De tabletcomputer is niet meer weg te denken uit het Nederlandse zakenleven. Officieel staat de teller op 14 procent van de bedrijven. Ik kom tablets, en dan voornamelijk iPads, vrijwel dagelijks tegen en wel bij veel meer dan 14 procent van onze relaties. Dit is bij verschillende klanten, van dure banken met tablets van de zaak, tot de kleine technische club waar de beheerder zijn privé-iPad gebruikt. Gewoon, omdat het kan en omdat het handig is.
Het aardige is dat het gebruik en gemak van tablets ook een impuls geeft aan een ander 'hot topic', namelijk BYOD (Bring Your Own Device). Heel vaak zijn de gebruikte tablets namelijk privé-bezit van diegene die het apparaat zakelijk inzet. Ik ben in andere artikelen (zie onder andere de BYOPC-whitepaper op Computable) al ingegaan op het BYO-concept en zal daar in de toekomst ook nog wel over schrijven. Nu wil ik inzoomen op het gebruikt van de tablets.
Het aantal apps dat beschikbaar is en direct van belang is voor het primaire proces van een organisatie is vrij gering. Je ziet niet veel erp-achtige apps die direct het logistieke proces beïnvloeden, hoewel dat ook nog maar een kwestie van tijd is. Zo bieden bijvoorbeeld SAP en Oracle al geruime tijd iPad apps voor verschillende van hun producten. De acceptatie en het grootschalig gebruik van dit soort apps loopt nog geen storm.
Vaak zie ik de bedrijfskritische toepassingen op een tablet nog vanuit het datacenter draaien. De tablet wordt dan als toegangsapparaat gebruikt om altijd en overal te kunnen verbinden naar een centrale desktop. Op deze desktop draaien dan de belangrijkste applicaties. Dit is natuurlijk een prima manier van werken, die veilig is en weinig eisen stelt aan het toegangs apparaat of de verbinding. En mochten er eens problemen met de tablet zijn, dan kun je vanaf een ander apparaat naar dezelfde centrale desktop verbinden.
Vaak is de tablet in gebruik als een handige tool naast het primaire proces. Er zijn bijvoorbeeld heel aardige, gratis whiteboard apps die gebruikt worden tijdens presentaties. Zelf gebruik ik graag een mindmapping tool tijdens allerlei soorten overleg om gestructureerd te notuleren en het gesprek te sturen. En ik denk dat iedereen wel de e-mail- en kalenderopties van de tablet gebruikt. Zo zijn direct alle gegevens met elkaar te delen en veiliggesteld.
Als we dus gaan kijken hoeveel tablets officieel in gebruik zijn bij veel bedrijven, dan lijkt me de eerder genoemde 14 procent best reëel. Als we echter kijken hoeveel tablets er 'officieus' gebruikt worden, dan ligt dit percentage veel hoger.
En dat is prima. Daar waar het zin heeft, moet je alle middelen gebruiken die beschikbaar zijn. Dit moet natuurlijk wel binnen de kaders van veiligheid en compliance blijven. Op het moment dat een apparaat gevoelige informatie bevat, worden de regels anders. Bij de meeste tablets en apps worden echter op het apparaat geen of nauwelijks data opgeslagen en zijn veiligheidsproblemen vooralsnog niet zo groot.
Komen we op het punt van beheer. De tablets die min of meer privé in het bedrijf gebruikt worden, worden niet centraal beheerd. De tablets die officieel zakelijk gebruikt worden, worden vaak ook (nog) niet centraal beheerd, hoewel er ondertussen best tools zijn die centraal een grote diversiteit aan apparaten kunnen beheren. Er lijkt vaak niet zo’n behoefte aan te zijn. Dit komt waarschijnlijk ook door het feit dat een tabletgebruiker vaak voldoende in staat is de tablet zelf te beheren. Dit komt niet in de laatste plaats door het feit dat dit ook redelijk eenvoudig is. Echt iedereen is in staat om vanuit de store apps te downloaden en installeren. Meer beheer is er eigenlijk niet. Het updaten en patchen van het tablet OS gaat in de regel automatisch en 'onder water'. Hier hoeft echt geen beheerder meer aan te pas te komen.
