Van de twintig meest bezochte websites in Nederland zijn er op dit moment nog maar twee te bereiken met IPv6, namelijk Google.nl en Youtube.com Bij de overige achttien sites zal een browser die alleen een IPv6-verbinding tot zijn beschikking heeft melden 'De webpagina kan niet worden weergegeven.'. Als lid van de Nederlandse IPv6 Task Force vroeg ik me af hoe het zit met de plannen bij de uitbaters van deze achttien sites. Een rondvraag langs de verantwoordelijken levert een interessant beeld op. Tussen Hyves.nl dat naar verwachting binnen twee maanden via internetprotocol versie 6 bereikbaar zal zijn en RTL.nl, dat meldt IPv6 niet te gaan invoeren, bestaat een grote diversiteit in visies en de mate van voorbereiding op het dreigende IPv4-adrestekort.
Afgelopen december publiceerde Multiscope de nationale top 20 van meest bezochte websites. Op deze lijst staan, niet onverwacht, Google en Youtube op respectievelijk de eerste en tweede plaats. Interessant is te zien dat deze twee sites tegelijkertijd ook de enige zijn die zowel via IPv4 als via IPv6 te bereiken zijn. Google.nl was dat als lichtend voorbeeld al sinds 2008 en dochtersite Youtube sloot zich afgelopen januari aan.
Nog interessanter zijn natuurlijk de overwegingen en plannen van de overige achttien, plannen die zich onzichtbaar onder de oppervlakte bevinden. Met de rondgang langs deze groep van Nederlands favoriete sites heb ik geprobeerd deze toekomstverwachtingen boven water te krijgen. Zien de populaire sites het opraken van de huidige IPv4-adressen (8 procent is vandaag nog beschikbaar) als een probleem en zien ze internetprotocol versie 6 als de oplossing daarvoor? En zo ja, hoe staat het met de implementatie?
Nummer 3 op de lijst, Hyves.nl, geeft een reactie die die derde plaats waardig is: de sociale netwerksite bereidt op dit moment de aanvraag voor zijn reeks IPv6-adressen voor en er zal binnenkort worden getest met het nieuwe protocol, zo meldt ict-manager Bo Roos Lindgreen. 'Maar op welk moment we Hyves.nl ook daadwerkelijk benaderbaar zullen maken voor IPv6 is nog niet bekend.' Ook Marktplaats.nl test het protocol al, maar niet in de eerste plaats omdat ze als content provider verwachten IP-adressen tekort te gaan komen. Eén van de argumenten die Arusha Mau-Asam van de vraag-en-aanbod-site geeft, is dat haar organisatie met snelle implementatie 'een boost kan geven aan de nationale acceptatie van het nieuw protocol en zo een soort voortrekkersrol kan vervullen'.
De uitbater van onder andere Buienradar.nl is weliswaar met zustersite Fileindex.nl vergevorderd om via IPv6 bereikbaar te worden, maar voor Buienradar.nl zelf bestaan nog concrete technische problemen. Bottlenecks zijn de load balancers die IPv6 niet hardwarematig ondersteunen, waardoor een performanceverlies zou ontstaan.
Nieuwssite Nu.nl en linkpagina Startpagina.nl worden beide geëxploiteerd door Sanoma Digital en ict-verantwoordelijke Rik Blog kondigt aan dat beide sites waarschijnlijk binnen twee maanden bereikbaar zullen zijn via IPv6.
Van de twee banken in de top 20 zal Rabobank.nl naar verwachting in 2011 geschikt zijn voor het 128-bits protocol. Bij die bank is IPv6 al onderdeel van het ict-aanschafbeleid en is er een IPv4/6-productmanager aangesteld om de migratie te begeleiden. Van de andere banksite in de top 20, ING.nl, verwijst de ict-afdeling voor dit onderwerp door naar de directie, die helaas op korte termijn niet bereikbaar was. Online encyclopedie Wikipedia is voor de meeste onderdelen, bijvoorbeeld de hoofdsite in Tampa (VS), klaar met IPv6 en verwacht binnen een jaar alle onderdelen aangepast te hebben. Als uitdagingen noemt José Spierts, voorzitter van Wikimedia Nederland, de IPv6-geschiktheid van applicaties en gelieerde sites. Naast het gevaar van een gebrekkige implementatie voor Wikipedia zelf, bestaat de zorg dat IPv6-gerelateerde gebruikersproblemen ook de reputatie van dit nieuwe protocol geen goed zou doen.
Online retailer Wehkamp.nl houdt bij aanschaf van ict-elementen weliswaar rekening met IPv6, maar woordvoerster Pauline Hoekstra meldt dat de onderneming voor volledige IPv6-bereikbaarheid afhankelijk is van zijn internet service providers. Bij één van hen heeft Wehkamp.nl daarom het verzoek neergelegd de consequenties van invoering van IPv6 in kaart te brengen. Wehkamp.nl is overigens niet bang dat er op korte termijn bezoekers zullen zijn met alleen IPv6, die dus de site niet zouden kunnen bereiken. Concurrent Neckermann, met site www.neck.nl, meldt dat op basis van de aandacht van de Nederlandse IPv6 Task Force hun webbouwers de opdracht hebben gekregen een vooronderzoek uit te voeren. En ook bij Detelefoongids.nl staat IPv6 binnenkort door de aandacht van de Task Force op de agenda in het overleg tussen cio en ict-leveranciers.
