Het consortium IBM/Atos is als enige overgebleven in de aanbesteding voor de vernieuwing en vervanging van de it-infrastructuur bij Defensie. Het andere consortium, dat nog in de race was, heeft zich teruggetrokken. Deze combinatie, Cheiron geheten, bestond uit HPE, CGI, DXC Technology Thales. De minister wacht nog op een advies van het Bureau ICT Toetsing (BIT) voordat de contract- en gunningfase begin 2019 in gang wordt gezet.
Defensie heeft dringend een nieuwe it-infrastructuur nodig. De huidige voorziening kan naar verwachting met het nodige kunst- en vliegwerk tot 2022 in de lucht worden gehouden. Defensie startte in 2016 met het programma Grensverleggende IT (GrIT) om over de hele linie it-vernieuwingen door te voeren. De aanbesteding voor een nieuwe it-infrastructuur is een van de onderdelen van GrIT en werd in dat jaar ook uitgeschreven.
Minister Ank Bijleveld van Defensie schrijft in een recente Voortgangsrapportage IT-vernieuwing aan de Tweede Kamer dat de aanbesteding van de nieuwe it-infrastructuur het eindstadium nadert. Zij schrijft dat één consortium zich heeft teruggetrokken en dat zij heeft besloten om de aanbesteding met één partij voort te zetten.
Op de vraag wie de consortia zijn, zegt Defensie niet te kunnen in gaan gedurende de aanbestedingsprocedure. Welingelichte bronnen rond de aanbesteding en consortia melden aan Computable dat het gaat om de IBM/Atos-combinatie en Cheiron, dat zich heeft teruggetrokken.
BIT
Defensie kan ook nog niet in gaan op de specifieke omvang van de investeringen die naar schatting in de honderden miljoen euro’s belopen. Volgens de minister is de aanbesteding ‘nu gericht op de financiële vertaling van het technisch ontwerp en het uitwerken van de samenwerkingsovereenkomst waarin de door mij toegezegde opvolging van de BIT-adviezen zijn verwerkt.’
De bewindsvrouw heeft namelijk begin december het BIT formeel verzocht een onderzoek uit te voeren naar de wijze waarop de aanbevelingen uit eerdere BIT-adviezen zijn verwerkt. Volgens planning zal deze toets begin 2019 plaatsvinden. Het BIT volgt het GrIT-programma op de voet en heeft al een aantal keren zeer kritische rapporten opgesteld over de haalbaarheid van onder meer de vernieuwing van de it-infrastructuur.
Fijnmazig
In de recente voortgangsrapportage staat nu nog dat na de gunning de nieuwe it-infrastructuur stapsgewijs wordt gerealiseerd. Bijleveld schrijft: ‘Hiertoe wordt samen met het consortium een fijnmazige planning gemaakt. Deze voorziet in kleine, concrete en meetbare werkpakketten waaraan betaalmomenten zijn gekoppeld. Deze planning wordt mede gebaseerd op de migratie van de bestaande applicaties naar de nieuwe it-infrastructuur.’
Volgens de minister moet het opschonen van de bestaande applicaties wordt, conform planning, voor het eind van dit jaar zijn voltooid. Vervolgens zal het consortium waarmee Defensie nu nog onderhandelt, de technische staat, samenhang en complexiteit van de te migreren applicaties onderzoeken. Daarna wordt dan de definitieve migratieplanning vastgesteld.