Een externe partij onderzoekt de mogelijk frauduleuze aanbesteding bij de Broedkamer, inmiddels de data-en analyticsafdeling van de Belastingdienst, die aan Accenture werd gegund. De onderzoeker neemt een onafhankelijke positie in ten opzichte van de deelnemers en niet bij de procedure betrokken geweest. Dit stelt staatssecretaris Wiebes van Financiën in een Kamerbrief. Om welke partij het precies gaat, blijft onbekend. Het enige wat duidelijk wordt, is dat het gaat om een ‘onafhankelijke forensisch onderzoeker’.
‘In het onderzoek zal onder meer aandacht worden besteed aan de rechtmatigheid en ordelijkheid van de aanbestedingsprocedure zelf, aan mogelijke voorkennis over de opdracht bij de leverancier waaraan de opdracht is gegund en mogelijke banden tussen medewerkers van de Belastingdienst en van de gekozen leverancier. Het onderzoek wordt verricht in opdracht van de directeur-generaal Belastingdienst en ondersteund door een begeleidingscommissie. Mocht uit dit onderzoek blijken dat sprake is van een vermoeden van een strafbaar feit, dan zal daarvan aangifte worden gedaan. De onderzoeker wordt verzocht zijn rapport half mei op te leveren’, stelt Wiebes in zijn brief. Lopende aanbestedingen worden volgens hem nauwlettend gevolgd.
Externen in Broedkamer
In zijn Kamerbrief licht hij de samenwerking tussen Accenture en de Belastingdienst verder toe. ‘Het contract Intensivering Innovatief Vermogen tussen de Belastingdienst en Accenture is de start geweest van de Broedkamer en heeft een duur gehad van januari 2014 tot en met december 2016. Tot en met medio 2015 zijn er naast Accenture geen externe medewerkers van andere partijen actief geweest. Vanaf de tweede helft van 2015 is het aantal marktpartijen verder uitgebreid op basis van inhuur vallend onder de raamovereenkomsten zoals deze door de Belastingdienst centraal zijn afgesloten. Per begin januari van dit jaar zijn bij de data- en analyticsafdeling externe medewerkers van Accenture, Between (broker), CapGemini, CMotions, GIBBS, Fonkel, ITstaffing (broker), ItaQ, KZA, RiskeMotions en Teradata werkzaam, ieder met hun eigen expertise. Alleen de op deze afdeling werkzame medewerkers van deze bedrijven hebben toegang tot gegevens. Zij hebben geen mogelijkheid om de gegevens buiten de Belastingdienstomgeving te gebruiken.’
Verder geeft de staatssecretaris nog een aantal cijfers: ‘In de periode 2014-2016 bestond het aantal medewerkers voor ongeveer twee derde uit interne medewerkers en een derde uit externe medewerkers, met uitzondering van het eerste halfjaar van 2016 (45 procent extern). Door krapte op de arbeidsmarkt en toenemende behoefte aan capaciteit (in zowel ontwikkeling van producten als het beheer ervan) is er gekozen om dit in die periode tijdelijk op te vangen met externe inhuur. Momenteel werken er bij de afdeling 132 interne medewerkers en 43 externe medewerkers. De doelstelling voor 2017 is om het aantal externe medewerkers verder af te bouwen door overdracht van werkzaamheden aan (deels nieuw te werven) interne medewerkers.’
Zembla
Aanleiding van het onderzoek is de uitzending van tv-onderzoeksprogramma Zembla waarin gesteld wordt dat de aanbesteding, waarbij de Belastingdienst consultants zocht voor de zogenaamde Broedkamer, de latere afdeling data- en analytics, oneerlijk is verlopen. It-dienstverlener Accenture zou veel meer informatie hebben gekregen dan andere inschrijvers. In een reactie aan Computable ontkende Accenture de aantijgingen.
Broedkamer lek als mandje
De onthullingen over de mogelijke aanbestedingsfraude komen aan bod in de aflevering ‘Prutsen en pielen zonder pottenkijkers’ van Zembla die op 1 februari 2017 is uitgezonden. In deze reportage wordt met name ingegaan op het grote gebrek aan beveiliging in de Broedkamer, de latere data & analyticsafdeling van de Belastingdienst. De beveiliging zou al drie jaar zo lek zijn als een mandje en de fiscus zou ondanks vele waarschuwingen hier niets aan hebben gedaan.
Staatssecretaris Wiebes laat de AP nog onderzoek doen naar een eventueel beveiligingslek en een intern onderzoek naar de staat van de informatiebeveiliging. Lees hierover in het artikel: AP onderzoekt lek Broedkamer Belastingdienst.