Technisch dienstverlener Spie Nederland voert een reorganisatie uit waarbij banen verloren gaan. Het zou gaan om zeker negentig arbeidsplaatsen, maar het bedrijf wil dit niet bevestigen. De grootste klappen vallen onder de zeshonderd ex-KPN-medewerkers die na de overname van de dochteronderneming Infrastructure Services & Projects (IS&P) in maart 2013 aan Spie bij dit bedrijf terecht zijn gekomen.
IS&P richtte zich op installatie, beheer en onderhoud van bedrade en draadloze communicatie-infrastructuren voor data en voice-connectiviteit en datacenters op locatie. Binnen Spie is IS&P na de overname de basis gaan vormen van de nieuwe divisie Spie Integrated Connectivity Solutions (Spie-ICS).
De afgelopen jaren is het echter niet goed verlopen bij de nieuwe divisie. Volgens bronnen rond het bedrijf heeft dit te maken met de te grote focus op KPN, met wie Spie een omzetgarantiecontract sloot. KPN bracht echter veel minder orders in dan verwacht en nam de afgesproken boetes als er te weinig werk bij Spie werd uitgezet op de koop toe. De ex-dochteronderneming van KPN kreeg bovendien concurrentie van de afdeling KPN Consulting die een aantal vergelijkbare activiteiten doet en van Koning & Hartmann die ook in het vaarwater van Spie zit en voor KPN service- en installatiewerkzaamheden op het gebied van bedrijfscommunicatie uitvoert.
Schrappen
De teruglopende omzet van KPN kon Spie Nederland, onderdeel van het Franse Spie-concern, niet genoeg opvangen met orders van andere klanten. Daarom wordt er nu het mes gezet in de afdeling ICS; tegen zo’n zestig medewerkers is verteld dat hun baan verdwijnt; een deel ervan krijgt wellicht een andere functie binnen het bedrijf. Naar verluidt staan er zeker nog eens dertig banen op de tocht.
Spie Nederland erkent dat er arbeidsplaatsen worden geschrapt, maar zegt geen uitspraken te doen over om hoeveel medewerkers het betreft, wat hun werkverleden is en welke klanten gerelateerd zijn. Een zegsvrouw verklaart: ‘Spie Nederland is voortdurend bezig om zo goed mogelijk in te spelen op de vraag van de markt. We streven ernaar onze organisatie zo efficiënt mogelijk te laten functioneren. Op het moment dat er een deel van een werkgebied wegvalt is het in sommige gevallen noodzakelijk om een aantal arbeidsplaatsen te schrappen. Dat is bij Spie-ICS, onderdeel van Spie Nederland, nu het geval. Een en ander is afgestemd met onze ondernemingsraden.’
Collectief ontslag?
Bij de vakbonden lijkt tot nu toe niets bekend over deze ontslagronde. ‘Mocht het om een collectief ontslag gaan, dan moeten wij worden ingelicht’, zegt Bob Bolte, bestuurder voor de ict-sector van FNV Bondgenoten. Spie Nederland geeft op de vraag of het om een collectief ontslag gaat, geen reactie.
Onduidelijk is ook of het sociaal plan 2014 uit de KPN-cao nog geldt voor de getroffen medewerkers, of de cao van het kleinmetaal waartoe de ex-KPN-medewerkers naar toe over zouden moeten gaan. In het laatste geval geldt een veel minder gunstige ontslagregeling.
had Spie niet net Numac Groep overgenomen met 600 man personeel