Steeds meer organisaties maken gebruik van mobile devices. Omdat de huidige (Windows)applicaties niet geschikt zijn voor het werken op dit soort apparaten, kunnen de apps eenvoudig hun weg naar het applicatielandschap van het bedrijf vinden. Deze ontwikkeling wordt de basis voor een verschijnsel in de nabij toekomst: Cloud-oerwoud!
De ict-afdelingen van veel bedrijven zijn al een tijdje bezig met het uitstippelen van een transitiepad van het huidige traditionele desktopmodel naar het nieuwe hybride model (tablet+desktop). Omdat deze transformatie vrij veel tijd in beslag neemt gaan de eindgebruikers, buiten de ict-afdeling om, van (gratis) apps gebruik maken. Deze krijgen langzamerhand een vaste plek in de bedrijfsprocessen en het applicatielandschap, naast de business applicaties. We kennen al dit gedrag als ‘Shadow IT’.
De externe apps zijn niet de enige die het applicatielandschap en de informatievoorzieningen beïnvloeden. Herinner je je jaren geleden, de hulpmiddelen voor verschillende afdelingen die gebaseerd op Microsoft Access en Excel door applicatiebeheerders gemaakt werden? Een informatievoorziening die gebouwd was met een onoverzichtelijke structuur en met communicatiekanalen naar verschillende databases (SQL-views, ODBC-koppelingen et cetera) of bronnen op het netwerk. Iets wat onschuldig als een hulpmiddel aan een aantal gebruikers werd aangeboden, was in de loop van de tijd in zijn ongestructureerde vorm, de businessapplicatie geworden. Dit verschijnsel zullen we ook met apps weer terug zien. De bijgeschoolde applicatiebeheerders of de enthousiasme jonge stagiair die via een cursus het maken van apps geleerd heeft, zullen zeker in de voetsporen van hun voorgangers treden.
SaaS, begin van een oerwoud
Het veranderen van het traditionele applicatielandschap naar een hybride model kent verschillende problemen en uitdagingen. SaaS-leveranciers maken gebruik van deze situatie door hun software (apps) eenvoudig en zeer voordelig (soms gratis) beschikbaar te stellen. Kijk uit voor addertjes onder het gras! Dit zorgt niet alleen voor de enorme verstoring van het applicatielandschap en verschuiving naar verschillende plekken (op internet) maar ook voor het versnipperen en verspreiden van data en informatiebronnen.
Het tweede aspect van deze ontwikkeling is het effect op de bedrijfsontwikkelingen in de toekomst. Niet voldoende controle en beschikking hebben over de databronnen en de indeling daarvan zou effect kunnen hebben op verschillende bedrijfsontwikkelingen zoals overname of samenwerking/consolidatie in de toekomst. Wanneer bijvoorbeeld bij een overname gedacht wordt aan consolidatie en integratie van afdelingen van twee verschillende bedrijven, inclusief de bedrijfsapplicaties en de hieraan gerelateerde processen, dan kan het consolideren van deze verspreide data en informatiebronnen nog wel eens een grote en misschien kostbare uitdaging worden.
Wen aan de jungle!
Het is een feit dat de ict-voorzieningen en bedrijfsprocessen in de toekomst niet meer bij elkaar en binnen de bedrijfsmuren blijven. De traditionele architectuur en het landschap krijgen zeker een andere vorm. Deze wijziging vereist de hervorming van bedrijfsprocessen, verlaten van de oude mindset en voorbereiding op het nieuwe paradigma-shift :’cloud-oerwoud’. Je weet het niet, misschien staat er nu al een deel van je bedrijfsapplicaties en processen buiten je bedrijfsmuren (Shadow IT). Ga dan snel aan de slag, bedenk een aanpak voor deze transitie, want het transformatieproces naar de wereld buiten je ict-afdeling is al door je gebruikers geïnitieerd en begonnen. Nu jij!
Reza,
Leuk en actueel stuk waar voor dank!
