Netwerkdienstverlener Telindus stapt naar de rechter om de gunning van de Belastingdienst van een omvangrijk netwerkcontract aan KPN te verbieden. De rechtszaak staat begin februari gepland. KPN won de zogeheten LANCAT 2015-aanbesteding voor de levering, het onderhoud en de ondersteuning van netwerkcomponenten met aanvullende diensten. Telindus is de huidige dienstverlener, waarvan het contract eind dit jaar afloopt.
De Europese aanbesteding Local Area Network CATalogus 2015 (LANCAT 2015) is recent gewonnen door KPN. Telindus is nummer twee geworden. Protinus IT eindigde als derde en Misco sloot de rij als nummer vier.
Telindus is het niet eens met deze uitslag en stapt naar de rechter. Volgens een woordvoerster van de rechtbank Den Haag staat de zaak gepland op 9 februari volgend jaar. Op welke gronden Telindus bezwaar maakt, is nog niet duidelijk. Bij het bedrijf was niemand vanwege de feestdagen bereikbaar voor commentaar.
Of zich naast Telindus nog een andere partij in de zaak voegt, is ook nog niet duidelijk. Een zegsman van de Belastingdienst wil alleen aangeven dat ‘er gegund is en dat er hiertegen bezwaar is gemaakt’.
De aanbesteding voor het Belastingdienstnetwerk bestaat uit een aantal onderdelen. De Belastingdienst verwacht de komende vier jaar jaarlijks een slordige 2,5 miljoen euro aan onderhoud en ondersteuning op de ‘installed base’ kwijt te zijn en gemiddeld tien miljoen euro per jaar aan de verwerving van netwerkcomponenten te besteden.
Wat ik vaak niet zo heel goed begrijp is de toevoegende of nieuwswaarde van dit soort artikelen. Wie het ook naar buiten bracht, je beschadigd op deze manier wel de naam ven een organisatie, iets waarvoor je, lijkt mij, net zo moet waken als je integriteit en kwaliteit.
Een gang naar de rechter zet je pas als je er op andere wijze niet bent uitgekomen en dat is dan een interessante gedachte lijkt me. Hoe dan ook, uit een dergelijke gang krijg je geen winnaars uiteindelijk.
Het is pas nieuws als een aanbesteding van de Belastingdienst niet wordt aangevochten. Aanbestedingen worden standaard aangevochten. Meestal zonder resultaat overigens
@René – bij een Europese Aanbesteding is het slechts mogelijk om bezwaar te maken tegen een gunningsbeslissing middels een kort geding. Voorafgaand daaraan is het slechts mogelijk om je te laten informeren over de gunningsbeslissing. “Er op een andere wijze uitkomen” is dan ook geen optie, vandaar dat er zoveel gangen naar de rechter worden gemaakt na voorlopige gunningen in aanbestedingen.
Zie ook: http://www.europeseaanbestedingen.eu/europeseaanbestedingen/europese_aanbesteding/inschrijven_op_aanbesteding#fase4