Atos Consulting adviseert het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) om te stoppen met Tenderned, het centrale aanbestedingsplatform van de Nederlandse overheid. Marktpartijen kunnen de rol overnemen. Van Tenderned zou dan alleen een portaalfunctie overblijven, waarin ondernemers een totaaloverzicht van aanbestedingen kunnen vinden.
Het centrale aanbestedingsplatform Tenderned wordt beheerd door de EZK-inkoopadviseur Pianoo en wordt gefinancierd door het ministerie van EZK. Het departement stelt dat Tenderned naar behoren functioneert met tevreden gebruikers. De kosten van Tenderned zijn in de loop der jaren echter toegenomen. Dit jaar worden die begroot op 9,3 miljoen euro, terwijl het budget zeven miljoen euro bedraagt. Tegelijkertijd groeien private aanbestedingssystemen in termen van gebruikers en functionaliteit en lijkt die trend zich door te zetten.
Dit was voor EZK aanleiding om Atos Consulting twee toekomstscenario’s te laten onderzoeken: medefinanciering door decentrale overheden en het aan de markt overlaten van (delen van de) Tenderned-functionaliteit. Atos beveelt in haar rapport aan om Tenderned uit te faseren. Wat dan rest is een portaal met een totaaloverzicht van aanbestedingen.
Het ministerie gaat nu met de relevante belanghebbenden in gesprek over beide onderzochte opties. Het rapport van Atos Consulting vormt de basis hiervoor.
Tenderned startte in 2011, zeer tegen de zin in van toen al bestaande commerciële aanbestedingskalenders. Dat was een moeizaam proces met de nodige tijd- en budgetoverschrijdingen. Het grote voordeel ten opzichte van commerciële partijen is de laagdrempeligheid en het goede archief van het platform; er zit geen slot op, zoals bij veel marktpartijen.
Hoger beroep
Er loopt overigens nog een hoger beroep bij het Europees Hof van Justitie van een groep Nederlandse leveranciers van e-Tendering-systemen. Zij dienden in 2012 een klacht in bij de Europese Commissie om vast te laten stellen of Tenderned ongeoorloofde staatssteun kreeg van de Nederlandse overheid. De markt voor e-Tendering-systemen zou verstoord worden door met publiek geld Tenderned te ontwikkelen en beheren. Tot nu toe is die klacht afgewezen; er is nog geen zittingsdatum voor het hoger beroep.
Er is nu al sprake van een wildgroei van aanbieders van tenderproducten voor aanbieders is het uitermate complex om steeds met een ander systeem geconfronteerd te worden. Aanbieders zijn zeer geholpen met een eenduidige tooling die door alle aanbestedende diensten wordt gebruikt. Tenderned is goed op weg die tool te worden.
Niet alleen oud nieuws maar ook gebaseerd op een totaal gebrek aan kennis over wat tenderned nou precies is en voor wie het is. dat er een digitale kluis in moet zitten en dat het een hulpstuk is voor ondernemers, staat er niet bij. Zou een ramp zijn als je op 10 verschillende websites moet kijken om opdrachten te vinden.