Straks wordt op een pak yoghurt nog het label ‘Agile’ geplakt. In de Harvard Business Review (HBR) bijvoorbeeld zijn afgelopen jaren artikelen geplaatst over Agile Marketing, Agile Product Development, Agile for the Whole Organization en warempel, ook een artikel over hoe Agile eindelijk ging werken voor applicatieontwikkeling. Sneller, beter en vaak ook nog goedkoper it-functionaliteit opleveren, dat is de belofte van Agile. Ook voor SAP?
Sneller, betere en vaak ook nog goedkoper it-functionaliteit opleveren, dat is de belofte van Agile. Kan het gedachtegoed ook toegepast worden op SAP dan? Projecten als het inrichten van SAP ERP of het realiseren van een datawarehouse met SAP BW staan toch bekend als moeizame trajecten. Of is het werkelijk te waanzinnig voor woorden om Agile op SAP toe te willen passen? Er is in de SAP markt in elk geval scepsis te ontwaren, zoals ook bleek uit eerdere rondetafelgesprekken over dit onderwerp met IT managers en directeuren.
Toch zijn er een aantal bedrijven en organisaties al enige jaren aan het experimenteren met Agile SAP. Ook SAP als bedrijf heeft zijn implementatieroadmap, ASAP 8, uitgebreid met een Agile-variant. Heel toepasselijk genaamd Agile ASAP 8. In deze variant is gekozen voor het adopteren van Scrum, omdat dat de meest gebruikte Agile-variant is bij SAP-klanten. Ook adviesbedrijf Gartner adviseert om eerst Scrum-achtige, sprint-gebaseerde aanpakken onder de duim te krijgen alvorens naar Kanban, DevOps of andere continuous delivery-aanpakken te kijken.
De overgang naar een Agile manier van werken blijkt in de praktijk niet zonder slag of stoot te verlopen. Het is niet iets waarvan je zegt ‘morgen om half negen beginnen we!’. Al is de basisgedachte van Agile softwareontwikkeling op zich weliswaar een simpele, zo blijkt uit de introductie van het concept. Projecten worden namelijk over het algemeen gestuurd op tijd, geld, scope en kwaliteit. De enige variabele in de Agile-filosofie is scope, die is dus flexibel. Werkende software, waar de business echt om staat te springen – daar richt je je als eerste op, zo luidt het devies.
Dat is misschien wel even wennen, een flexibele scope. En zo zijn er meer dingen die even wennen zijn. De transitie naar Agile SAP is dan ook grotendeels een organisatie veranderingstraject. Om Agile SAP werkelijkheid te laten worden zijn er drie belangrijke aandachtspunten:
1) Succesvol Agile adopteren vergt een omslag qua denken. Agile teams bijvoorbeeld leveren resultaat als een team, niet als individuen. It-directeuren en project managers moeten anders gaan sturen, niet meer op basis van producten en afgesproken scope. Creëer een gedragen visie op de nieuwe werkwijze en een marsroute om er te komen. Denk daarbij ook aan de rollen als die van product owner versus business process owner;
2) Bedenk de nieuwe Agile manier van werken samen met de verschillende belanghebbenden binnen de organisatie en beschrijf de aanleiding, doelstellingen, rollen, processen, organisatie en besturing;
3) Onderken en definieer de benodigde technische ingrepen in het SAP-systeemlandschap zodat je om kunt gaan met snelle en langzamere wijzigingen, met (cross-system) object locks, (integratie)testen met data die gelijkwaardig is aan productieve data of met uiteindelijke verwijdering van wijzigingen uit een release.
Hoi Mendel,
Leuk stuk, maar wat is nu de conclusie? Is Agile development voor SAP nu wel of niet een goede manier om te werken? Is dit ook goed toepasbaar bij implementaties, of vooral in verandertrajecten? Ik ken inderdaad een aantal bedrijven dat Agile ontwikkeling gebruikt in een SAP omgeving, maar hoe bevalt het ze?
Gr. Sjaak van den Berg
Dag Sjaak,
Dank voor je reactie.
SAP gebruikers die (min of meer) succesvol op een Agile wijze werken hebben vaak een hobbelig traject achter de rug. Zie ook https://www.computable.nl/artikel/expertverslag/architectuur/5248281/2204519/agile-sap–morgen-om-0845-beginnen-we.html
Bij deze de uitnodiging om ervaringen uit te wisselen op 11/11, tijdens het 2e Agile SAP Expert Forum. Je kunt me via de Experts pagina een bericht sturen als je geïnteresseerd bent.
Mvg, Mendel