De ict-kosten in ziekenhuizen blijven stijgen. In het bijzonder de kosten per medewerker in loondienst; die stijgen met meer dan 10 procent. Dat komt onder meer door investeringen in systemen voor werken op afstand en hogere eisen voor informatiebeveiliging en privacy van patiënten. Bijna driekwart van de totale kosten gaat op aan de posten software en personeel.
Dat blijkt uit de ICT Benchmark Ziekenhuizen 2021 van M&I/Partners. Dat onderzoeksbureau bestudeert al vijftien jaar de ict-kosten van ziekenhuizen. Sinds die tijd zijn de ict-kosten gestegen van 4,2 procent van de omzet in 2006 naar 5,7 procent in boekjaar 2020. Voor een gemiddeld ziekenhuis met een omzet van 300 miljoen euro betekent die stijging van 1,5 procent een toename van 4,5 miljoen euro.
In de benchmark vergelijken de onderzoekers de ziekenhuizen op basis van de ict-kosten per omzet en de kosten per medewerker in loondienst. Het bedrag aan ict-kosten wordt dan gedeeld door het aantal fte van het totale ziekenhuis.
‘De stijging van de ict-kosten als percentage van de omzet wordt door een stijging van de omzet van ziekenhuizen gedempt’, schrijven de onderzoekers. De ict-kosten per medewerker in loondienst zijn met ruim 10 procent gestegen. Dat is fors meer dan een jaar eerder toen de ict-kosten per medewerker met 4,4 procent stegen.
Covid-19
De toename van de ict-kosten komt vooral voort uit meer functionaliteit en daarmee samenhangende licentie- en softwarekosten. Als gevolg van Covid-19 zijn veel ziekenhuizen versneld mogelijkheden gaan aanbieden voor digitale zorg en ondersteuning op afstand. De onderzoekers: ‘Daarnaast zien we dat de afgelopen jaren er hogere eisen worden gesteld vanuit wet- en regelgeving aan informatiebeveiliging en privacy.’
Naast het elektronisch patiëntendossier (epd) zorgen doorontwikkeling van online-mogelijkheden voor patiënten, integrale beeldoplossingen, gegevensuitwisseling, ai-toepassingen en de noodzaak voor data- analyse op verantwoordings- en stuurinformatie voor hogere softwarekosten voor nu en in de toekomst.
Software top 5
1 Ziekenhuisinformatiesysteem/elektronisch patiëntendossier (zis/epd)
2 Managementinformatie/bi-tools.
3 Office-applicaties.
4 Radiologie en nucleaire geneeskunde (PACS I).
5 Communicatieservices met externe partijen (Zorgdomein, zorgmail, secure mail e.d.).
Vipp
Meer dan de helft van de softwarekosten vallen onder het ‘primair zorgproces ziekenhuizen.’ De kosten voor het epd staan bij de deelnemende ziekenhuizen al enkele jaren bovenaan. Nieuw in de software- top-vijf is de communicatieservices met externe partijen. Daar vallen de kosten voor de uitwisseling via zorgdomein, zorgmail, beveiligde mail en dergelijke onder. De overige softwarekosten in de top-5 worden bepaald door licenties voor managementinformatie, kantoorpakketten, en radiologie en nucleaire geneeskunde.
Volgens de onderzoekers stimuleert landelijk beleid een brede implementatie van digitalisering binnen ziekenhuizen. Een genoemd voorbeeld is Het Versnellingsprogramma informatie-uitwisseling patiënt en professional (Vipp). De onderzoekers zien steeds meer mogelijkheden om persoonlijke apparaten te koppelen aan het epd, dossiers te downloaden, applicaties te koppelen aan een persoonlijke gezondheidsomgeving (pgo) en om als patiënt zelf metingen toe te voegen in bijvoorbeeld een patiëntenportaal.