Er is niets frustrerender voor businessmanagers dan dat zich kansen voordoen die een maatwerkapplicatie vereisen, maar dat zo’n maatwerkapplicatie vervolgens niet snel genoeg kan worden gebouwd om adequaat op die kansen te kunnen inspelen.
Of nou het opstellen van een valide business case, de ontwikkel capaciteit of de functionele of technische analyse de belemmerende factor is, onder de streep komt het er op neer dat ze de applicatie die ze nodig hebben om businesskansen te benutten niet op tijd kunnen gebruiken.
Om een flexibele en wendbare organisatie mogelijk te maken, moeten it-organisaties snel innovatieve businessoplossingen kunnen leveren. Het cloud-ontwikkelmodel elimineert veel van de bezwaren die een snelle applicatieontwikkeling in de weg staan. Platform-as-a-Service (PaaS) biedt voordelen op het gebied van flexibele deployment-modellen en snelle oplevertijden. Daarbij is het niet nodig om eerst de hardware-infrastructuur ter plaatse te realiseren. Bij het snel kunnen opleveren van applicaties, nemen cloud-gebaseerde ontwikkelplatformen dan ook een steeds prominentere plaats in.
Sneller
Eén van de factoren die de ontwikkeling van nieuwe applicaties het meest vertraagd, is de onzekerheid of de geschatte opbrengst of de beloofde voordelen ook daadwerkelijk kunnen worden behaald. Omdat niemand echt kan zeggen wat de opbrengsten en voordelen zijn zolang de applicatie niet in productie draait, gaat er vaak de nodige tijd overheen voordat een beslissing wordt genomen. Ontwikkeling en deployment in de cloud biedt als voordeel dat een applicatie in hoge mate schaalbaar is en snel in lijn kan worden gebracht met de behoefte van de business, zonder dat hiervoor de complete it-planning op de schop moet. Als de opbrengsten in de praktijk lager blijken uit te vallen dan voorspeld, blijft in ieder geval de schade in termen van tijd en manuren van de (it-)organisatie beperkt. Omdat het risico dat gelopen wordt kleiner is, zullen er sneller knopen kunnen worden doorgehakt.
Focus
Wanneer de beslissing om een maatwerkapplicatie te ontwikkelen eenmaal is genomen, kan bovendien direct worden gestart met het eigenlijke ontwikkeltraject. Bij het gebruik van een ontwikkelplatform in de cloud hoeven ontwikkelaars niet langer te wachten totdat de randvoorwaarden zijn ingevuld. Alle infrastructuurelementen, zoals netwerk- en servercapaciteit, database management, beveiligingsvoorzieningen en back-up, zijn immers eenvoudig af te nemen uit de cloud en daarmee direct voorhanden. Hierdoor kunnen ontwikkelaars direct starten met en zich volledig focussen op het bouwen van maatwerkapplicaties die waarde toevoegen voor de organisatie.
Perceptie
Vanuit organisatorisch perspectief zal de flexibiliteit en schaalbaarheid die een cloud-ontwikkelplatform oplevert de kans op samenwerking tussen de business en it aanzienlijk vergroten. Waar een it-organisatie in vroegere jaren nog wel eens ‘nee’ moest verkopen, draagt PaaS eraan bij dat gemakkelijker en sneller op de wensen en eisen van de business kan worden ingespeeld. Doordat ontwikkelaars zich met PaaS helemaal kunnen richten op het ontwikkelen en het creëren van toegevoegde waarde voor de organisatie, zal ook de reputatie van de it-organisatie positief veranderen. Ze verworden tot een partij die kansen en mogelijkheden schept.
Altijd leuk om over PaaS te lezen! Als de voordelen zo evident zijn, blijft bij mij de vraag hangen, waarom zijn er niet meer bedrijven die hier actief gebruik van maken?
Fijn dat PaaS nog eens op zo’n manier in het licht gezet wordt.
Juist vanwege de snelheid en relatieve lage startkosten is het ook mooie driver voor innovatie, zie
https://www.computable.nl/artikel/opinie/cloud_computing/3992730/2333364/paas-als-aanjager-voor-innovatie.html
Na het lezen vraag ik me af of PaaS een oplossing is voor een economisch/organisatorisch probleem, wispelturigheid van businessmanagers wordt er namelijk niet kleiner op. Eerder zelfs groter omdat de belofte van techniek weer als de oplossing van alle problemen gebruikt wordt.
@Ewout
“wispelturigheid van businessmanagers” is een gegeven dat is, was en zal zijn. Met of zonder PAAS – IAAS – SAAS – IDAAS – Cloud of zelfs legacy, dat doet niet ter zake. Nieuwe business managers willen dat het “anders” gaat en kiezen dan voor meer van het zelfde.