Tijdsdruk, onrealistische business cases, tunnelvisie rijk-rekenen, te optimistische deadlines/milestones leveren meer en meer een scala op aan ict-mislukkingen en mislukte (ict-)projecten. Wat kosten mislukten ict-projecten ons in de maatschappij? En wat kunnen we in Nederland besparen?
Mislukte (it-)projecten kosten de maatschappij wereldwijd biljoenen dollars, als je de indirecte kosten van mislukkingen meerekent. Als die berekeningen en schatting kloppen wordt wereldwijd jaarlijks een hoeveelheid aan geld geïnvesteerd via projecten die niets opleveren. Maar deze verspilling geeft niet de volledige schade aan mislukte projecten weer.
Er is ook indirecte schade, zoals: het mislopen van begrote omzetten; de kosten van vervanging van het mislukte systeem; de tijd die binnen de organisatie verloren gaat door de problemen; en verlies aan marktaandeel. De indirecte schade is dus een veelvoud van de projectkosten.
Kortom, het gaat uiteindelijk om een gigantisch bedrag. In Nederland wordt in een rapport van de Algemene Rekenkamer (2007) al een schatting genoemd van zes miljard euro aan mislukte projecten bij een totaal van 18,5 miljard aan ict-investeringen. Zie ook de lezing van Prof. dr. Albert Boonstra (24 mei 2011).
Kijkende naar de huidige waarschuwingen en recente ict-mislukkingen dan zal dat niet verbeterd zijn. De politiek leert en luistert slecht. Geleerde lessen worden snel vergeten. Specialische adviezen zoals van ICT Nederland worden genegeerd.
Met andere woorden als we luisteren naar ICT Nederland en even geen bezuinigingsprojecten doen, dan haalt de overheid met gemak alle doelstellingen zonder iets te doen.
Eigenlijk zou Nederland het even een jaar zonder regering moeten doen. In België werkte het ook.
Wie bedoel je met ICT Nederland? ICT-bedrijven in Nederland in het algemeen? Of de van ICT~Office naar Nederland ICT hernoemd platform van IT-bedrijven?
En op welke adviezen doel je dan precies?
ICT office naar Nederland hernoemd platform van IT bedrijven. Adviezen die er moeten zorgen dat projecten minder mislukken. Velen schrijven hierover. Alleen zonder significante verbeteringen of resultaat.
@JohnRoos Ik denk dat je er juist enorm bezuinigd kan worden bij de overheid op ICT projecten. Als het over ICT projecten bij de overheid gaat dan valt het me op dat het om enorme bedragen gaat en dat het zelden goed loopt. Natuurlijk zullen er aan de kant van de overheid fouten gemaakt worden als het niet goed gaat. En de tips van ICT Nederland zullen daarbbij vast kunnen helpen. Maar ik vraag me wel af, er zijn genoeg ICT bedrijven die maar al te graag zaken doen met de overheid. Van die bedrijven zou je toch wel mogen verwachten dat ze ter zake kundig zijn en de overheid van goede adviezen voorziet. Of is het toch de overheid als melkkoe?
Ik ben van mening dat het ook een stukje scholing en kennis is van ict. Dus hiermee bedoel ik dat er ook mensen met een gedegen ict kennis naar een ict project kijken en niet alleen mensen die een directiepositie of een positie in het management hebben. Vaak is het zo dat beslissingen worden gemaakt door de mensen die weinig of geen affiniteit met ict hebben en vaak het advies van de mensen die dit wel hebben in de wind slaan. Als je dit zou combineren met daadkracht en beslissingsbevoegdheid zouden er volgens mij meer projecten slagen i.p.v. falen op uit de hand gelopen kosten.
Op de werkvloer heb je ze ook zo rondlopen. Het gaat allemaal fout, omdat ze niet naar mij luisterden. En ik roep het al zolang. Maar ze zijn te druk bezig met hun Project/Programma en Transitie Management. Let op mijn woorden, dit gaat weer mis. Misschien moeten we eens een jaartje zonder management doen..
Beetje sneu.
Mislukte IT projecten…. Naar mijn mening is het niet zozeer het IT project dat mislukt. Het voortraject is veelal mislukt an daar heeft het IT project last van. Dit betekent dat als je een willekeurig project laat volgen op een belabberd voortraject, dan krijg je dezelfde resultaten. Kijk maar naar een project als bv de SS-Rotterdam, een spoorlijn die kort geleden is aangelegd of de Fyra. Qua planning, kosten en bruikbaarheid zijn deze projecten hopeloos mislukt. En allemaal ten gevolge van een mislukt voortraject. Hier moet men aan gaan werken! Een IT project draaien dat kan men tegenwoordig wel. Dat gaat best wel redelijk tot goed. Voor elk voortraject dien je de juiste mensen met de juiste kennis te betrekken. En deze mensen dienen onafhankelijk te zijn. Dus houd alsjeblieft op met blijven roepen dat IT projecten zo vaak mislukken!!!
CK Ik snap je redenering maar deze botst met draagvlak en de interne verkoopbaarheid.
Als het voortraject een hoop geld kost zal het project er zelden komen. Daarnaast zie je vaak dat het voortraject (de theorie), botst met de praktijk.
Macht en prestige zijn vaak drijfveren.
Een bedrijfsovername volgt eenzelfde patroon als een IT project en vaak met dezelfde drijvende krachten als bij een IT project.
Zelf hang ik de filosofie aan dat ieder IT project gebaseerd moet zijn op een simpel werkend principe en een simpel werkend principe vergt geen groot voortraject.
Ieder organisatie proces is in de basis eenvoudig, het grotere geheel is vaak complex (huidige stand van zaken en interoperabiliteit tussen systemen). Als men deze niet inzichtelijk kan maken is mislukking een zekere uitkomst.
Niettemin deel ik je mening.
Klinkt toch als topje van de ijsberg, want er wordt nog niet gesproken over projecten die efficiënter, meer “to the point” zonder gouden randjes etc gekund hadden.
Is het schade als onrealistische doelen/verwachtingen niet gehaald worden? Tsja zo kom ik wel op biljoenen uit …
Zucht.
Naar verluidt gaan er miljarden per jaar verloren aan IT projecten en niemand die zich af schijnt te vragen hoe dit komt en wat je er aan zou kunnen doen om het te voorkomen? Niet dat alles te voorkomen is want mensen maken nou eenmaal fouten. Maar als je moet constateren dat en zo groot percentage fout gaat dan kan je al relatief snel besparingen realiseren door hiervoor specialisten erbij te halen die wel raad weten.