Wanneer is een symfonieorkest succesvol? Het orkest wordt succesvol als alle leden hun partituur kennen in combinatie met het beheersen van hun instrument. Dat is de basis. De dirigent zorgt er vervolgens voor dat alle losse individuen in een geolied geheel een maximale performance leveren zodat het publiek een perfecte uitvoering voorgeschoteld krijgt. Niet eenmalig maar vele avonden achter elkaar wordt een perfecte uitvoering afgeleverd.
De dirigent heeft een giraffe view. Oog voor detail maar in staat om het geheel te overzien, de gehele keten. Het succes staat of valt met de performance van de leden. Die maken of breken de kwaliteit van de uitvoering.
Bovengenoemd voorbeeld geldt natuurlijk niet alleen voor een orkest. Het voorbeeld is in vrijwel alle situaties toepasbaar waarin samenwerking een cruciale rol speelt. Ook dus in de it.
Mens moet het doen
De juiste man moet op de juiste plaats terecht komen met de juiste skills om met de juiste opdracht een bijdrage te leveren in de keten zodat uiteindelijk het gewenste product geleverd zal gaan worden. Het product kan divers zijn zoals een app voor het kopen van een artikel, de inrichting van een call centre of het monitoren van een geautomatiseerd proces.
Ook hier geldt weer dat de mens het moet doen om het verschil te maken. Helaas is dat nog niet altijd het geval. Ketens zijn onduidelijk, moeizaam ingericht en in veel gevallen kunnen we elkaar niet vinden en kennen we elkanders kwaliteiten niet. De gevolgen daarvan kunnen grote impact hebben. Door een niet functionerende keten kan een organisatie marktaandeel verliezen of zelfs geheel uit de markt verdwijnen. Een ander voorbeeld is dat orders niet goed in de backoffice komen, te laat worden uitgeleverd met als gevolg weglopende klanten.
De vraag is natuurlijk hoe je dergelijke situaties kunt voorkomen. Een duidelijke regievoering is daarbij noodzakelijk. Deze regievoering gaat verder dan traditioneel projectmanagement. Projectmanagement gaat over doelen halen en producten opleveren. Regievoering gaat over business resultaten opleveren, gaat vaak veel meer over mensen meenemen, enthousiasmeren, leiderschap en overtuigen. Regievoering gaat over de totale keten, kwaliteit staat voorop om alle leden van het orkest goed te laten samenwerken. Met als eindresultaat een prachtig optreden. Niet eenmalig, maar gevolgd door een mooie tournee.
Randvoorwaarden
Om het succesvolle optreden te bereiken zijn een aantal randvoorwaarden van belang. Zet de mens centraal. Mensen maken het verschil. Zet de juiste man op de juiste plaats. Werk vanuit een visie. Weet wat je wilt bereiken. Bovenal: organiseer het optreden, meet het resultaat en creëer een ritme om te verbeteren op basis van de uitgevoerde metingen. Blijkt een bepaald idee niet te werken durf dan te veranderen, een andere koers te kiezen.
Een belangrijke rol hiervoor is weggelegd voor de ketenregisseur. Maar wat is dat voor iemand? Enerzijds moet hij druk kunnen leveren, enthousiasmeren en aanzetten tot actie. Anderzijds moet hij respect kunnen opbrengen voor de tempoverschillen, maar ook het respect genieten van alle betrokken partijen. Hij moet enerzijds analytisch en scherp zijn om de ketens goed te kunnen doorgronden, anderzijds empathisch, mensgericht en met gevoel voor politieke verhoudingen.
Deze en andere gerelateerde zaken zijn uitgewerkt in het boek Kracht zonder Macht. Kracht zonder Macht is een echt doe-boek. Het biedt een aanpak, concrete tips, suggesties, cases en templates. Met Kracht zonder macht kunt u direct aan de slag. Op de website bieden de auteurs allerlei aanvullende materialen aan. Een boek geboren uit de praktijk waar de auteurs dagelijks te maken hebben met deze problematiek, zowel binnen de overheid als in het bedrijfsleven.
Kracht zonder macht weet als eerste boek een verbinding te maken tussen de vakgebieden ketenregie, kwaliteitszorg, kwaliteitsmonitoring en verandermanagement waarmee managers en professionals in staat worden gesteld een optimale ketenregie in te richten en zo succesvoller te worden dan de concurrentie.
Beste Jos, het vergelijken van een dirigent met een project manager is niet mogelijk. Het zijn twee heel verschillende vlakken die wellicht van een afstand gelijkenissen tonen maar in de praktijk toch heel wat anders inhouden.
Een dirigent is een muzikant in hart en nieren en staat qua technische kennis en ervaring vaak boven de afzonderlijke orkestleden en is vrij vaak zelf een orkestlid geweest.
Een project manager kan kennis hebben van techniek en veel ervaring hebben maar is vrij zelden zelf op technische vlak met de materie bezig geweest op hetzelfde niveau als het team.