De digitale gegevensuitwisseling in de acute zorg moet beter. Eind dit jaar moet het merendeel van huisartsen, huisartsenposten, ambulance en de spoedeisende hulp digitaal de patiëntdata kunnen uitwisselen. Dat is de ambitie van het landelijke programma ‘Met Spoed Beschikbaar’. Om dit doel te bereiken, zoekt het koplopers die dit in de praktijk willen testen.
Dat vertelt Ingeborg Kan, coördinator zorginhoud en gebruik bij ‘Met Spoed Beschikbaar’ tijdens de Dutch Health Week. Dat is een digitaal evenement van de drie zorgbeurzen Zorg & ICT, Zorgtotaal en Support en vindt plaats van 18 tot en met 21 mei.
In de spoedzorg zijn in korte tijd meerdere zorgaanbieders betrokken, zoals huisartsenposten, de ambulance en de spoedeisende hulp. Zij behandelen voor hen vaak onbekende patiënten en het is belangrijk dat zij over relevante patiëntinformatie beschikken. Momenteel gebeurt de gegevensuitwisseling tussen de betrokken zorgaanbieders nog lang niet altijd digitaal. Bovendien werken de zorgaanbieders met verschillende ict-leveranciers, waardoor de koppelingen tussen de verschillende systemen nog ontbreekt.
Het programma Met spoed beschikbaar (zie onderstaand kader) heeft als doel de digitale gegevensuitwisseling in de acute zorg stimuleren. Samen met het zorgveld en de leveranciers is opgesteld welke gegevensuitwisseling prioriteit heeft om digitaal te verlopen.
Het initiatief zoekt zogeheten koplopers die dit in de praktijk willen testen. Een koploper bestaat uit een coalitie van twee zorgaanbieders en twee ict-leveranciers. In een periode van ongeveer drie maanden realiseren zij de digitalisering en delen hun geleerde lessen en best practises met het zorgveld. Vervolgens is de gegevensuitwisseling beschikbaar om op landelijk niveau op te schalen.
Momenteel zijn er al succesvolle projecten geweest tussen de huisartsenpost en de spoedeisende hulp. Dit gaat echter nog maar om een beperkt aantal leveranciers, te weten Topicus en CGM voor de huisartsen en ChipSoft en Ihomer bij de ziekenhuizen. Met spoed beschikbaar zoekt daarom nog koploperprojecten met andere zorgaanbieders en andere leveranciers.
Daarnaast zoekt het koplopers voor digitale gegevensuitwisselingen tussen de ambulance en spoedeisende hulp, tussen huisartspraktijken en spoedeisende hulp en tussen huisartsenposten en de meldkamer.
Met spoed beschikbaar
‘Met Spoed Beschikbaar’ is in oktober vorig jaar van start gegaan. Het initiatief helpt zorgverleners in de spoedzorg met de digitale uitwisseling van gegevens. Betere gegevensuitwisseling ondersteunt zorgverleners in hun werk, waardoor zij de patiënt sneller de juiste zorg kunnen bieden.
Het programma heeft als doel de richtlijn ‘gegevensuitwisseling huisarts-huisartsenpost-ambulancevoorziening-afdeling spoedeisende hulp’ versneld te implementeren. Die beschrijft welke informatie door wie op welk moment uitgewisseld moet worden om de spoedzorg voor patiënten te ondersteunen. Het gaat om 22 mogelijke uitwisselingen tussen de vier partijen.
Het programma is een samenwerking tussen landelijke branche- en beroepsorganisaties, Patiëntenfederatie Nederland, het ministerie van VWS, Zorgverzekeraars Nederland, VZVZ en Nictiz.
Ik snap dat de accute zorg als zijnde curatieve zorg van eerste hulp behoefte heeft aan medische data als elke seconde telt alleen hebben we in Nederland dan wel een paar grote problemen door de vele dijken die er aangebracht zijn in onze zorgpolder. Ik kan uit eigen ervaring mededelen dat de informatieuitwisseling tussen huisarts-huisartsenpost-ambulance in minder stedelijke gebieden nog veel te wensen overlaat. Een ‘koploper-traject’ in de regio Rotterdam-Rijnmond is mooi maar op dit moment worden de wettelijke aanrijtijden voor ambulances in mijn veiligheidsregio al niet eens gehaald worden doordat er gewoon te weinig spoedeisende hulp voorzieningen zijn.