Niet games, films of gimmicks laten augmented reality doorbreken, maar gewoon de keuken. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.
De hype rondom virtual reality (VR) en augmented reality (AR) neemt steeds grotere vormen aan. De ene na de andere entertainmentapplicatie en geavanceerde technische toepassing duiken op, maar de grote doorbraak van AR zal uit onverwachte hoek komen. Mogelijk zelfs uit een relatief saaie hoek: de huis-, tuin- en keukentoepassing van woninginrichting.
Microsoft heeft sluw een verbond gesloten met de Amerikaanse doe-het-zelf keten Lowe’s voor zijn AR-bril Hololens. Hoe komt de keuken eruit te zien met deze kleur, dat kastdeurtje, of die indeling? De cyberbril van Microsoft laat het niet alleen als plaatje zien, maar laat gebruikers rondlopen in al hun mogelijke keukens. Vergeet niet: woningverbouwingen kunnen tienduizenden euro’s kosten en veel emoties teweeg brengen. De keuken wordt de killerapp voor augmented reality. Wat vind jij?
Zelf heb ik al jaren geleden VR in combinatie met AR een zeer grote toekomst voorspeld. Net als destijds met ‘ziener’ Chriet Titulaer, ben ik een groot voorstander van tal van ontwikkelingen die het mensen privaat en professioneel, makkelijker zouden maken. Mezelf altijd richtend op dit laatste bedacht ik me altijd hoe groot de stap voorwaarts zou kunnen zijn als VR en AR gecombineerd binnen de medische wereld zou worden toegepast in opleidingen, zoals chirurgie, zeer gespecialiseerde en riskante typen van operaties. Gecombineerd met de latere technieken zoals 3D printers nu ook langzaamaan worden gebruikt voor het voorportaal van zeer riskante operaties.
Vanuit mijn militaire achtergrond zie ik tal van mogelijkheden en toepassingen van en voor simulaties voor zaken zoals anti terreur bestrijding, explosieven specialisten maar ook de technische beroepen zoals tanksimulatie, flightsim en technische onderhoudsaspecten.
Met het steeds beter en goedkoper voor handen krijgen van beiden denk ik ook bijvoorbeeld aan tal van toepassingen zoals mensen met dementie gebruik laten maken van VR zodat de kwaliteit van leven aanzienlijk kan worden verbeterd of zoals in dit geval het allereerst op juiste schaal bekijken van je toekomstige keuken of slaapkamer. Ik kan me een stap eerder me de architecten ook wel voorstellen die hier gebruik van zouden kunnen maken bij tal van ontwerpen.
Zolang de toevoegende waarde van IT dit soort ontwikkelingen in gang zetten en de toepassingen voor iedereen verbeteringen brengen, zou het mij niet zo heel veel uitmaken wie de producent zou zijn van die artikelen zolang er maar de mogelijkheid is en blijft van keus.
Want zoals we weten ken MS een scala van keuzes aan kleuren, vormen en smaakjes, als het vooral maar MS is. Bill Gates had een zeer goede leermeester aan Henry Ford.
Wat echt nodig is, is een normale bril voor iedereen (jong en oud) met doorkijk mogelijkheden. Want ik weet niet hoe het met de meeste lezers is, ik wordt meestal snel duizelig van VR en soms ook van AR via camera en beeldscherm. AR icm met zo’n doorkijkbril lijkt me het meest bruikbaar voor het brede publiek, maar misschien zijn er onderzoeken bekend die laten zien dat de meerderheid geen last van die bijeffecten heeft.
Waar het een succes wordt hangt af van zowel de gebruikers als het aanbod. In de keuken is misschien wel een mooie start: je hebt goede wifi/internet en kunt evt gebruik maken van extra computer power op de achtergrond.
Een VR keuken… hm. ja. nee. ik denk niet dat het een ‘killer’ app wordt. Het is wel iets wat het gebruik van (en dus het idee) VR als middel bespreekbaar en ‘gemakkelijk’ maakt. Het zla vooral staan (of vallen) met de beschikbaarheid op locatie (1 bril per locatie of 10), blijft het werken? zijn er veel problemen? moet je lang wachten? etc. ik denk dat het redelijk zal werken, maar niet zo goed als je als winkelende persoon zou willen en dan is het een noviteit. cool voor heel even. Er zullen dan wel meer mensen zijn die er over nadenken en mogelijkheden zien die de techneuten niet bedacht hebben. en dan pas… komen de killer toepassingen.
Toegevoegde realiteit of AR bij het ontwerpen van woningen, keukens en dergelijke, gaat vast wel normaal worden. Waarom bijvoorbeeld geen AR bij Ikea. Maar ik denk dat bij voertuigen betere mogelijkheden zijn voor AR, vooral in combinatie met de nieuwe generatie van head-up displays en video cams. Bij auto’s en vrachtwagens is de stap van navigatiesysteem naar AR relatief klein. Daarbij verwacht ik dat de acceptatiegraad in de automotive sector heel hoog zal zijn, omdat in die sector al heel veel ICT wordt toegepast. En zo kan de zelf rijdende auto toch nog aantrekkelijk zijn.