Ik heb op de site van Computable.nl een zoekopdracht uitgevoerd op het woord cloud om te kijken hoeveel artikelen er over de cloud zijn verschenen. Het is bijna vakantie en ik heb dus even tijd voor iets anders.
Een aantal scribenten kunnen direct met de cloud worden geassocieerd. In willekeurige volgorde: Ruud, Ewout, Reza, Henri. Ik heb ook mijn bijdragen mogen leveren met artikelen over de cloud, cloud security en cloud escrow.
Er zijn er nog veel meer die hun steentje hebben bijgedragen en die wil ik zeker niet tekort doen. Zij hebben allemaal bijgedragen aan meer inzicht in zaken met betrekking tot het topic ‘cloud’.
Maar nu is het genoeg! Breken met de Cloud dus, tijd voor een wolkbreuk.
Het moet nu maar eens afgelopen zijn. Voor de duidelijkheid: cloud is geen doel maar een middel en wel een middel om de business te ondersteunen. In de business wordt het geld verdiend. En tenzij je een software leverancier bent kost ict hoe dan ook geld. Sorry, maar het is niet anders.
De getallen
Op Computable zijn van het onderwerp cloud 92 pagina’s met tien artikelen gerelateerd aan cloud, ruim negenhonderd artikelen. De whitepapers niet meegerekend. Het eerste cloud-artikel, dat ik via het zoeken op het woord cloud heb gevonden, is ‘Cloud computing blijkt niet zonder risico’s‘ en dateert uit 2008.
Het basis materiaal is dus ruimschoots voorhanden, tijd dat de redactie van Computable het gaat bundelen. Netjes gaat categoriseren en de zaken in mooie hoofdstukken gaat zetten en er een mooie strik om heen doet. Mooi boekje, themagids of wat dan ook. Je kan er altijd iemand mee helpen. Want dat is waar 98 procent van de stukken over ging: kennis en inzicht delen, puntjes op de i, enzovoort.
Terug naar de essentie
Cloud en on premises zijn de natuurlijke biotoop van de software. Ik hoef niet meer alles uit te leggen. Heerlijk toch, tijd voor vakantie en ik hoop daarbij natuurlijk niet op een wolkbreuk. Puntjes staan op de i, punt uit.
Een oude wijsheid is: als de guru’s stoppen met erover te schrijven, dan zijn de bedrijven het aan het doen.
Ik herken wel de moeheid, verveling en soms zelfs irritatie die na een tijdje rond een trendwoord optreedt. Is eerder gebeurd met termen als ASP, e-commerce, utility, VOIP. En dat gaat straks ook met Big Data gebeuren.
Voor dit thema zijn we er als experts blijkbaar prima in geslaagd om irritatie op te wekken. Ik denk omdat we er niet goed duidelijk hebben gemaakt waarover de term nu eigenlijk ging: technologie of business model.
Ik ben zelf nog lang niet uitgeschreven. Over onderwerpen als de business modellen van online service providers (ik gooi die er dan alvast maar in als term :-), security, de overheid en onze data, schaalbaarheid in de praktijk, delivery automation en tal van andere leuke dingen die naar mijn mening net even anders werken bij cloud en online delivery dan bij andere vormen van IT.
Ik loop dus vanaf nu het risico in de hoek gezet te worden als cloud wijsneus. So be it…
@Michiel, ik denk dat die oude wijsheid opgaat. tegenwoordig wordt heel vaak bij vervanging van hard en software een cloud oplossing in de vergelijking betrokken.
Ik zou nog een term willen toevoegen aan jouw onderwerpen: Business apps…
Mag ik er dan ook nog een paar roepen:
Gamification , Responsive web design , Internet of things, Web UX Strategy, Search Effort Optimization
Zo komen we gelijk aan een mooi listje voor de redactie als ze van Cloud een mooi boekje hebben gemaakt.
Ik ben overigens benieuwd welke experts zich op de onderwerpen zullen richten die in deze discussie zijn vermeld.
Aanmelden kan hier 😉