Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over de toenadering die Google doorvoert voor zijn besturingssystemen Android en Chrome OS.
Net zoals Microsoft lange tijd aparte besturingssystemen heeft aangehouden voor desktop/laptop en mobiel, zo heeft Google twee aparte platformen voor eindgebruikers. Android is er voor smartphones en tablets, Chrome OS is er voor laptops en desktops. Eerstgenoemde is gemodelleerd naar Apple’s iOS, compleet met app store. Google’s tweede besturingssysteem is gemodelleerd naar de eigen webbrowser Chrome: het geeft toegang tot websites en draait alleen webapps.
Al jaren gaan er geruchten over het schrappen van het niet breed aangeslagen Chrome OS ten gunste van het marktveroverende Android. Ook verhalen over een vorm van samensmelting doen al geruime tijd de ronde. De onlangs uitgekomen release 42 van Chrome OS, wat zichzelf automatisch bijwerkt, brengt samenvoeging een stapje dichterbij. Het nieuwe design en bepaalde functionaliteit van Android komen hiermee vanzelf naar Google’s internetbesturingssysteem. Google werkt al aan app-compatibiliteit, dus een verdergaande fusie ligt in de lijn der verwachtingen. Wat vind jij?
Of deze systemen wel of niet dichter bij elkaar komen vind ik niet zo spannend. Wat in mijn optiek wel goed is, is dat er concurrentie is op het vlak van os. Aan de andere kant is standaardisatie voor applicatieontwikkelaars wel een aandachtspunt. Maar stel dat alle toepassingen nu eens webbased (conform w3c standaards) zouden kunnen zijn en elk os conform zou (moeten) opereren. Dan zou het leven wellicht een stukje makkelijker worden.
En of de leveranciers dan zelf 1,2 of 12 operatingsystemen maken is dan hun eigen verantwoordelijkheid.
Ofwel op naar een nog betere uitwisselbaarheid van toepassingen.