De raad van toezicht (rvt) van de Nederlandse Vereniging van Bedrijfstelecommunicatie Grootgebruikers (BTG) is opgestapt. Dit naar aanleiding van het opzeggen van het vertrouwen in de raad door de kascommissie van de vereniging. Omdat de rvt eerder al bestuurder/directeur Richard den Uijl had geschorst, heeft zij een interim-bestuurder benoemd: Jan Smeding. Ook wil zij een vertrouwenscommissie in het leven roepen. Volgens sommige leden is dat statutair niet mogelijk. Op 23 januari 2014 staat een nieuwe algemene ledenvergadering van de BTG gepland.
De ruzie in de BTG is tot een nieuw hoogtepunt gekomen met het besluit van de rvt om af te treden. De raad voelt zich onheus bejegend. Binnen de vereniging groeide de afgelopen tijd de kritiek op het gebrek aan controle bij de BTG op de financiële handel en wandel van de commerciële dochteronderneming TGG. De kascommissie, gesteund door bestuurder/directeur Den Uijl, probeert al maanden tevergeefs antwoorden van de rvt te krijgen op vragen over het financiële beleid en het geringe rendement op de miljoenenomzet bij het dochterbeleid.
De kascommissie heeft naar aanleiding van het aangekondigde aftreden op de website van de BTG een open brief geplaatst waarin zij haar zorgen uit over deze stap. De commissie wijst de leden er op dat er nog steeds geen helderheid is over de cijfers van TGG en daardoor ook over de jaarcijfers van de BTG. Ook benadrukt zij dat de leden van de raad van toezicht verantwoording verschuldig blijven tot aan decharge van het bestuur door de alv over 2013.
Deur dicht
De kascommissie meldde de leden van de BTG begin deze maand geen vertrouwen meer te hebben in de huidige raad van toezicht. Directe aanleiding om het vertrouwen op te zeggen was de schorsing van bestuurder/directeur Den Uijl door de rvt wegens ‘ontwikkelingen in de afgelopen maanden en laatstelijk uw weigering om op vrijwillige basis terug te treden als bestuurder’. Apart is dat juist op de algemene ledenvergadering van begin oktober werd afgesproken dat Den Uijl leiding zou geven aan een onderzoek, uitgevoerd door een externe partij, met als doel eindelijk antwoord te krijgen op de kascommissievragen.
Den Uijl nam een accountant in de arm om de boeken van TGG te controleren. Zij werden echter de toegang tot villa Heidestein in Driebergen geweigerd door de TGG-directie én Dick van Schooneveld, inmiddels aftredend voorzitter van de rvt. Sterker nog, de raad stelde samen met de raad van commissarissen van TGG een boekenonderzoek in door accountants van PwC.
Kort daarop kondigt de raad van toezicht van BTG zijn aftreden aan, stelt zij een interim bestuurder aan en roept zij een alv voor eind januari uit. Ook wil zij een vertrouwenscommissie in het leven roepen. Volgens een aantal leden kan een aftredend rvt geen interim bestuurder of vertrouwenscommissie aanstellen. Dat moeten de leden op een alv doen.
Geen commentaar
De leden van de rvt, naast Van Schooneveld (ex-Stratix), Jan-Hein Bastianen (Strict) en Lex Smit (Siemens), laten in een reactie op een aantal vragen over deze gang van zaken weten dat zij zich van commentaar onthouden totdat de algemene ledenvergadering heeft plaatsgevonden. ‘Zoals gebruikelijk zal verantwoording worden afgelegd aan de leden van BTG en wel tijdens de eerstvolgende alv. Dat is immers de plaats waar dat hoort en niet in de pers.’
Zo lezend door dit artikel en de gerelateerde artikelen lijkt de ravage toch wel daar, …
Het enige wat nog mist is wat eigenlijk de kern van de zaak is en de weg “naar boven”.
Dat de discussie niet in de pers hoort volgens betrokken is maar ten dele waar, de BTG is toch ook, juist, opinievormend buiten de vereniging voor Nederland.