In het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is afgelopen donderdag het Clinical Artificial Intelligence and Research Lab (CAIRELab) geopend. In het nieuwe kennis- expertisecentrum worden alle werkstromen waarbij kunstmatige intelligentie (ai) een rol speelt, samengebracht. Dit met als doel om de ontwikkeling en het onderzoek naar ai in de zorg te versnellen.
Doel van het lab is versnelling van ai in de zorg door het bundelen van kennis. Marc van Buchem, bestuurder van het CAIRELab en afdelingshoofd Radiologie bij het LUMC, noemt kunstmatige intelligentie een krachtig hulpmiddel om de toenemende druk op de gezondheidszorg te accommoderen. Daarnaast stelt hij dat met behulp van kunstmatige intelligentie de kwaliteit van de zorg verbetert. ‘Er kunnen betere diagnoses gesteld worden en behandelingen kunnen meer op de individuele patiënt afgestemd worden. Het is wel zaak om de veronderstelde effecten van kunstmatige intelligentie te meten, om de meerwaarde ervan voor de patiënt en maatschappij vast te kunnen stellen. Ook daar wordt in het CAIRELab veel aandacht aan besteed’, aldus Van Buchem.
Samenwerking met externe partijen
Een belangrijke voorwaarde voor succes van ai in de praktijk is volgens het LUMC samenwerking. Enerzijds noemt het ziekenhuis het belangrijk dat de medisch specialist en de ai-ontwikkelaar goed samenwerken om tot een goed product te komen dat ook daadwerkelijk in de praktijk gebruikt kan worden. Anderzijds is samenwerking nodig om van elkaar te leren en sneller te ontwikkelen. Hierbij kijkt het CAIRELab naar eigen zeggen ook naar externe partijen, waarmee het samen de ontwikkeling, validatie, implementatie en evaluatie van ai in de kliniek kan versnellen.
‘CAIRELab werkt met een breed scala aan partijen samen. We hebben verschillende partners, waaronder commerciële zoals Philips, voor het uitrollen van ai in de zorg, maar ook specialistische partijen als het Oostenrijkse Image Biopsy Lab voor het verder ontwikkelen hiervan. Samen met Philips werken we bijvoorbeeld aan een ai-platform waar we onze klinische systemen aan kunnen koppelen. Daarmee zijn ai-gebaseerde analyses gemakkelijk te automatiseren als onderdeel van het zorgproces en zijn de ai-modellen relatief eenvoudig breder in te zetten’, licht een woordvoerder toe.
Waardegedreven zorg en diagnostiek
Het CAIRElab valt onder het programma LUMC 2.0. Dit is een breder programma waarbij een nieuwe vorm van zorg (genaamd waardegedreven zorg) uitgerold wordt in het LUMC. ‘Dat programma hangt voor een zeer groot gedeelte op technologie en innovatie. De ai-trajecten die daaronder vallen zijn ook onderdeel van het CAIRELab. We gebruiken de kennis uit die trajecten ook weer om te leren voor andere processen, want het een sluit het ander dus niet uit. Zo is er een pilot case, genaamd Waardegedreven Diagnostiek, waarbij we de vier verschillende fases (creatie, validatie, implementatie en evaluatie) in vier verschillende ai-trajecten nauw monitoren en de specifieke leerpunten meenemen naar andere projecten’, besluit de zegsman.
Spraakherkenning in spreekkamer
Een van de projecten die onder het CAIRELab valt is de spraakherkenning in de spreekkamer. Hierbij worden gesprekken tussen arts en patiënt opgenomen en getranscribeerd. De kunstmatige intelligentie stelt vervolgens een samenvatting voor. De arts hoeft tijdens het patiëntgesprek niet meer mee te schrijven, en kan de aandacht volledig op de patiënt richten. Het project heeft afgelopen jaar in pilotfase meegedraaid in de spreekkamer, en wordt in 2020 doorontwikkeld naar een productieversie die ook door andere instellingen gebruikt kan worden. Andere projecten zijn snellere MRI-scans, beeldherkenning en automatische rapportage op radiologische beelden, herkennen van (hart)afwijkingen op echografieën en infectieherkenning en risicovoorspelling.