalyse gaat nu beter. Daarnaast heb ik een salarisverhoging gehad. Voorheen had ik geen passende opleiding voor mijn functie. Toen zat ik dus niet volledig in de salarisschaal. Dat is nu wel.
Voor welke studievorm heb je gekozen?
Ik heb gekozen voor klassikale lessen. Een aantal weken ging ik in de avond naar school. Daarnaast was ik nog zo'n acht tot tien uur per week kwijt aan voorbereiding voor die lessen. Daarvoor moet je wel de tijd nemen. Als je de voorbereiding niet doet en je gaat wel naar de lessen, dan kun je niet goed meedoen en mis je relevante informatie voor het begrijpen van de leerstof. Ik vond het heel prettig om de in contact te komen met mensen van andere bedrijven. Je leert daar veel van, vooral door samen aan een opdracht te werken.
Omschrijving
Een informatie-analist formuleert de informatiebehoeften en systeemvereisten, die weer de basis vormen voor een functioneel ontwerp. De informatieanalist levert dus de basis waarop een project dat een deel van het bedrijfsproces kan automatiseren of dat de huidige automatisering ervan vernieuwt, kan starten. Aan de hand van deze analyse ontwerpt de informatie-analist/functioneel ontwerper de technische architectuur, de schets van de hardware die nodig is om het resultaat van het project ook echt te kunnen gebruiken.
Beloning
Totale beloning: 59.397 euro
Vast jaarsalaris: 48.139 euro
Gemiddelde jaarbeloning naar werkervaring (bij een 40-urige werkweek):
<1 jaar: 39.407 euro
1-2 jaar: 29.607 euro
3-4 jaar: 33.724 euro
5-9 jaar: 40.510 euro
10-14 jaar: 49.026 euro
15-19 jaar: 54.697 euro
20-25 jaar: 55.900 euro
>25 jaar: 58.689 euro
Jaarbeloning naar opleidingsniveau (bij een 40-urige werkweek):
Academisch: 52.157 euro
HBO: 46.557 euro
MBO: 41.794 euro
Secundaire arbeidsvoorwaarden:
Leaseauto: 55 procent
Meest gereden leaseauto: Ford Focus
Laptop van de zaak: 72 procent
Telefoon van het bedrijf: 64 procent
Werkt in functie
Ict-consultant/ adviseur
Programmeur
Software engineer/architect
Hoofd/ manager ict
Hoofd/ manager automatisering
Andere vaardigheden:
Functioneel ontwerp
Windows
HTML
SQL
Projectmanagement
Goede informatie analysten zijn er nooit genoeg. Maar staat hierboven nu echt dat de informatie manager/functioneel analyst de schets voor de hardware ontwerpt? Waar hadden we ook al weer system engineers voor?
De gegeven omschrijving door Computable is inderdaad niet de juiste omschrijving. Het zij ze vergeven.
Lena