De kascommissie van de Nederlandse Vereniging van Bedrijfstelecommunicatie Grootgebruikers (BTG) krijgt binnenkort antwoorden op de gestelde vragen over het gevoerde financiële beleid van haar commerciële dochteronderneming TGG (Telegrootgebruik BV). Dit benadrukt Dick van Schooneveld, voorzitter van de raad van toezicht van BTG. Hij verwacht geen verdere problemen en stelt ook dat BTG en TGG 'een constructieve dialoog voeren om gezamenlijk tot een oplossing te komen'.
Computable meldde afgelopen 7 oktober dat de kascommissie van BTG bij de directie van TGG herhaaldelijk om opheldering heeft gevraagd over het gevoerde financiële beleid van TGG, maar steeds nul op het rekest kreeg. Op de algemene ledenvergadering (alv) van 8 oktober stond het onderwerp opnieuw op de agenda. Op deze vergadering diende de kascommissie een twintigtal vragen in over de financiële handel en wandel van de commerciële tak van de vereniging.
Een behoorlijke lijst, maar volgens Dick van Schooneveld, voorzitter van de raad van toezicht (rvt) van BTG, waren veel vragen al vooraf bekend en werkte TGG al aan de beantwoording ervan. Hij stelt dat de kascommissie binnenkort de antwoorden op alle vragen kan verwachten, al wil hij niet aangeven op welke termijn dit gebeurt en wat de strekking is van het geheel. ‘Dat is een interne zaak van de vereniging. Maar er is niets geheimzinnigs aan. Ik voorzie geen verdere problemen. Wij willen klare wijn schenken richting onze achterban. Wij zijn een nette vereniging.’
Lekken
Het artikel in Computable veroorzaakte ‘behoorlijke onrust’ onder leden en deelnemers van beide organisaties, zegt Van Schooneveld. Tijdens de alv zijn hierover vragen gesteld, maar de voorzitter wil niet aangeven waar die precies over gingen. Wel vertelt hij dat hij de leden heeft toegezegd een onderzoek in te stellen naar bronnen die vertrouwelijke informatie naar de pers en geassocieerde partijen zouden hebben gelekt.
Overigens is de informatie over de financiële resultaten van TGG in 2012 gewoon openbaar en opvraagbaar bij de Kamer van Koophandel. Daaruit blijkt dat deze vennootschap die namens een groep leden bulkcontracten met grote telecomoperators sluit en factureringsdiensten verleent, zijn rendement zag kelderen van zo’n 841.000 duizend euro naar 485.000 euro bij een vermogen van 9,5 miljoen euro.
De voorzitter van de rvt van BTG wil niet ingaan op de oorzaken van dit lage rendement. ‘Wij zijn een open en transparante vereniging waar zaken op de juiste plek besproken moeten worden en dat is intern.’ Dat sommigen, zoals Computable eerder meldde, binnen de vereniging vraagtekens zetten bij het uitgavenpatroon van TGG, zoals de dure huisvesting in Driebergen, vindt hij niet terecht. ‘De kosten van villa Heidestein zijn niet zo hoog.’
Stammenstrijd
In het artikel van Computable werd ook gesproken over de stammenstrijd tussen de oude en nieuwe garde binnen de twee organisaties. De vernieuwingen die de in 2012 aangestelde directeur/bestuurder van BTG, Richard den Uijl, wil doorvoeren vallen namelijk niet in goede aarde bij het TGG-onderdeel. Den Uijl is vorig jaar door de leden aangesteld om de vereniging, die kampt met een teruglopend ledenaantal, nieuw leven in te blazen en zichtbaarder te maken in de markt. TGG zou als commerciële poot van BTG zich moeten ontwikkelen tot een organisatie die leden ondersteunt met kennisintensieve diensten met toegevoegde waarde.
Voorzitter Van Schooneveld herkent zich niet in de term ‘stammenstrijd’. Volgens hem is er inmiddels sprake van een constructieve dialoog tussen de verantwoordelijke bestuurders van beide organisaties: Den Uijl en Cees Tromp, directeur van TGG. Ook de raad van toezicht van BTG en de raad van commissarissen van TGG zijn volop betrokken bij het veranderingstraject dat is ingezet, aldus Van Schooneveld.
Overigens is Gwan Kho, lid van de raad van toezicht van BTG, inmiddels opgestapt. Noch Van Schooneveld noch Den Uijl willen ingaan op zijn vertrek omdat het volgens hen een interne aangelegenheid betreft.
Verandering
De voorzitter is al ruim 27 jaar betrokken bij BTG. Hij stond mede aan de wieg van de oprichting van de vereniging die in de beginjaren vooral een anti-PTT-koers voerde vanwege het toenmalige staatsmonopolie op telecommunicatie. ‘De BTG is daarna uitgegroeid tot een belangenbehartigingsvereniging met zo’n 250 grote eindgebruikers als leden. De afgelopen jaren is daar een ander type lid bijgekomen: kleinere gebruikers, jongere afgevaardigden en minder ‘heren van de techniek’. Als vereniging zul je ook moeten meebewegen en nieuwe diensten en verdienmodellen dienen te introduceren. Deze transitiebeweging voeren we stap voor stap uit en in nauwe samenwerking met onze leden.’
Leuk stukje voor de buhne, en een politiek correct antwoord, maar het gaat volstrekt voorbij aan het feit dat de btg de politiek tot bepaalde zaken probeert te bewegen en dat de interne “divergentie” dus onduidelijk maakt op welke wijze zij de maatschappij en de politiek wenst te beïnvloeden, geen koers dus. Laat staan wat de levensvatbaarheid is inmiddels van de organisatie… dit gezien van de camouflage van de perikelen in het bovenstaande.