De kascommissie van de Nederlandse Vereniging van Bedrijfstelecommunicatie Grootgebruikers (BTG) heeft de leden gemeld geen decharge te verlenen over het gevoerde financiële beleid in 2012. Op het forum van de BTG spuwen leden hun gal over de handelswijze van de afgelopen december opgestapte raad van toezicht (rvt). Die raad blijft, hoewel opgestapt en tegen de statuten in, aan de touwtjes trekken. Morgen vindt een algemene ledenvergadering (alv) plaats, waar een hoop vuurwerk valt te verwachten.
In de aanloop naar de algemene ledenvergadering, die op 23 januari 2014 in Antropia in Driebergen plaatsvindt, meldde de kascommissie op het intranet van de BTG geen decharge te verlenen over het gevoerde financiële beleid. De kascommissie constateert dat het haar niet is gelukt voldoende inzage te krijgen in de financiële handel en wandel van de commerciële dochteronderneming Telegrootgebruik (TGG). Ook een door PWC uitgevoerd boekenonderzoek, in opdracht van de raad van toezicht, leverde nauwelijks bruikbare informatie op.
De kascommissie had al eerder het vertrouwen in de rvt opgezegd, nadat de raad directeur/bestuurder Richard den Uijl had geschorst om onduidelijke redenen. Den Uijl had juist op een eerdere alv van begin oktober het mandaat van de leden gekregen om extra onderzoek uit te laten voeren naar de ondoorzichtige geldstromen bij de TGG. De rvt speelde daarbij een dubbelrol: eerst zegde de raad op de alv steun toe aan Den Uijl, om hem en de door hem meegenomen financiële expert de deur van villa Heidestein te wijzen en hem begin december vorig jaar te schorsen.
Eigen spelregels
Naar aanleiding van het opzeggen van het vertrouwen van de kascommissie stapte de rvt zelf op. Wel benoemde de raad nog een interim bestuurder, Jan Smeding. Iets wat een aftredende rvt statutair niet kan doen, maar wat op een alv moet gebeuren, volgens een aantal leden. Op het forum van de BTG-site laten zij ook hun ongenoegen blijken over andere acties van de rvt, die ondanks haar aftreden nog steeds een actieve rol speelt.
Zo blijkt de rvt voor de bijzondere alv van 23 januari eigen spelregels te hebben bedacht, wat eveneens ingaat tegen de statuten. Daarbij is bijvoorbeeld bepaald dat de geschorste directeur/bestuurder Den Uijl op de alv maar heel even het woord mag voeren en daarna weer moet vertrekken. Dit, terwijl de leden via hoor- en wederhoor in stemming de schorsing ongedaan kunnen maken. Iets wat de leden eind 2012 ook al een keer hebben gedaan.
Regeren over je graf heen
Daarnaast vindt een aantal leden het vreemd dat de raad van toezicht, terwijl zij is afgetreden, een activiteitenlijst voor 2014 op de agenda van de alv heeft gezet, onder andere over de te voeren strategie. Ook hekelen zij de zogenaamde informatiebijeeenkomsten die BTG op het kantoor in Villa Heidestein voor leden organiseerde. Die konden daar dan de stukken voor de alv inzien. ‘Dat is niet meer van deze tijd. Daar gaat ook bijna niemand heen. Dat soort informatie hoort op een beveiligd stuk intranet te staan, makkelijk raadpleegbaar voor iedereen’, zegt een betrokkene.
‘Regeren over je graf heen’, noemt een andere ingewijde dit handelen. Hij is bevreesd dat de rvt, onder leiding van de aftredende voorzitter Dick van Schooneveld, ondertussen zieltjes aan het winnen is onder de leden van de BTG. ‘Op de alv moet er een nieuwe directeur/bestuurder worden gekozen en een nieuwe raad van toezicht. Als dat allemaal mensen zijn uit het netwerk van de oude rvt gaan de deuren weer potdicht en zullen de leden nooit weten wat zich bij de TGG afspeelt.’
Op de alv moeten de leden overigens de raad van toezicht nog decharge verlenen over het gevoerde beleid. Tot die tijd blijven zij verantwoordelijk voor de gang van zaken binnen de vereniging. De rvt bestaat uit de leden Dick van Schooneveld (voorzitter, ex-Stratix), Jan-Hein Bastianen (Strict) en Lex Smit (penningmeester, Siemens). In eerdere berichtgeving in Computable lieten zij weten zich van commentaar onthouden totdat de algemene ledenvergadering heeft plaatsgevonden. Een vierde lid, Gwan Kho (Mediq), legde zijn functie in overleg met zijn werkgever eerder al neer, vanwege de negatieve publiciteit. Hem is ook nog geen decharge verleend.
Stammenstrijd
Het rommelt al maandenlang bij de BTG en TGG. Het rendement van het commerciële dochterbedrijf TGG zou erg laag zijn. Over 2012 behaalde de telecomdienstverlening een resultaat van zo’n 485 duizend euro bij een vermogen van 9,5 miljoen euro. Bovendien is er kritiek onder de leden op de kostenstructuur van TGG, dat is gehuisvest in de dure villa Heidestein in Driebergen en er een weinig efficiënte, papieren administratie op na houdt. Ook zou de villa voor privédoeleinden zijn gebruikt, waarvoor de zolder is gerenoveerd.
Verder speelt mee dat er een stammenstrijd tussen de oude en nieuwe garde plaatsvindt binnen de twee organisaties. De vernieuwingen die de in 2012 aangestelde directeur/bestuurder van BTG, Richard den Uijl, wil doorvoeren vallen namelijk niet in goede aarde bij het TGG-onderdeel. Den Uijl werd door de leden aangesteld om de vereniging, die kampt met een teruglopend ledenaantal, nieuw leven in te blazen en zichtbaarder te maken in de markt. TGG zou als commerciële poot van BTG zich moeten ontwikkelen tot een organisatie die leden ondersteunt met kennisintensieve diensten met toegevoegde waarde, in plaats van het alleen sluiten van bulkcontracten met telecomoperators en het verzorgen van de facturatie.
BTG wil inzicht krijgen in de cijfers van TGG maar directeur Cees Tromp en de raad van commissarissen van TGG houden dit vooralsnog tegen. Het optreden van de raad van toezicht van BTG in deze machtsstrijd is onduidelijk. De rvt maakt de indruk samen met de raad van commissarissen en directeur Tromp van TGG een blok te vormen tegenover de inmiddels geschorste directeur/bestuurder, de kascommissie en een groot deel van de leden van de BTG.