Op het moment dat een tablet belangrijkere gegevens bevat, zal de noodzaak tot centraal beheer ook groter worden. Tablets moeten dan minimaal beveiligd zijn met een wachtwoord en dit moet dan ook centraal, policy-based afgedwongen worden. Bij diefstal moet een tablet snel getraced of gewiped worden voordat een boefje er iets aan heeft. Dit zal in de nabije toekomst een belangrijke subtrend worden: het managen van een veelvoud aan client devices, al dan niet verbonden aan het bedrijf.
En dit sluit dan weer mooi aan bij het onderwerp dat al even voorbij kwam; BYO. Op het moment dat we als bedrijf geen eigenaar van de eindgebruikersapparaten willen zijn, maar we wel willen dat deze goed en veilig werken, dan zullen we toch iets moeten doen. Dan willen we een centrale tool die tablets, pc’s, smartphones etc. minimaal controleert op toegangseisen. We willen waarschijnlijk ook wel een stukje beheer doen. Niet te veel beheer, maar juist genoeg. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het installeren van de Citrix-client of bepaalde firewallsoftware.
Kortom: iedereen aan de tablet! Ze zijn handig, ongevaarlijk en goedkoop in beheer en leveren een positieve bijdrage aan secundaire processen in tal van organisaties.
Dit artikel lezende, komt er een vraag in mij op: de O in BYOD staat voor Own. Wil ik wel dat het bedrijf mijn persoonlijke devices gaat beheren?
Op mijn device staat bijv. ook de ledenadministratie van de plaatselijke sportclub, inclusief alle wanbetalers
Misschien ben ik privé wel een SM liefhebber, en in dat geval sta ik er echt niet om te springen dat de systeembeheerder in mijn spullen kan neuzen.
Toch iets om over na te denken als je je eigen devices zo nodig op het bedrijfsnetwerk aan wil sluiten…..
Ik ben ook aan de tablets,
een voor bloeddruk en een voor maagklachten,
en als ik zo’n artikel lees slik ik er maar weer twee.
Waneer gaan we weer eens gewoon ons werk doen zonder al die onzin?
Waarom heeft nooit iemand het over prive/zakelijk gebruik verstrengeling? Als iets prive kapot gaat en ik heb geen budget voor een nieuwe. Word je dan ontslagen? en zo niet? waarom niet? je bent toch niet hip meer?
Je kan het ook omdraaien. Als je perse een tablet (zo’n apparaat) voor je werk nodig hebt dan moet er een aparte werk tablet aangeschaft worden. Dat je die dan ook privé kan gebruiken hoeft dan nog geeneens. (Zal de belastingdienst ook wel weer iets over te melden hebben.)
Maar dan moet iig ook de kosten van de aanschaf van zo’n ding verantwoord worden en kan je als bedrijf het onderhoud en indeling afdwingen. Dan ben je ook van het probleem dat je niet weet wat voor apparaten aan je bedrijfsnetwerk hangt probleem af en hoeft BYOD niet eens meer.
Pascal, de redactie geeft jouw opmerking een kwalificatie Matig.
Ik lig dubbel, scherp en grappig….
iPads worden al centraal beheerd, in Cupertino, California. Ik heb zo’n apparaat niet, maar ik heb niet het idee dat ze ooit bedoeld zijn voor corporate gebruik en dus ook geen mogelijkheden bevatten voor centraal beheer (door bedrijf). Wil je dit, dan moet je denk ik geen iPad gebruik. Je hebt meer mogelijkheden met Android en Windows. Of nog beter, Linux.
Gaan we weer: Ze zijn goedkoop in beheer. uhu, als alles eenmaal is ingericht misschien, maar voordat je zover bent, ben je als bedrijf door alle licenties(Citrix, RDP etc.) al failliet verklaard.
Ze zijn harstikke leuk voor secundaire processen(spelletje spelen, facebook, twitter, internetten, euhm?) , maar om ze op te nemen in je (windows) netwerk ben je alweer een zak met geld kwijt.
Erg leuk om die uiteenlopende reacties te lezen. Ik zal in een volgende post over dit onderwerp jullie opmerkingen meenemen. Zo te lezen valt er nog veel over te schrijven.
Dank voor jullie input.