Voor wat betreft de overige organisaties heeft RTL IPv6 niet op de planning staan, wilde Bol.com, bij monde van teamleider systeembeheer René Jansen, geen uitspraken doen en waren van Vodafone.nl en Microsoft (Live.com, MSN.com en Microsoft.com) geen reacties beschikbaar.
Wat is nu het algemene beeld dat uit deze rondvraag opreist? In ieder geval heerst er bij nagenoeg alle partijen een zekere rust, of die nu voortkomt uit een weloverwogen strategie of uit onbekendheid. Grofweg kunnen we de webuitbaters in drie groepen indelen: degenen die klaar zijn voor IPv6, of nagenoeg klaar, degenen die zich nog oriënteren en voorbereiden en tenslotte zij die volledig onbekend zijn met het nieuwe protocol. De tweede groep is duidelijk het grootst. Op zijn minst houden deze partijen bij de aanschaf van nieuwe apparaten rekening met IPv6. Verder onderzoeken zij de implicaties, maar geeft bijna niemand een harde datum voor activering.
Deze groep van geïnformeerde en actieve afwachters is niet bang minder bereikbaar te worden als de eerste ‘IPv6-only’ gebruikers komen, want ze vertrouwen op bijvoorbeeld de gateways die dit probleem zullen oplossen. Bovendien twijfelen ze of er in de nabije toekomst sowieso IPv6-only gebruikers zullen zijn, daar die zichzelf nog lange tijd van het leeuwendeel van het webaanbod zouden afsluiten.
Duidelijk lijkt hiermee geworden dat velen het eind 2011 verwachte probleem van het opraken van de huidige IPv4-adressen weliswaar onderkennen, maar dat weinigen het zien als een directe bedreiging voor de bereikbaarheid van de eigen website.
Joost Tholhuijsen
Tholhuijsen Consultancy (lid van de Nederlandse IPv6 Task Force)
Ik vind het jammer niet te kunnen lezen hoe(ver) Computable (of andere VNU-sites) is met zijn IPv6-traject.
Telegraaf had drie jaar geleden al ipv6.telegraaf.nl draaien. Ik heb zelf nu geen IPv6 dus kan niet testen of het nog werkt. Er zijn waarschijnlijk nog veel meer sites die een dergelijke oplossing hebben (ipv6.*). Wanneer komen eigenlijk de eerste ADSL-modems met IPv6 ondersteuning? Ik ken sites in het buitenland die intern IPv6 gebruiken maar het niet naar buiten toe ondersteunen in verband met de stand van zaken aan client-zijde.
Beste Jan,
http://www.ipv6.telegraaf.nl werkt inderdaad nog op dit moment vanaf een IPv6-only netwerk. Volgens http://www.mo6.nl is dat het geval sinds halverwege vorig jaar (www.mo6.nl/blog/telegraaf-start-met-ipv6-test-20090717). Als je meer sites weet horen wet het graag. Dank.
Joost, ipv6.telegraaf.nl bestaat al veel langer (zoals ik schreef al minstens drie jaar). Het is alleen nooit eerder bekend gemaakt voor zover ik weet. Hetzelfde gaat op voor een hoop andere sites. Het goede nieuws is dat er in Europa al een aantal netwerken zijn waar intern al gewerkt word met IPv6. Namen mag ik helaas niet noemen. Mijn subjectieve indruk is dat veel (grote tot middelgrote) content netwerken en ontwikkelaars klaar zijn voor IPv6. Veel partijen willen echter pas volledig over als IPv6 ook bij de eindgebruiker in gebruik word genomen.
Andere punten die opgelost moeten worden:
– Sommige applicaties (zoals bijv. squid) die in veel distributies zit is niet IPv6-compatible.
– Goede simpele boeken over IPv6 zijn schaars.
– Dual stack applicaties prefereren ipv6 terwijl het niet echt ondersteund word bij de eindgebruiker (denk firefox, MSIE, etc., ik verwijs naar een gedane test van google hier).
– Veel transit partijen ondersteunen eigenlijk nog geen IPv6.
Daarnaast zou de killer zijn als men in alle ADSL en DOCSIS modems 6to4 zou ondersteunen.
Beste Jan, bedankt, duidelijk. Bel me een keer als je wilt.
Het zal denk ik pas vervelend gaan worden als voldoende sites op een IPv6-adres zitten en zo niet bereikbaar zijn vanaf IPv4 netwerk. Andersom zal het lang duren voor systemen alleen IPv6 en geen IPv4 ondersteunen. Het scherm van de browser zal dan ook nog erg lang gewoon de site tonen ipv de foutmelding.
IPv6 sites hebben voorlopig juist een probleem: ze zijn voorlopig slecht bereikbaar.
Het lijkt me dan ook niet zo onterecht dat bestaande sites zich iets minder druk maken – ze blijven echt wel bereikbaar, en moeten vooral opletten dat ze hun toeleveranciers kunnen blijven bereiken.
Beetje populistisch artikel dus.
Routers moeten het IPv6-protocol gaan ondersteunen. Het lijkt mij dat daar nog werk genoeg te doen is. De routers van Xs4all bijvoorbeeld, werken nog niet goed met IPv6 over adsl (naar het schijnt wel over vdsl).
We zijn bijna 2 jaar verder. Van de top 20 sites zijn er nog steeds maar twee bereikbaar via IPv6. Van de mooie toezeggingen is niets terechtgekomen.
Ik hoop dat Joost binnenkort een nieuw artikel schrijft.
Mooie kans voor deze sites om wat gratis reclame te krijgen als ze voor 6-6-2012 klaar zijn.