Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over de aloude (3,5 inch) diskette, die ein-de-lijk gaat verdwijnen.
De diskette blijkt een taai opslagmedium. Misschien niet zozeer als error-proof datadrager zelf maar wel als hardnekkig gebruikte vorm van data-opslag. Zo is de diskette anno 2015 nog gewoon in gebruik, met maandelijkse (post)verzending door de Noorse overheid aan artsen daar. Het plan is om hier begin 2016 een eind aan te maken.
Ondertussen doet Windows 10 zijn best om de diskette achter (ons) te laten, doordat het geen FDD-driver meer in zich heeft. Dit tot verdriet van een enkele pc-gebruiker. Het heeft nogal even geduurd, maar de diskette kan nu echt eindelijk verdwijnen uit de it-wereld. Nu nog ‘modernere’ opslagmiddelen als PCMCIA storage cards en zip-schijven, die nog dienst doen in Amerikaanse stemcomputers… Wat vind jij?
@Frank: Nou, de Floppy King (van floppydisks.com) en zijn inkomen weten anders.
🙂
http://www.digitaltrends.com/computing/why-do-floppy-disks-still-exist-the-world-isnt-ready-to-move-on/
But while the average user might not have any cause to use a floppy disk, there are those out there who can’t settle for anything else. They’re in dire need of the disks, which most manufacturers have stopped producing. The floppy disk might seem like something better left in the 1990s. Instead it’s a product that’s alive and well in the 21st century.
Here’s why.
Ach, vinyl komt ook weer terug van nooit echt weggeweest.
Zolang het voor een aantal mensen functioneel is, is het niet uit zicht.
@hk
Vinyl en fotorolletjes zijn analoog, die hebben in een bepaalde niche meerwaarde over hun digitale tegenhangers.
Floppy’s, optische media (CD / DVD / BD), ZIP drives, …, zijn allemaal digitale opslagmedia, net zoals SD kaartjes en USB sticks. Er is, voor moderne computerapparatuur, werkelijk geen enkele reden te bedenken om bv floppy’s boven SD kaartjes te verkiezen.
Zie je het al voor je, een Raspberry Pi booten met een diskette? Of, nog leuker, vanaf een cassettebandje? C64 / Spectrum tijden herleven!
Voor die zeldzame toepassingen waar Floppies nog noodzakelijk zijn,
kun je tegenwoordig idd goedkoper en betrouwbaarder een retrofit oplossing aanschaffen.
Staat tegenover dat er nog zat van zulke toepassingen zijn zoals Jasper al aangeeft.
Denk hierbij niet aan PC’s maar aan industriele, militaire of luchtvaart apparatuur, dan wel retro synthesizers 😉
In sommige sectoren zit je met onderhoudsverplichtingen die op kunnen lopen tot 15 jaar. Apparaten uit die tijd hebben nog steeds floppy-drives. USB en/of DVD drives kende men toen nog niet of waren te kostbaar.
Aan het “even” vervangen van deze apparatuur hangt een behoorlijk prijskaartje. Het gaat dan, zoals ook Jan beschrijft, om complete apparaten en niet om een pc in een apparaat. Dat betekent dus ook bouwkundig-infrastructurele aanpassingen (bijv. andere funderingen en/of draagconstructies).
In zulke gevallen kan het dus nog best wel lonend zijn wat oude floppies en een diskdrive te bewaren.
Dat ze vandaag de dag niet meer nodig zijn, helemaal mee eens. Maar ook al is het maar een klein percentage van de apparaten die nog floppies gebruiken, er is toch een aardig bedrag mee gemoeid!
Over paar jaar hebben we het ook over het verdwijnen van de harddisk….In nieuwe computers zie je deze al bijna niet meer…..Er zijn zelfs apparaten die bijna geen opslag meer hebben….
Het nieuwe delen van gegevens gebeurt via de cloud, dan via USB en verder zou ik het niet weten…
Floppy disk wordt nog erg veel in keyboards en muziek industrie gerbruikt.
Er is geen andere manier dan via een floppy midifiles in een keyboard te krijgen.
Bij het verdwijnen van de floppie drive kan je ook je zeer dure keyboard weggooien . Waarom niet gewoon een drivertje voor een externe drive kleine moeite voor een miljoenen bedrijf. Helaas is er niet voor ieder keyboard een usb interface tussen de hardisk te bouwen.
@Willem Oorschot: Ja, verdwijnen van de harddisk.. Bij de Cloud provider slaan ze alles op in archief kasten en werken ze met buizenpost. Een floppy met een harddisk vergelijken is zoals de pony express met internet te vergelijken.