Rijkswaterstaat (RWS) schakelt Atos, CGI en Technolution in voor het beheer van zijn applicatie- en platformdiensten. De organisatie selecteerde de drie dienstverleners elk op een separaat perceel. Het is de eerste keer dat RWS de percelen verdeelt naar technologie en niet naar werkdomein.
Rijkswaterstaat heeft ongeveer dertig applicaties en technische platformen die vanaf nu worden beheerd en onderhouden door de drie ict-bedrijven. Daarnaast leveren de bedrijven specifieke technische expertise op zo’n twintig onderwerpen, zoals werkplekbeheer, big data, projectleiding, it-networking en cloud. De looptijd van de overeenkomsten is telkens vier jaar, met zes opties tot verlenging met een jaar.
De applicaties en platformen van RWS variëren van de website en het intranet tot specialistische applicaties voor de planning van sluizen, heffing naar aanleiding van de Wet verontreiniging oppervlaktewateren (tegenwoordig onderdeel van de Waterwet) en de ontsluiting van sensordata van bruggen en ligplaatsen.
Domeinoverstijgend
RWS heeft de drie opdrachten voor het eerst verdeeld op basis van gebruikte techniek, licht de woordvoerder toe. ‘Tot nu toe waren de percelen georiënteerd op domeinen van Rijkswaterstaat, zoals Scheepvaart, Wegverkeersmanagement en Bedrijfsvoering, Aanleg en Onderhoud.’
Deze indeling is volgens hem een voorbeeld van de i-strategie van de organisatie. ‘Het zorgt ervoor dat we onze platformen en applicaties makkelijker meervoudig kunnen gebruiken. Zo kunnen we efficiënte, beheersbare en betrouwbare informatievoorziening leveren.’
Java, .Net en overige applicaties
De percelen zijn verdeeld in Java-, .Net- en overige applicaties en expertise. Atos verzorgt het beheer van de .Net-applicaties en levert ‘mainstream+’-expertise en kennis van bijvoorbeeld SAS-toepassingen (perceel 2). Technolution pakt de Java-applicaties op en levert specialistische expertise, zoals van big-datatoepassing Greenplum (perceel 3). Dit doen ze samen met hun partner TriOpSys. CGI gaat alle overige applicaties beheren en levert mainstream-expertise, zoals Windows en Linux (perceel 1).
De drie overeenkomsten met Atos, CGI en Technolution kwamen tot stand na afweging van de verhouding tussen prijs en kwaliteit. De deelnemers moesten reageren op stellingen en casussen, vertelt de RWS-woordvoerder. ‘De gegunde partijen scoorden het hoogst op criteria als klantgerichtheid, proactieve houding, kwaliteitgestuurd werken en het streven naar een continue verbetercyclus.’ De overeenkomsten vervangen de eerdere contracten voor applicatiebeheer, afgesloten met CGI, Capgemini en Ordina.
Complexiteit
Oorspronkelijk zou het hierboven omschreven Rijkswaterstaat Applicatie- en Platformdiensten-contract (RAP-contract) van start gaan per 1 september 2019. Dat de gunning uiteindelijk pas begin februari 2020 gebeurde, heeft volgens de woordvoerder te maken met de complexiteit en tijdsinvestering van de uitvragen. ‘Voor ons stond voorop dat we kwalitatief goede aanbestedingen in de markt willen zetten, zodat de vraag van onze gebruikers en het aanbod van de markt goed op elkaar aansluiten. Dat is nu goed gelukt.’
NB: In een eerdere versie van dit artikel stond de taakverdeling tussen de drie dienstverleners foutief vermeld. Dit is aangepast in de huidige versie.