Nog steeds hebben veel scholen extra laptops of tablets nodig nu leerlingen onderwijs op afstand volgen. Coöperatie voor het onderwijs Sivon is samen met ketenpartijen, zoals Kennisnet en NLDigital, een initiatief gestart om de vraag van scholen en het aanbod van bedrijven samen te brengen. Eerder selecteerde Sivon al na een spoedaanbesteding Cloudwise en The Rent Company voor het leveren van apparatuur aan scholen.
Sivon (Samen Inkopen Voor Onderwijs Nederland) kreeg recent een financiering van 2,5 miljoen euro van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) om extra Chromebooks of Windows-laptops aan te schaffen voor leerlingen in het primair onderwijs, voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs voor wie daar binnen het gezin en vanuit school geen geld voor is. De aanvraag hiervoor werd zwaar overtekend – 145 schoolbesturen dienden een aanvraag in voor in totaal 12.500 apparaten – vertelt woordvoerder Peter van Essen van Kennisnet, de samenwerkingspartner van Sivon en it-dienstverlener voor de genoemde onderwijssectoren.
‘Via een verdeelsleutel is bepaald welke apparatuur naar welke scholen ging. De aangevraagde laptops worden vanaf 30 maart verspreid. Maar sommige scholen vielen buiten de boot en er is op dit moment nog steeds veel vraag naar laptops en tablets voor onderwijs op afstand.’
Allemaal digitaal
Daarom inventariseert de coöperatie in samenwerking met ketenpartners, zoals Kennisnet, welke scholen behoefte hebben aan apparatuur. Sivon werkt hiervoor samen in de alliantie #allemaaldigitaal (zie ook website: www.allemaal-digitaal.nl). Daarnaast brengen branchevereniging NLDigital en de Alliantie Digitale Samenleving het beschikbare aanbod van bedrijven in kaart. Dat kan gaan om nieuwe of gebruikte laptops en tablets die soms gratis en soms tegen een vergoeding beschikbaar worden gesteld. Samen proberen ze zoveel mogelijk laptops en tablets in te zamelen en onder scholen te verspreiden.
Naast dit initiatief en de extra steun van OCW proberen grote gemeenten scholen uit de brand te helpen. Vaak beschikken zij al over een organisatie die armlastige gezinnen, die zich thuis bijvoorbeeld geen laptop kunnen veroorloven, ondersteunen.
Volgens Van Essen wordt er ook gekeken naar het regelen van een goede internetverbinding thuis. Een pc is één ding maar als er geen of een slechte netwerkverbinding is, wordt onderwijs op afstand alsnog een moeilijke zaak. ‘Maar’, stelt hij, ‘als je dit goed wilt regelen kom je bij mensen in huis. Dat maakt de realisatie wel complexer dan het regelen van een laptop.’
Cloudwise en The Rent Company
Ruim 6.800 leerlingen in het primair, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs kunnen inmiddels thuis les volgen dankzij de aanschaf van extra laptops door Sivon, mogelijk gemaakt door de extra subsidie van 2,5 miljoen euro van OC&W. De inkooporganisatie heeft de expertise van Kennisnet ingezet om de onderwijsbehoefte te vertalen naar functionele eisen aan de laptops. De scholen ontvingen via de leveranciers Cloudwise (Chromebooks) en The Rent Company (Windows-laptops) hun apparaten.
Deze leveranciers zijn via een spoedaanbesteding geselecteerd. Een normale Europese aanbestedingsprocedure duurt al snel 2,5 tot drie maanden vanwege de in de Aanbestedingswet gestelde termijnen. Bij deze dwingende spoedprocedure is de opdracht op dinsdag 24 maart einde werkdag in de markt gezet en kregen donderdagavond 26 maart twee winnende partijen een voorlopig gunning toegestuurd: 2,5 dag dus in plaats van normaliter 2,5 maand.