Werken in de ict is aantrekkelijk, zeker nu er meer banen komen die vragen om ict-kennis. Wat wil je en hoe kom je daar? In de afgelopen maanden zijn hier veel artikelen over dit onderwerp verschenen, maar een eenduidig antwoord lijkt er niet te zijn. Het gaat dus om je gevoel en talent, maar dan nog.
De richting in de ict waarin je wilt werken, is maatgevend voor de route die je wilt gaan volgen. Veel bedrijven vragen tegenwoordig minimaal een hbo-diploma, maar zeker niet noodzakelijkerwijs in een van de ict-richtingen.
Zelf heb ik kandidaten aangenomen met hbo psychologie of fysiotherapie, gewoon omdat ze het niveau hadden en in de ict wilden werken. Voor een bedrijf is het dan zaak dat ze het werk- en denkniveau hebben en niet zozeer de inhoudelijke skills – want die worden snel genoeg aangeleerd.
Traditionele ICT
Bovenstaande is prima als je in de traditionele ict terecht wilt komen, zoals de administratieve kant, programmering, analyse, ontwerp, projectmanagement. Natuurlijk moet je je dan naast je diploma ook verdiepen in verschillende manieren van werken, zoals agile, scrum, DSDM, ITIL en devops. De gebruikte methoden bij je werkgever bepalen in hoge mate hoe je moet acteren en daarom is het van belang om inhoudelijke kennis te hebben van de methode die gebruikelijk is.
Wil je deze richting in, dan kun je je pijlen richten op de grote bedrijven met veel administratieve software. Om veel te leren, is een groot consultancybedrijf met interne trainingsmogelijkheden een uitstekend alternatief. Veel van deze bedrijven staan ook op de grote banenmarkten.
Progressieve kant
Voor de meer progressieve kant is ook een hbo-diploma welkom, maar dat alleen is niet voldoende. Je zult dan moeten verdiepen in andere aspecten van de ict.
Wil je bijvoorbeeld de gaming-industrie in, dan zijn daar een aantal opleidingen voor, maar geen van alle bieden ze een garantie. De gamingwereld zoekt vooral jonge creatieve mensen met diepgaande programming skills die je alleen maar kunt opdoen door het zelf te doen. Deze bedrijven kijken minder naar de opleidingen, maar meer (zoals in de modellenwereld) naar je portfolio van prestaties. Zijn die indrukwekkend, dan is een baan in die richting bijna verzekerd.
Om dit te bereiken, zul je moeten hobbyen en dingen maken en doen. Korte cursussen voor programmering, bootcamps om samen te leren werken, wedstrijden Xtreme Programming, als het maar bijdraagt aan je portfolio.
Hardware
Ict werkt niet zonder hardware. Hier heb je veel richtingen in waar ikzelf weinig kennis van heb.
Het is zo dat voor deze kant van de ict veel opleidingen bestaan. De opleidingen in Nederland staan wereldwijd goed aangeschreven, vooral de universiteiten in Twente en Delft lopen hierin voorop. Je talent moet wel liggen in de techniek en niet zozeer in de programmatuur.
Robotisering is sterk in opkomst en er zullen in de komende jaren veel ontwikkelingen op dit gebied plaatsvinden. De vermenging van techniek en gaming is populair en kandidaten die op dit snijvlak weten te opereren, zullen gewild zijn.
Hard en veel
Ook ik kan geen pasklare oplossing bieden. Een ding is zeker: om te slagen in de ict moet je hard werken en veel leren. De beloning voor dit alles is dat je een superleuke baan hebt in een dynamische en ontwikkelende omgeving.
Dank voor je artikel Wijnand.
Het is een beetje hoe ik tegen de wereld van de ICT aankijk.
Ik vrees alleen dat wij tot een zeldzame niche behoren.
(ik weet overigens niets van gamen, kan niet eens met een flipperkast omgaan)
De route hoef je mijns inziens nog niet echt te bepalen. Zet een eerste stap in het it-werkveld en bepaal aan de hand van je ervaringen je route. Met die eerste stap help ik en mijn bedrijf Createment graag, ook als je geen achtergrond in de it hebt!
Zelf ook komend vanuit de IT-Infrastructuur, wat verder gaat dan seq alleen hardware. Alleen service technici van hardware leveranciers doen nog alleen in hardware. Maar dat is die van een uitstervende soort. Waar 20 jaar geleden al nauwelijks meer met een multimeter en soldeerbout wat in elkaar werd geflanst is dat nu echt puur modulair erin en eruit trekken. Ik verwacht dat dit straks compleet uitruil van server, netwerk en storage componenten gaat worden.
De IT-Infrastructuur gaat wel verder dan alleen hardware, namelijk het Operating System met al zijn middelware (waar de scheidslijn ligt is puur smaak, maar je zou er zelfs ESB bussen en Databases ook bij kunnen gooien). Daar waar de applicaties op landen en gebruik van maken. Dan heb je nog de netwerken en storage. Dat zijn werelden op zich, die echt complexer zijn dan sommige mensen denken.
Ik ben het eens met Wijnand en anderen hier dat de toekomst steeds meer van de IT-Infrastructuur mensen gaat vragen wat betreft vermenging met oorspronkelijk IT-oneigenlijke hardware, zoals robots, drones, home automation, etc… ingegeven door IoT, nanatechnologie en robotica. Dat zou de meer hardware georiënteerde IT-Infrastructuur mensen nieuwe mogelijkheden moeten bieden.
Dan gaat dat binnen DevOps prima samen, nog meer multidisciplinair samenwerken met de gebruikers erbij (ideetje).
En als je de consultancy in wilt dan zul je ook stevig aan je ‘social skills’ moeten werken om te kunnen praten als Brugman.
ICT bestaat gelukkig uit meer dan dotnet scrummen, sap-zwammen en prietpraat bij elkaar hosten.
Maar het wordt idd wel lastig als je het moet hebben van diepgaande kennis ipv een specialisatie in kant en klaar bagger.
@Jeroen, heb jij die snelle babbel waar Johan het over heeft ?