Het op Microsoft gebaseerde fundament van het ict-landschap van je bedrijf kan met de komst van verschillende besturingssystemen en apparaten zoals iOS en Android zeer kleurrijk worden. Het vereist een grote investering in de producten om deze vreemde eendjes in de Microsoft-vijver naast en met bestaande componenten te laten samenwerken en te beheren. Deze besturingssystemen en apparaten zouden omarmd moeten worden, want de flexibiliteit, innovatie en vernieuwing die ze bieden waren ver te zoeken bij Microsoft-producten. Met Windows 8 kan Microsoft het tij keren.
Er zijn genoeg fundamentele verschillen tussen ideologie en DNA van Microsoft-producten en die van Apple en Google. De x86 architectuur van Microsoft is zo’n dertig jaar oud en biedt daardoor weinig flexibiliteit en vernieuwing, die vandaag de dag vereist wordt. Microsoft negeerde een tijd de voorsprong van Apple en Google-producten op deze punten. Iets dat het bedrijf de positie als trendzetter en marktleider heeft gekost. Met de introductie van Windows 8 op tablet, desktop en telefoon begint het bedrijf de verloren klanten en marktaandelen terug te winnen. Deze vernieuwingsslag is misschien niet interessant voor thuisgebruikers maar wel voor zakelijke klanten!
Brede aanpak
Het nieuwe besturingssysteem van Microsoft zou bij bedrijfsleven op een belangrijk punt de slag kunnen winnen van concurrenten als Appel en Google: Interoperability met bestaande en ook de nieuwe (Microsoft) oplossingen en diensten.
Het is duidelijk zichtbaar dat de laatste productontwikkelingen van Microsoft gebaseerd zijn op de integratie van verschillende oplossingen en diensten met een besturingssysteem die op verschillende apparaten draait (tablet, telefoon, desktop, laptop).
In dit kader zien we bijvoorbeeld dat de SCCM 2012 veel mogelijkheden biedt voor het beheren van Windows 8 op tablet, desktop en ook telefoon (Windows Phone 8). SharePoint is op een aantal aspecten verder ontwikkeld voor het delen van bestanden en toegankelijk maken van bestanden (Flow Me Data) voor mobile gebruikers. Active Directory biedt de komende tijd meer mogelijkheden voor het managen van Windows 8 tablets (geen RT versie). De integratie met DirectAccess 2012 biedt Windows 8 mobile gebruikers toegang tot het bedrijfsnetwerk zonder een vpn-oplossing. En uiteraard is het Office pakket van Microsoft in de nieuwe versie verder verbeterd voor de Windows 8 interface en Touch functionaliteit.
Vendor Lockin?
Ja! Maar dat geldt ook voor Apple of andere leveranciers, is het niet? Uiteraard is het de taak van de ict-manager of cio om te bepalen of de vendor lock-in van Microsoft nadeliger is dan het creëren van een oerwoud van tooling en interfaces voor het beheren en functioneren van verschillende besturingssystemen en devices naast elkaar. Dit is een onderzoek waarin verschillende aspecten van de ict-zaken binnen je afdeling en bedrijf aan bod moeten komen. Ervaring uit verleden leert dat de consolidatie van ict-tooling en oplossingen in een platform zeker geen desinvestering zal zijn dan wanneer je verschillende producten voor verschillende zaken naast elkaar gebruikt.
Met Windows 8 terug aan het front
Microsoft heeft door gebrek aan innovatie en vernieuwing in het Windows-platform veel klanten en marktaandeel aan Apple en Google verloren. Deze situatie gaat veranderen! Microsoft gaat de oude x86 architectuur flink op zijn kop zetten en radicale veranderingen in het ‘Next Gen’- besturingssysteem en -producten doorvoeren. Windows 8 is pas de voorbereiding op grote wijzigingen die de komende versies teweeg gaan brengen.
Het is al bekend dat een gebruiker tegenwoordig drie apparaten ter beschikking heeft : smart phone, tablet, pc/laptop. De uniformiteit van het nieuwe besturingssysteem dat geschikt is voor verschillende apparaatvormen, consolidatie van beheertooling en integratie met ict in de toekomst (cloud computing) zorgen ervoor dat Microsoft met het nieuwe besturingssysteem voor het bedrijfsleven interessanter zal worden dan concurrenten zoals Apple of Google!
@ Henri Koppen,
Ik frons mijn wenkvbrauwen bij het lezen van je reactie. Als je even goed leest, de eigenaar van die reeks aan xp machines, overigens, ben ik niet maar ik moet gewoon lachen om het geld wat mijn ‘klant’ al die tijd gewoon niet uitgegeven heeft omdat hij vond dat hij dat niet nodig had.
