Als ict-manager ben je verantwoordelijk voor de digitale informatieketen ter ondersteuning aan de bedrijfsprocessen. Indirect gekoppeld aan het nieuwe werken betekent het dat steeds meer partijen onderling verbonden worden binnen deze keten. Het is dan ook jouw verantwoordelijkheid om dit te borgen.
Het aangaan van contracten met meerdere partijen betekent dan ook impliciet dat je afspraken moet maken over een aantal zaken. Onderstaand een aantal elementen die essentieel zijn om hier de regie over te houden.
Bij het contracteren dien je expliciet te maken voor welke onderdelen de vendor verantwoordelijkheid draagt en wat je van hem verwacht. Je wilt immers voorkomen dat er een ‘stoeptegel’-organisatie ontstaat waarbij jij steeds als verbindende factor dient op te treden.
Het is daarbij wenselijk dat vendoren direct met elkaar schakelen en dat één van de vendoren het initiatief neemt om de touwtjes aan elkaar te knopen. Maar daartegenover staat dat je wilt voorkomen dat je van de diverse vendoren facturen ontvangt, zonder dat jij daartoe opdracht verstrekt hebt. Een veelgebruikte methodiek is dat één van de vendoren in de keten als system-integrator optreed en dat er binnen ieder afzonderlijk contact een garantie afspraak wordt gedefinieerd die een bepaalde (financiële) vrijheid geeft om snel verstoringen op te kunnen lossen.
Daarnaast dien je in de voorbereiding de nodige aandacht te besteden aan de voorwaarden waarbij je gaat samenwerken. Als je kijkt naar de leveringsvoorwaarden van de vendor en de standaard inkoopvoorwaarden van veel organisaties, dan zie je nogal wat gaps ontstaan. Zeker in public cloud omgevingen staan deze voorwaarden vaak haaks op elkaar. De behoeftes die voortvloeien uit het nieuwe werken betekent dat je nogal wat water bij de wijn omtrent jouw inkoopvoorwaarden moet doen om samenwerking te realiseren. Het is echter wel belangrijk om dit zorgvuldig te doen, anders kom je van een koude kermis thuis
Wat betekent het voor jouw organisatie als een cloud leverancier wordt overgenomen door een andere partij. Of, als je besluit om over te stappen naar een andere leverancier, welke afspraken zijn er gemaakt rondom een exit. Voorbeelden die bekend zijn hebben betrekking op: format van data en financiële afspraken over werkzaamheden in relatie tot de overstap naar een andere leverancier.
Het moge duidelijk zijn dat de ict-manager steeds bredere verantwoordelijkheid draagt binnen het reilen en zeilen van de totale organisatie. De toetrede van het nieuwe werken maakt het verantwoordelijkheidsgebied van de ict-manager nog breder als dat het als was.
Vijfluik
In deze serie besteed ik aandacht aan de onderwerpen die wel binnen de verantwoordelijkheid van de ict-organisatie vallen, maar niet altijd technisch zijn. In het eerste artikel van dit vijfluik over de het nieuwe werken ging ik in op de gevolgen voor de ict-organisatie. In het tweede artikel wordt het omgaan met digitale informatie besproken. De gevolgen voor de organisatie en waar de ict-manager mee te maken gaat krijgen. Na het omgaan met de digitale informatie is de technische infrastructuur van belang. Wat zijn de gevolgen voor de ict-manager van alle devices die van de infrastructuur gebruik gaan maken? Hier gaat het derde artikel over. In het vierde artikel werd gekeken hoe, nu de ict-manager de informatie en infrastructuur onder controle heeft, de interne processen gewijzigd worden. In dit laatste artikel (deel vijf) besteed ik aandacht aan de gevolgen voor het contract- en leveranciersmanagement.
Bij het nieuwe werken denk ik nog steeds aan thuis werken remote werken.
Maar realiteit klopt het helaas wel dat het nieuwe werken meer te maken heeft met dit onderwerp. Of wel het anders werken..
Als ict’r heb ik dit soort verander overgang slagen van dichtbij mogen meemaken.
van beide zeiden wel te verstaan.
En ik kan u garanderen dat het concept gebrekkig is, of wel ” the concept is flawed “.
Het initiatief nemen touwtjes in handen zal zeker lukken vooral aan het begin van het traject.
Echter de kunst die bij alle partijen prio zal hebben is “het zo weinig mogelijk doen” voor zo veel mogelijk kosten.
Helaas we zijn allen kapitalisten in hart en nieren.. Je kunt het een en ander wel door regelgeving en afspraken willen afdwingen. Maar zoals de schrijver zegt je zult water bij de wijn moeten doen.
Laat ik het netjes houden en zeggen. Het is niet voor niets dat vele grote bedrijven langzaam terug komen van het outsourcen zelfs grote amerikaans concern (auto industrie) zegt minder snel te kunnen schakelen!
Kortom we leven in een technologie tijdperk (al jaren) core business mag dan wel niet het ict zijn. Maar als je te lang bezig bent met het opzetten van regeltjes en controleren en communicatie sla je de plank te laat mis 😉
Ik zie het cloud computing niet anders , dan het outsourcen van apparatuur..
De mensen zijn al aan de beurt geweest nu de hardware 😉
Even zwart-wit (om het punt goed te kunnen maken):
Outsourcing, outtasking, insourcing, cloud computing – het maakt allemaal niet zoveel uit. De IT processen en daarmee samenhangende SLA’s zijn leidend.
Vrij vertaald: zolang het gemiddelde beschikbaarheidspercentage en de oplostijd van storingen binnen de SLA’s blijven is er niet zoveel aan de hand – aldus de leverancier. Of dat werkbaar is voor een bedrijf of een afdeling is minder relevant. Dat element was immers geen onderdeel van het IT proces. En daarmee ook geen onderdeel van de SLA.
Wil je in ICT land echt wat veranderen, dan is het zaak ook op andere aspecten te gaan sturen dan proces parameters en bijbehorende SLA’s. Bijvoorbeeld werkbaarheid, prestaties en beschikbaarheid zoals ervaren door degene die achter de knoppenbalk zit. En die een bepaalde taak heeft binnen een bepaalde bedrijfsactiviteit.
🙂
Eens met Will. Als ‘regievoerder’ wil ik niet alleen een system integrator, maar een echte service integrator! De performance op basis van SLA’s is zeker niet onbelangrijk, maar een goede SLA is nog geen garantie voor een tevreden klant. Ik zie dat met name de service management kant in outsourcing nog veel te wensen overlaat. Veel system integrators kunnen een prachtige en goed werkende oplossing realiseren, maar de weg er naartoe levert in veel gevallen de nodige ellende op. Ook grote hoeveelheden schakels en externe partijen in de keten verhinderen vaak dat de klant een positief gevoel krijgt bij de geboden oplossing, ook al voldoet die oplossing volledig aan de behoefte. Regie voeren blijft zo een enorme uitdaging. Voor zowel klant als leverancier.
Ralf helemaal eens!
Hier gaat het nog wel eens fout omdat veel van de hedendaagse integrators aan hit en run business ( lees dozenschuiven ) doen.
Hier heb ik in een eerder artikel ( Dozenschuivers in de ICT ) al eens wat over geroepen.