In de rijksbrede standaardsoftwareaanbesteding EASP2019 – totale geschatte waarde 171 miljoen per jaar – is het laatste perceel naar Insight gegaan. Voor dit perceel over standaardprogrammatuur en diensten rond Microsoft, Oracle en SAP meldde zich in de oorspronkelijke aanbesteding geen enkele partij. Het ministerie van J&V heeft als de aanbestedende dienst daarna via een onderhandse procedure met Insight Enterprises Nederland een deal gesloten.
Het ministerie coördineerde EASP (Europese Aanbesteding voor Standaard Programmatuur) 2019 en heeft namens negen ministeries plus een aantal overheidsdiensten/zbo’s standaardsoftware aanbesteed. In eerste instantie voor achttien maanden; inclusief alle verlengingsopties bedraagt de looptijd van EASP2019 vier jaar. Ook bestaat de optie om een overbruggingsperiode van maximaal twaalf maanden in te bouwen met oog op het ingaan van de volgende aanbesteding.
De ‘installed base’ bevat een veelvoud aan standaardprogrammatuur-pakketten van ruim honderd fabrikanten, waaronder Microsoft, Oracle, SAP en Citrix én opensource. De aanbesteding was opgesplitst in drie kavels; per kavel waren er twee percelen. Inschrijvers konden per kavel maar één perceel winnen.
Op het vijfde perceel – levering van standaardprogrammatuur en dienstverlening van Microsoft, Oracle en SAP + opensourcetoepassingen gerelateerd aan deze pakketten – schreef geen enkele partij in. Volgens bronnen betekende met name de combinatie Microsoft en SAP én de verschillende klantenkringen als afnemers, een behoorlijke aanslag op de capaciteit van een inschrijvende partij; meedoen aan andere percelen was aanlokkelijker.
Drieklapper
Indien er op een perceel geen (geldige) inschrijvingen zijn, heeft een aanbestedende dienst de mogelijkheid om via een zogeheten ‘onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande aankondiging’ alsnog een leverancier te vinden. Dat heeft J&V gedaan en dat heeft geleid tot de gunning aan de Nederlandse vestiging van Insight. Het perceel heeft volgens het bestek een geraamde waarde van veertien miljoen euro per jaar. Afnemende overheidsorganisaties zijn het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat, Rijkswaterstaat, de Nederlandsche Bank, het Kadaster en de Kamer van Koophandel.
De Amerikaanse softwarelicentiespecialist won bij EASP2019 al twee andere percelen, namelijk die voor de levering van standaardprogrammatuur en dienstverlening op het gebied van Microsoft, Oracle en Citrix en aanverwante opensourcetoepassingen. Samen goed voor een slordige 46 miljoen euro per jaar.
Opvallend
Naast de drieklapper voor Insight viel op dat Centralpoint voor het eerst grote softwaredeals binnenhaalde. Het Amstelveense bedrijf staat bekend als hardwaredienstverlener maar werd bij twee van de zes percelen tot mede-winnaar uitgekozen, samen met Comparex (SoftwareOne) en Protinus IT (die beide nog mede-winnaars werden in een ander perceel). Bij al deze percelen gaat het om ‘Levering van overige standaardprogrammatuur en dienstverlening van overige vendors + open source’.
Bijzonder aan Protinus IT is dat bij het gunningsoverzicht expliciet en als enige staat vermeld dat ‘de contractant een mkb-bedrijf is’. Het Houtense bedrijf toont daarmee aan dat ook een midden- en kleinbedrijf kans van slagen heeft bij rijksbrede it-aanbestedingen.
Grote verliezer van EASP2019 blijkt Bechtle te zijn. De Duitse ict-wederverkoper won in geen enkel perceel van deze grote rijksaanbesteding.