Een informatieanalist/functioneel ontwerper formuleert de informatiebehoeften en systeemvereisten, die weer de basis vormen voor een functioneel ontwerp. De informatieanalist levert dus de basis waarop een project kan starten dat een deel van het bedrijfsproces kan automatiseren, of dat de huidige automatisering ervan vernieuwt. Aan de hand van deze analyse ontwerpt de informatieanalist/functioneel ontwerper de technische architectuur, de schets van de hardware die nodig zal zijn om het resultaat van het project ook echt te kunnen gebruiken.
Michael Kremers (36)
Werkgever: Devoteam
Opleidingen: Lucht- en ruimtevaartechniek met een bedrijfskundige afstudeerrichting
Prince 2
ITIL
CMMI
UML
RUP
Functiepuntanalyse
Tmap
Carrièrepad: "Na mijn studie ben ik begonnen als testcoördinator. Ik groeide door naar kwaliteitscoördinator en begeleidde reviews en ontwikkelde richtlijnen. Dat was bij mijn opdrachtgever een deeltijdbaan. De andere helft van de tijd deed ik informatieanalyse. Ik kwam erachter dat ik dat eigenlijk leuker vond en besloot daarin verder te gaan. Ik ben toen ook van werkgever gewisseld."
Leuk: "Je praat met mensen, want jij bent de link tussen business en techniek. Je moet het voor de ict zo opschrijven dat bereikt wordt wat de business wil. En daarom moet je goed weten wat er speelt, zowel bij de business als bij de ict. Ik vind het leuk om de schakel tussen business en ict te zijn."
Minder leuk: "Als informatieanalist wordt je in een relatief vroeg stadium bij een project betrokken. Er is een behoefte, maar wat men wil is nog niet concreet. Je wordt aanspoord om mee te denken en soms ben je er een paar maanden mee bezig en dan wordt besloten dat het toch niet wordt doorgezet. De tijd die je er insteekt, leidt dan niet tot een concreet resultaat. Dat gebeurt in ongeveer twintig procent van de gevallen."
Carrièrewensen: "Je kunt vanuit deze functie verschillende kanten op. Bijvoorbeeld meer richting de business, de consultantfunctie. Of meer de grote lijnen uittekenen als informatiearchitect. Als informatieanalist ben je de inhoudelijke rechterhand van de projectleider en zit je dicht tegen de projectleidersrol aan. Ook die kant kun je dus op.
In mijn huidige project vervul ik nu een projectleidersrol. Dat bevalt vooralsnog goed, omdat je ook in deze rol het proces van begin tot het einde meemaakt."
Beloning
Totale beloning: 52.187 euro
Jaarsalaris junior: 53.510 euro
Jaarsalaris senior: 67.576 euro
Jaarbeloning naar werkervaring (bij een 40-urige werkweek):
3 – 4 jaar: 45.265 euro
5 – 9 jaar: 48.370 euro
10 – 14 jaar: 49.371 euro
15 – 19 jaar: 58.726 euro
20 – 24 jaar: 56.273 euro
Jaarbeloning naar opleidingsniveau (bij een 40-urige werkweek):
Academisch: 52.090 euro
HBO: 51.595 euro
MBO: 61.630 euro
Secundaire arbeidsvoorwaarden:
Bedrijfsauto: 51 procent
Meest gereden leaseauto: Renault Mégane
Laptop van de zaak: 47 procent
Telefoon van het bedrijf: 37 procent
Studierichtingen
Bedrijfskundige informatica
Hogere informatica
Bedrijfseconomie
Commerciële Economie
Technische bedrijfskunde
Top 15 cursussen
Functioneel ontwerp (23 procent)
Prince2 (21 procent)
Informatieanalyse (21 procent)
UML (20 procent)
Adviesvaardigheden (18 procent)
SQL (16 procent)
Databasemodelleertechnieken (16 procent)
Yourdon (15 procent)
ERD (15 procent)
Projectmanagement (15 procent)
Objectgeoriënteerd Ontwerpen (15 procent)
DFD (15 procent)
Itil (15 procent)
Ambi (13 procent)
DSDM (11 procent)
Functies
Eerdere functies:
Ict consultant
Programmeur
Doorgroeien naar:
Programmeur