Het vervagen van de grenzen tussen it en business is geen nieuw fenomeen. Ik kan me zelfs herinneren dat Brook Colangelo, toenmalig executive vice president (evp) en chief technology executive (cto) bij Houghton Mifflin Harcourt, tijdens het MIT Sloan cio-symposium in 2005 verklaarde dat 'iedereen een techneut is en iedereen in de technologie in de business zit'.
Meer recent zijn cio’s dit gaan veranderen van abstracte strijdkreet tot praktische realiteit – door individuen zonder it-achtergrond in te zetten voor bepaalde it-leiderschapsrollen. In een recent Cio.com-artikel gaf Lexmark-cio Brad Clay aan dat hij naar schatting 10 procent van de vierhonderd it-leiderschapsrollen van het bedrijf heeft ingevuld met mensen uit de business, waaronder de ciso en een leidende positie in applicatieontwikkeling en -support van de verkooporganisatie van Lexmark. Het idee daarachter is dat hun relaties en bedrijfskennis cruciaal zijn om snel nieuwe functionaliteit te leveren, waardoor it een betere, meer responsieve partner voor de business kan zijn.
Naast het inzetten van niet-it-mensen in leiderschapsrollen, zijn veel it-leiders begonnen deze theorie toe te passen op andere niveaus en rollen binnen hun organisatie. Een van de meer intrigerende – en potentieel polariserende – rollen is die van de software developer.
Talentencrisis
Laten we voordat we verder gaan de volgende achtergrond voor enterprise it-organisaties in beschouwing nemen. Gartner schat in dat de vraag naar app-ontwikkeling tot 2021 minstens vijf keer sneller zal groeien dan de capaciteit van it om deze te leveren. Dit legt een enorme druk op it-leiders om bekwame ontwikkelaars te vinden, op te leiden en te behouden, om zo een steeds groeiend aantal applicaties op hun digitale agenda’s op te kunnen leveren.
Hier zit echter de uitdaging: gegevens van het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics tonen aan dat het werkloosheidspercentage voor software-ontwikkelaars een onthutsend lage 1,6 procent bedraagt, met nog eens 253.400 nieuwe banen die de komende 10 jaar gecreëerd zullen worden (naar mijn mening een conservatieve schatting). Tegelijkertijd laten Deloitte- gegevens zien dat bij Amerikaanse universiteiten jaarlijks slechts 28.000 studenten in computerwetenschappen afstuderen, wat betekent dat de kloof elk jaar aanzienlijk groter wordt. En dan hebben we het nog niet eens over uitdagingen in sectoren zoals verzekeringen, financiële diensten, logistiek en productie, die strijden om ontwikkelaarstalent met bedrijven als Google en Facebook.
Onbenutte talenten: business developers
It-leiders die serieus bezig zijn met het leveren van hun digitale transformatiestrategie worden geconfronteerd met onoverkomelijk verwachtingen, waardoor ze geen andere keuze hebben dan buiten it te kijken – naar individuen zonder traditionele programmeerervaring – om hun bestaande ontwikkelingsbronnen te vergroten. Het goede nieuws is dat er binnen de meeste organisaties al een nog niet aangeboorde bron van talenten bestaat. Dat zijn met name de business-mensen die voldoende technische aanleg, nieuwsgierigheid en ambitie hebben om applicaties te bouwen om henzelf en hun teams te ondersteunen.
Jarenlang werden deze individuen bestempeld als ‘citizen developers’, maar die term is niet nauwkeurig genoeg voor de verschillende soorten individuen die onder deze brede paraplu te vinden zijn. Bovendien heeft de term vaak een negatieve ondertoon voor it-leiders, omdat deze mensen historisch gezien buiten het toezicht en bestuur van de it-organisatie hebben gewerkt en hebben bijgedragen aan de verspreiding van schaduw-it.
Etiketten (en historie) terzijde, deze technisch onderlegde business developers zijn slim, creatief en intellectueel nieuwsgierig. Ze nemen initiatief en verkiezen het oplossen van problemen boven zich druk te maken over de technische details. Het beste van alles is dat ze, omdat ze in de business zitten, over diepgaande domeinkennis beschikken, waardoor ze de behoeften van gebruikers kunnen begrijpen en vertalen in software die veel impact heeft.
In de praktijk hebben business developers tal van verschillende achtergronden. Omdat ze technisch onderlegd zijn, zijn ze meestal power users van crm-, bi- en analysetools; ze bouwen geavanceerde Excel-macro’s of bi-dashboards. Sommigen leveren fulltime apps voor een divisie, afdeling of bedrijfseenheid. Maar de meesten doen het in hun vrije tijd, zonder melding te maken van softwareontwikkeling in hun functieomschrijvingen.
Digitale transformatie
Veel it-leiders brengen deze business developers onder bij de it-afdeling en maken hen fulltime lid van het ontwikkelteam. Een heel goed praktijkvoorbeeld is te vinden bij Zurich Insurance. Om tegemoet te komen aan de toenemende vraag van bedrijven naar applicaties die de manier waarop ze verkopen helpen transformeren, heeft Zurich een DevOps-team opgericht dat gebruikmaakt van een low-code ontwikkelingsplatform in combinatie met de Agile-methodologie. Opmerkelijk genoeg bestaat dit DevOps-team vrijwel geheel uit bedrijfsanalisten zonder programmeerervaring. Ze gebruiken hun achtergrond om bedrijfsproblemen te identificeren en te ontrafelen en werken vervolgens nauw samen met eindgebruikers om iteratief nieuwe applicaties te ontwerpen en ontwikkelen.
Door deze aanpak heeft Zurich snel web- en mobiele applicaties kunnen lanceren die verschillende gebruiksscenario’s omvatten. Barrington Clarke, DevOps Lead bij Zurich UK stelt hierover: ‘Ons DevOps-team is in staat om klantgerichte applicaties te leveren die significante omzetstijgingen van meerdere miljoenen ponden genereren door digitalisering. Tegelijkertijd leveren onze interne acceptatietoepassingen operationele besparingen op van elk vijftig- tot honderdduizend pond per jaar.’
Talentkloof
Na jaren van veel ambities en gepraat, ondernemen it-leiders nu stappen om de grenzen tussen it en de business te doen vervagen en it onderdeel te maken van de bedrijfsstrategie. Dit doen ze door mensen uit het bedrijfsleven in te zetten voor een veelheid aan it-rollen, van leidinggevenden tot softwareontwikkelaars. Zij brengen een diepgaand inzicht in bedrijfsprocessen en gebruikersbehoeften met zich mee, wat helpt om tot impactvolle oplossingen te komen. Op het niveau van ontwikkelaars brengt deze trend ook een onmiddellijke en snelgroeiende crisis aan het licht: de talentkloof. Met digitale transformatie die leidt tot een ongekende vraag naar ontwikkeling van aangepaste apps, is de aanpak om bestaande ontwikkelteams te versterken met zogenoemde business developers een echte win-win. Dit betekent niet dat de professionele developer verdwijnt. Het betekent dat de tekorten ingevuld worden door de techniek en de businesstoepassing te scheiden en aan elk onderdeel de juiste mensen te laten werken.
“Ze nemen initiatief en verkiezen het oplossen van problemen boven zich druk te maken over de technische details”
Only in ict. Je wordt gelukkig nog niet wakker op de operatietafel als een citizen anesthesist 😉 zich niet zo druk heeft gemaakt om de medische details.
@Dino: Het is als je er stil bij gaat staan ontzettend bizar dat het allemaal binnen de ICT mogelijk is.
Overigens een saillant detail de vorige post van deze auteur had het over mislukken en IT projecten..