4G is de toekomst. Maar wat schort er dan nog aan dat ons in Nederland ervan weerhoudt om over te gaan tot landelijke implementatie van het nieuwe, snellere mobiele netwerk? Onze oosterburen hebben het netwerk al enige tijd operationeel, evenals Zweden, Noorwegen, Polen, Oekraïne en de Baltische staten. Ook in andere landen in Europa maken ze stappen richting een actief 4G-netwerk.
Nederland blijft achter, terwijl we op andere vlakken altijd zo voorop lopen als het gaat om innovatie en technologie. Wat is nu eigenlijk het probleem? Naar mijn mening komt dat deels door het simpele feit dat 4G nog niet voldoende kan worden uitgerold in Nederland. De Nederlandse overheid in samenwerking met het Agentschap Telecom loopt op dat gebied hopeloos achter en het is nog onduidelijk wanneer er wel stappen gezet gaan worden
De grootste verandering is niet zoals veel mensen denken dat 4G gewoon sneller mobiel internet levert. Het netwerk wordt zodanig aangepast dat niet de spraakfunctionaliteit primair is, maar juist het dataverkeer. En dát biedt voor gebruikers vele voordelen. Waar je nu tegen aanloopt is dat veel mobiele (bedrijfs)applicaties minder goed draaien op het huidige mobiele netwerk. En dat in een tijdperk waar steeds meer zaken mobiel verlopen is een stabiel netwerk voor al dat dataverkeer kardinaal. Het huidige (3G) netwerk biedt hiervoor niet voldoende capaciteit.
Maar voordat dit mogelijk kan worden gemaakt dienen er nog een aantal stappen te worden gezet. Zo moeten de isp’s de masten in om de antennes te vervangen, de daarbij behorende hardware vervangen, maar vooral ook de backbone gelijkwaardig maken.
Er moet vooral eerst naar de frequenties worden gekeken. In 2010 zijn de 2,6 GHz frequenties geveild onder de telecomaanbieders, maar is dat wel de meest ideale frequentie? Ik vind dat het Agentschap Telecom moet kijken naar de oude analoge tv-frequenties op 800 en de huidige GSM frequentie 1800 MHz. Deze worden vrijwel niet meer gebruikt en bieden een veel stabieler netwerk voor 4G. In Duitsland heeft men al bewezen dat dit werkt. Daar hebben ze in de zogenaamde ‘witte zones’ al enige tijd 4G-netwerken draaien. In deze gebieden waar geen kabel te vinden is, werkt het 4G-netwerk op de 800 MHz frequentie, veel stabieler dan wanneer je hoger in de frequenties gaat werken.
Kortom, 4G biedt vele mogelijkheden maar er is nog genoeg werk aan de winkel. Voorlopig is het eerst wachten op de Nederlandse overheid en dan de isp’s, totdat het nieuwe netwerk landelijk wordt uitgerold. Ik ben erg benieuwd wat er in Nederland gaat gebeuren met de frequenties en hoe het nieuwe netwerk zal worden opgepakt. Gelukkig pakt de Europese Gemeenschap dit ook op en stelt dat we meer data door de lucht dienen aan te bieden. Vooralsnog vermoed ik dat de druk van de consument leidend gaat zijn in de snelheid waarmee het hele project zal worden uitgerold, maar dat blijft natuurlijk afwachten. We gaan in ieder geval interessante tijden tegemoet als het aankomt op draadloze (data) netwerken!
Dat komt door de opta, hoewel concurrentie goed is voor de consument zijn te veel concurrentiepartijen niet goed voor het kapitaal. Het vergt namelijk enorme investeringen (kijk ook eens naar glasvezel). Het geld is nu te veel versnipperd over de verschillende bedrijven. Daardoor zijn er niet ala minuut grote sommen geld beschikbaar. En helaas is er maar een groot Nederlands merk (KPN die zijn infrastructuur ook nog eens voor prikje aan de concurenten moet leveren van die opta), alle andere bedrijven vallen onder de grote buitenlandse bedrijven die natuurlijk dat kapitaal eerst in eigen land investeren.