Automatiseren optima forma. Geld gewoon niet utigeven wat niet nodig is.
Commercieel gezien begrijp ik wat je zegt doch allereerst zou je je de vraag moeten stellen, eigenlijk altijd voor de volgeden stap….. ‘Waarom automatiseren?’ Het dient gewoon een kosten baten analyse te blijven en daar hoort ook een bepaalde mate van jezelf gewoon afvragen of je iets zou moeten automatiseren, natuurlijk geld dat ook voor uitbreiden, of niet.
Dat hoef je natuurlijk niet met mij eens te zijn maar automatiseren is nu eenmaal ooit begonnen met Enniac. Eigenlijk daarvoor al. Namelijk, het zoeken naar mogelijkheden productiever te zijn met minder inspannen.
Wanneer je niet meer kunt schrijven, niet meer weet hoe je fatsoenlijk moet lezen, kortom, de basale vaardigheden niet meer bezit om productief te kunnen zijn zonder IT, dan is dat heel ernstig. Heeft niets met ouderwets of conservatief te maken maar het het doodeenvoudige feit dat het zomaar kan gebeuren dat IT, of energie, ons een keer in de steek kan laten.
Maar misschie ben ik a- commercieel en heb zeer conservatief de ervaring dat je gewoon geld kunt verdienen door het niet te moeten/hoeven uit te geven.
@ Technicus,Ik ben bang dat we hier van mening verschillen. (Mag natuurlijk…) Ik ken geen enkele orgnisatie die bij zichzelf zegt, goh, kom, laat ik eens gaan automatiseren, heb toch even niets anders te doen.
Met een beetje mazzel bespaar ik dan ook nog eens …
Misschien heb jij andere ervaringen. Ik sluit niets uit natuurlijk.
Fijn dat we allemaal uit respect voor elkaar om de hete brei heen draaien, ik doe daar zelf immers ook aan mee.
Feit is dat er bepaald geen sprake is van een comeback van MicroSoft en de wereld godzijdank begint in te zien dat er meer is dan een productreeks die louter dankzij uitstekende marketing niet niet dankzij betrouwbaarheid populariteit geniet.
Als we bijvoorbeeld naar de veelbesproken Linux alternatieven kijken (over minder bekende oplossingen zullen we het maar helemaal niet hebben) dan worden deze vrijwel altijd als ingewikkeld, lastig dan wel als nerdy afgedaan…
Misschien is het gewoon zo dat veel ‘so called’ specialisten afhaken zodra ze niet meer allerlei opties via een menuutje krijgen voorgeschoteld en aldus zelf moeten nadenken of instructies moeten lezen voordat ze enig resultaat krijgen. Kwestie van zorgen voor voldoende vakinhoudelijke kennis, hetgeen toch echt wat anders is dan de nieuwste versie van een kant en klaar product evalueren.
Beste Reza, ik zie geen comeback. Aan de ene kant valt de huidige positie van Microsoft best mee. Aan de nadere kant glijdt Microsoft wel verder weg van de professionele gebruiker.
Het eerste heeft te maken met Windows Server 2012 (Windows Server 8). Deze server is niet alleen net zo betrouwbaar als Linux en BSD, maar ook heel goed te beheren en te koppelen aan mobiele apparaten, zoals iPads.
Het tweede heeft te maken met de positionering van Windows 8 (NT6.2). Microsoft heeft gekozen voor standaardisatie vanuit het beheer, en vergeet darbij de gebruiker. Windows 8 met Metro GUI tast daarom de positie van Microsoft op de desktop aan. De Metro UI is grafisch al geen schoonheid, maar ergonomisch een ramp als je geen touchscreen gebruikt. Uit onderzoek van Soluto bijkt dat Windows 8 gebruikers Metro apps mijden en kiezen voor het standaard bureaublad. Zelf op tablets, waar Windows 8 toch voor gemaakt is, start 60% van de gebruikers minder dan één keer per dag een Metro app op. En op (hybride)laptops met touchscreens is dit percentage hetzelfde. Van de mensen met een Windows 8 tablet gebruikt nog geen 44% minder dan één keer per dag een Metro app.
De GUI van de concurrenten is niet alleen mooier maar ook veel handiger. Bij BYOD neem ik geen Windows 8 device mee, net als de meeste anderen.
Het zal wel beter gaan worden voor Microsoft, maar niet snel genoeg. De update 8.1 naar Windows Blue is duidelijk niet de oplossing. Ze willen bij Microsoft niet snappen dat het werken met een desktop heel wat anders is dan met een tablet of smartphone.
Dag John,
Dank voor je reactie.