@ Willem,
Goede toevoeging. Mijn ervaring is ook dat er nu vaak al voor dat men overgaat op SAAS een enorme wildgroei is. Vooral in overheidsland is dit schrikbarend te noemen.
Hessel,
Ik denk ook dat we het ongeveer eens zijn 🙂 Zoals ik je reactie en voorbeeld lees(lease vs eigen auto), het komt neer op het hebben van beleid en governance.
Het hebben van vrijheid waarmee je mag kiezen tussen lease of eigen auto is prima maar dat kent ook grenzen die door beleid en governance aangeduid worden. De grens in jouw voorbeeld zou kunnen zijn:
Je mag je eigen auto gebruiken maar als je vaker dan 3 keer aan de kant staat (door slechte onderhoud, oude auto etc) waardoor je 2-4 uur later bij de klant bent (dan mis ik de omzet)dan wordt er de misgelopen omzet van je salaris afgehaald!
Een win-win situatie, jij hebt de vrijheid en ik houd de eventuele schade door je (verkeerde)keuze beperkt. Let wel dat dit geen angst heet maar wel risicobeperking.
Als organisatie mag je ook de vrijheid aan je eingebruikers geven om (applicatie)keuzes te maken maar zorg voor een duidelijk beleid en begrenzing (lees bleid en governance)
De eind gebruiker is geen IT architect die alles kan overzien.
Willem,
Oerwoud bestaat er al maar het gaat in dit artikel erom dat het nog erger gaat worden met de komst van de nieuwe ontwikkelingen rondom Cloud en desktop 2.0
Alles is nu binnen de bedrijfsmuren maar dat zal in de toekomst zeker niet meer het geval zijn. Dit maakt het oerwoud van de toekomst nog erger. Ik denk dat ik dit punt voldoende in mijn reacties en artikel toegelicht heb.
Je zei : zolang IT niet gaat leveren wat de klant uiteindelijk wil…..
Als vader sta je met je kind in een speelgoedwinkel. Koop je alles wat je kind wenst of maak je eerst afspraken met hem/haar?
Gebruikers zien alleen de voorkant en ze willen steeds meer en meer zonder ze weet hebben van hoe dat qua architectuur/samenhang, beveiliging, financieel etc in elkaar zit.
Waarom denk je dat IT niet gaat leveren wat de klant wil?
@Ruud,
Dank voor je reactie.
Ewout, “Maatwerk vooraf of achteraf?”
Ik vind die vraag helemaal niet relevant. In een positief geval heeft IT samengewerkt met de interne organisatie bij de selectie van een tool en is er nagedacht over maatwerk. Soms wordt een tool nodig geacht en denkt men later pas aan integratie. Beide gevallen kun je het goed en fout doen, dus het antwoord hangt af van specifieke factoren. Dat je te maken hebt met on-premises en remote vind ik ook niet heel interessant en geldt ook het “it depends” adagium.
We zijn het allemaal wel eens dat het een jungle is, word of kan worden, en dat daar nadelen en risico’s aan zitten. Maar er zijn ook voordelen anders was heel saas er niet geweest.
Ik zal praktisch in alle gevallen kiezen voor diensten en niet voor ijzer, en als je alle trends ziet denken anderen daar ook zo over. Dus: hoe overleef je de jungle?
@Mowgli
♫In the jungle, the mighty jungle, the lion sleeps tonight♫
Ik had in een eerder opinie anderhalf jaar geleden al eens geschreven dat je eerst moet kijken wat je nodig hebt, dan wat er op de markt te krijgen is en vervolgens pas je maatwerk bepalen. Dat scheelt niet alleen enorm in kosten en tijd maar ook in de eventuele lock-in omdat je daar dus al rekening mee kunt houden. Eerst standaardiseren en rationaliseren voordat de vlucht naar cloud gemaakt wordt voorkomt verrassingen waardoor klanten zich nog weleens ‘in het pak genaaid’ voelen.