Na een aanbesteding heeft Surf, de ict-coöperatie van onderwijs en onderzoek, Lenovo gekozen om de nieuwe nationale supercomputer te bouwen. Het is voor het eerst dat de Chinese hardwareleverancier in Nederland zo'n tender wint. Lenovo neemt het stokje over van Atos Bull die in 2013 de vorige rekenkrachtcentrale (genaamd Cartesius) leverde. Over de naam van de 'super' is nog geen uitsluitsel (update: de naam is Snellius).
De supercomputer krijgt bijna tien keer zoveel rekenkracht als zijn voorganger Cartesius, Het systeem krijgt een peak performance van 14 petaflop/s en wordt volgens Surf daarmee het krachtigste high-performance computing (hpc)-systeem van Nederland. Door gebruik te maken van de nieuwste generatie gpu’s (graphics processing units) is het systeem bovendien goed bruikbaar voor machine learning. Op de hiervoor vaak gebruikte lage precisie hebben de gpu-nodes die in de supercomputer zitten zelfs een peak performance van 90 petaflop/s.
Het oudste deel van de huidige nationale supercomputer Cartesius is inmiddels ruim zeven jaar oud en daarmee voorbij zijn economische levensduur. Het systeem was daarom aan vervanging toe. De bouw van de nieuwe supercomputer kost ongeveer twintig miljoen euro: achttien miljoen komt van het het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschappen (via NWO) en twee miljoen euro uit eigen middelen van Surf.
Lenovo sloot op 1 februari jongstleden met Surf de overeenkomst voor de bouw van de supercomputer. De keuze viel op de Chinese leverancier vanwege ‘het uitstekende voorstel op het gebied van prestaties en duurzaamheid. Hiermee kan, binnen het beschikbare budget, de grootste hoeveelheid wetenschappelijk onderzoek worden gefaciliteerd’, aldus Surf. Lenovo heeft inmiddels een behoorlijke conduitestaat opgebouwd wat betreft supercomputers. In Europa heeft het bedrijf onder meer geleverd aan het Barcelona Supercomputing Center en het Leibniz Supercomputing Centre in München.
Waterkoeling
De nieuwe supercomputer wordt gebouwd op basis van Lenovo ThinkSystem servers met de nieuwste generatie AMD Epyc-processoren (Rome en Genoa) en de nieuwste generatie Nvidia gpu’s (A100). Voor Surf was een belangrijke vereiste voor de nieuwe supercomputer dat hij zo energiezuinig mogelijk moet zijn. De gebruikte waterkoelingstechnologie koelt het systeem af met zo’n 90 procent, waardoor veel minder luchtkoeling met ventilatoren nodig is. Dit verlaagt het energieverbruik en verhoogt tegelijkertijd de performance.
De installatie begint in februari 2021 en de nieuwe supercomputer is naar verwachting halverwege 2021 operationeel. Net als de huidige supercomputer Cartesius komt het nieuwe systeem in de Amsterdam Data Tower op het Amsterdam Science Park te staan.
Walter Lioen, manager Research Services bij Surf: ‘De behoefte van onderzoekers aan rekenkracht, dataopslag en -verwerking groeit exponentieel. Bij het ontwerp van de nieuwe supercomputer staat de bruikbaarheid voor wetenschappelijk onderzoek voorop. Hij is dan ook niet ontworpen om zo hoog mogelijk in de top-vijfhonderd snelste supercomputers ter wereld te komen. Bovendien moet het systeem geschikt zijn voor alle wetenschapsgebieden, van astronomie en onderzoek naar klimaatverandering tot medische en sociale wetenschappen. Daarnaast moet de supercomputer in de toekomst flexibel uit te breiden zijn.’