Ik denk niet dat MS bij positionering van Windows 8 de gebruikers vergeten heeft! Het meenemen van de gebruikers naar de acceptatie en adoptie van nieuwe GUI is een proces dat MS niet in 1 stap maar wel gelijdelijk moest doen. MS heeft heel lang haar oude dsktop GUI vastgehouden. Gebrek aan innovatie op dat gebied zorgde voor het uitblijven en trage adoptie en acceptatie van Windows 8, wat microsoft zeker veel geld gekost heeft. Daarom is het stratknop weer terug in Windows 8.1.
Ik zat tijd geleden in een bijeenkomst met veel ict-ondernemers die binnen en buiten Europa (voornamelijk Azie, lees Hong Kong, Singapore en die landen) werkzaam zijn. Het viel me op dat die ondernemers op verschillende devoices met verschillende OS die we nog niet in EU kennen, werkten! Toen ik dit zag dacht ik gelijk: wie gaat deze devices in een byod-oplossing bij een bedrijf beheren? En wat gaat het kosten? In dit kader zullen veel bedrijven naar CYOD kijken. En uiteraard in hun MS platform een device gebaseerd op Windows zal interessanter zijn dan een non-Microsoft device.
Zoals in de eerdere reacties aangegeven, Microsoft heeft een achterstand op wat betreft(moderne) OS op table en smartphones, ontwerp van hardware voor tablet en smartphone, aantal en soort App`s en uiteraard adoptie hiervan. Als je kijkt dan zie je dat MS de afgelopen tijd in deze onderwerpen flink geinvesteerd heeft. Door deze move zal Microsoft de verloren aandelen bij bedrijfsleven weer terugeisen.
En als het aan mij ligt dan zal ik misschien bij byod geen MS product meenemen! Maar ik ben bang dat we geen byod maar wel cyod gebaseerd op MS tablet en smartphone krijgen. Dan zullen we de comeback van Microsoft duidelijker inzien.
Beste Reza, ben met je eens dat Microsoft weinig innovatief is geweest met de Windows User Interface en vooral met de franjes bezig is geweest, zoals met de visuele effecten. En nu hebben ze weer een startknop beschikbaar gemaakt omdat de gebruiker klaagt. Helaas, de nieuwe startknop is slechts een compromis met te weinig functionele waarde; typisch Balmer.
Natuurlijk weten ze bij Microsoft wel beter. De Wintel leveranciers maken steeds snellere, lichtere en betere apparatuur, maar hun verkopen worden toch minder; ook buiten het sukkelende Europa. Meerdere grote hardware leveranciers hebben bij het presenteren van hun jaarcijfers publiekelijk opgemerkt dat ze niet blij zijn met de matige aantrekkingskracht van Windows 8.
Daarom gaat Microsoft met HP en wellicht nog andere hardware leveranciers via een inruilactie Windows 8 aanbieden voor een lagere inruilprijs. Zo hopen ze een slechte Windows 8 verkoop te voorkomen (na de relatief slechte verkoopresultaten van Vista en Seven).
Wat betreft CYOD; dat is een belangrijk punt. Het wordt al gauw “bring your own disaster”, zoals collega Marcel Kuiken hier beschreven heeft. Vijftien jaar geleden, toen de palmtop populair werd bij de managers, hadden we dit al meegenomen in ons hardware- en softwarebeleid. Microsoft zal wellicht professionele afnemers proberen te overtuigen tot een CYOD beleid met uiteraard MS producten. Maar levert dat de genoemde “comeback“ op? Microsoft moet toezien dat juist de grote verkopers van MS licenties hun Windows 8 demonstraties meestal uitvoeren met behulp van Apple tablets. En dan krijgt het publiek een flitsende demo te zien met de iPad en iOS. Verder wil de bedrijfstop meestal een iPad, iPhone, Galaxy Sx en Tab’s, et cetera kunnen gebruiken en ondersteund hebben. Daarom denk ik dat voor Microsoft CYOD bij bedrijven en grote instellingen minder gunstig uitpakt
Beste John,
Dank voor je reactie.
Ik ben het met je eens dat veel bedrijven snel voor Apple-producten kiezen of gekozen hebben. Dat komt naar mijn mening doordat Apple met haar producten, marketing en niet vergeten het ontwerp op dit gebied de positie als trendzetter heeft ingenomen. Het gebrek aan o.a. innovatie bij Microsoft heeft ervoor gezorgd dat iedereen bij het woord tablet of smartphone aan een ding gaat denken: iPhone/iPad
Ik ben het met je eens dat de bedrijfstop snel een product van Apple wil hebben. Ik ben benieuwd wanneer een ict-manager hier (BYOx) een businesscase van maakt en daarin naar de hele keten in dit concept kijkt, of de bedrijfstop nog voor een Non-Microsoft product gaat kiezen!