Brenno de Winter is niet te spreken over het artikel op Nu.nl waarin wordt gesteld dat het eerste onderzoek naar de effectiviteit van de CoronaMelder is mislukt.
‘Lekker integer weer’, twittert security-expert Brenno de Winter deze ochtend als reactie op de berichtgeving van Nu.nl. Even later geeft hij via de telefoon aan dat het vanzelfsprekend is dat er onvoldoende data over testen zonder klachten is. Immers, alleen mensen met klachten mochten zich de afgelopen weken laten testen. Hierdoor kon logischerwijs niet onderzocht worden in hoeverre het testen zonder klachten effectief was. ‘Als maker van een stukje software kunnen we er weinig aan doen dat er minder getest mocht worden. Als de testen weer worden opgestart, kunnen we wel aan de data komen en dus onderzoeken.’
De security-expert, die als privacy-deskundige betrokken is bij de ontwikkeling van de CoronaMelder, benadrukt dat de app niet als vertrekpunt moet worden gezien, maar als aanvulling op het bron- en contactonderzoek. ‘Het is geen boekhouding tot achter de komma, daar is het niet de software voor’. Ook stelt hij dat uit onderzoek, onder meer van de Universiteit van Oxford, blijkt dat bij adoptie door tien tot vijftien procent van de bevolking van een coronameldings-app, de app bijdraagt aan het terugdringen van het aantal besmettingen en doden.
Ja Dino, we hebben tegenwoordig veel meningen en weinig expertise, heb jij een idee waar dat vandaan komt?
@Jan
We hebben 17 miljoen bondscoaches, en, dankzij Facebook en Lange Frans, ook net zoveel virologen.
Kritisch zijn is goed, maar Lange Frans is niet kritisch, die is gewoon dom. Geef ze geen podium, er zijn veel zwakke geesten die erin trappen.
@Oudlid
Onze atmosfeer bestaat uit ongeveer 21% zuurstof, 78% stikstof, en 1% andere gassen waaronder edelgassen en CO2. In de lucht kunnen druppeltjes vloeistof zweven. Met mondkapje kan het ademhalen wel wat zwaarder gaan, maar het doet niets met de verhouding aan gassen die je binnenkrijgt. Het enige wat zo’n mondkapje doet is de zwevende druppeltjes tegenhouden, uitgaand beter dan inkomend.
Het “probleem” van mondkapjes zit voor 99% tussen je oren. Het hoort niet voor je mond, daarom gaan mensen anders ademhalen. De truc is er niet aan te denken, en gewoon adem te halen. Als dat niet kan, als die paar procent zwaardere ademhaling dan te zwaar wordt, dan is het waarschijnlijk verstandiger om thuis te blijven.
Voor de goede orde: Ik ben geen mondkapjesfan, maar ik draag er toch één als ik boodschappen ga doen. Zorgmedewerkers doen dat al jaren, voor hun gezondheid maar vooral voor die van hun patiënten, en zij klagen er niet over. Wees een man, draag een mondkapje als dat van je verwacht wordt. Gehoorzaamheid hoeft niet kritiekloos te zijn, het kan ook verstandig zijn.
van Frank ?
😉
Frank,
Het niet gaat om de lucht die we in ademen maar om de longfunctie die iemand heeft, ik kan uit ervaring zeggen dat deze voor ieder verschillend is op basis van een saturatiemeter. Oja, ik heb deze omdat mijn vrouw door een eerdere infectie een verminderde longfunctie heeft en klaagt als zorgmedewerker over de medische mondkapjes die ze 8 uur lang moet dragen. Zelf heb ik weinig fysieke hinder van een mondkapje omdat ik jarenlang getraind ben in het ademhalen en ik had dan ook geen moeite met ‘balletje hoog houden’ na de operatie, ik had wel veel pijn.
Leuk dat je beslist over het thuisblijven van degene die moeite hebben met hun ademhaling maar daarmee spring ik in de conclusie dat je nog niet van de situaties in de thuis- en de mantelzorg gehoord hebt. En ik heb ooit een gehoorzaamheid aan wetten beloofd waardoor ik weinig kan met adviezen. Deze middels sociale druk dwingend maken is een onderwerping die staatsrechtelijk nogal discutabel is.