Het Mexicaanse telecomconcern América Móvil wil het Nederlandse ict-bedrijf KPN volledig overnemen. Naar aanleiding van de verkoop van het Duitse E-Plus aan het Spaanse Telefónica heeft América Móvil zijn afspraken met KPN opgezegd. Hierin was vastgelegd dat het Mexicaanse bedrijf niet meer dan 30 procent van de aandelen van KPN zou verwerven. Nu deze afspraak van tafel is, doet América Móvil een bod van 2,40 euro op alle uitstaande KPN-aandelen.
Met dit bod trekt América Móvil 7,2 miljard euro uit voor het overige deel van KPN. Het Mexicaanse telecomconcernbetaalde eerder al acht euro voor een aandeel en wist hiermee het belang in KPN op te krikken naar 29,8 procent. Het nieuwe aanbod van América Móvil is onder voorbehoud, tot het bedrijf een meerderheid heeft verworven in KPN. Zodra de 50 procent aan aandelen gehaald is, wordt het bod definitief.
Morgan Stanley en E-Plus
Het afgelopen jaar rommelde het nogal tussen KPN en América Móvil. Dit ontstond nadat América Móvil zijn aandeel in KPN van 4 naar 28 procent wilde uitbreiden. Als reactie hierop nam Morgan Stanley, naar verluidt op verzoek van KPN, 10 procent van de aandelen van het Nederlandse telecomconcern over. Ook zette KPN zijn Duitse dochter E-Plus in de etalage. Het mocht niet baten want verschillende aandeelhouders accepteerden het bod van América Móvil.
Intussen kreeg KPN het moeilijker en moeilijker. Het aandeel zakte steeds verder weg en er was extra geld nodig om het bedrijf overeind te houden. KPN moest in gesprek met zijn grootste aandeelhouder, América Móvil, en het Nederlandse bedrijf kreeg toestemming om vier miljard euro aan extra kapitaal te gaan vergaren. Onderdeel daarvan was een claimemissie van drie miljard euro. Dit werd goedgekeurd door de KPN-aandeelhouders.
Aan deze afspraken waren echter wel strenge voorwaarden verbonden. Eén daarvan was dat América Móvil zijn belang in KPN onder de 30 procent zou houden, een andere was dat het Mexicaanse telecombedrijf de afspraken eenzijdig kon opzeggen als andere partijen KPN gedeeltelijk of in geheel wilde overnemen. Door de verkoop van E-Plus aan Telefonica, werden deze afspraken ontbonden en wil América Móvil nu KPN volledig overnemen.
Strategie
Met de overname van KPN wil Carlos Slim profiteren van de gevolgen van de eurocrisis in Europa, waardoor de aandelen van telecomaanbieders relatief goedkoop zijn. Eerder deed hij al pogingen een voet tussen de deur te krijgen bij telecomaanbieders in Italië en Spanje, maar die zijn mislukt.
KPN laat in een officiële reactie weten dat het kennis heeft genomen van het openbare bod door América Móvil. De raad van bestuur en raad van commissarissen van KPN zijn van tevoren op de hoogte gebracht en nemen het in overweging. KPN roept binnen enkele weken een buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders bijeen met betrekking tot de verkoop van E-Plus aan Telefónica Deutschland.
De mensen die nu roepen dat KPN vooral Nederlands moet blijven: zijn jullie er ook tegen als een Nederlands bedrijf een buitenlands bedrijf koopt? Is dat dan ook de uitverkoop van de BV buitenland? Of is dat niet erg? En overigens: de meerderheid van de aandelen KPN is allang niet meer in Nederlandse handen.
Er is niks aan de hand: KPN is beursgenoteerd en iedereen kan het kopen zolang hij/zij aan de regels voldoet.
Ad Scheepbouwer heeft het bedrijf naar de bliksem geholpen. Het gebrek aan investeringen in zijn tijd breekt KPN nu op.
Het probleem van de vitale infrastructuur zit niet alleen bij KPN. Veel infrastructuur is vitaal; onze elektriciteitsbedrijven die in Duitse en Zweedse handen zijn, onze banken die bijna om waren gevallen, onze gezondheidszorg, onze OV die in Franse en Engelse handen is, onze ambulancezorg die soms in particuliere handen is, etc. Als je goed om je heen kijkt is er heel veel vitaal. 20 jaren geleden was dat nog niet zo, maar toen waren de kosten veel hoger.
Het probleem is ook niet dat die bedrijven in buitenlandse handen zijn, het probleem ontstaat pas als we niet kunnen ingrijpen als die vitale diensten uitvallen. Daarom zou het goed zijn dat er een generieke wet komt waarbij de overheid kan ingrijpen bij die bedrijven als er vitale diensten uitvallen, waarbij de rekening uiteraard bij het bedrijf blijft. Dan bescherm je de vitiale infrastructuur zonder dat we de markt buiten de deur houden.
Volgens mij wordt KPN niet zozeer vérkocht alswel gékocht. Een verkoop legt de actie bij de eigenaar, maar in dit geval is het KPN bestuur helemaal niet de eigenaar. KPN is publiek bezit.
Carlos Slim maakt handig gebruik van de enorme versnipperdheid van het aandelenpakket en KOOPT deze op. Kortom… een vijandige overname (zo lijkt het).
Dat het bestuur ‘van niks’ zou weten, lijkt mij onzin. Eelco Blok cs hebben echt wel door wat er gaande is en waarom.
KPN is, door tegenvallende markt, verkeerde beslissingen uit het verleden, te trage reactie op veranderende wensen (van consumenten zowel als zakelijke klanten), interne stroperigheid verworden tot een bedrijf dat niet goed meer rendeert. Dat maakt de aandelenkoers laag en het bedrijf derhalve een ‘makkelijke’ prooi voor -vijandige- overname. Mind you, 7 miljard is nog steeds een berg geld…
(Saillant detail: Eelco Blok vond €8 per aandeel ongeveer een jaar geleden nog een te laag bedrag voor KPN. Nu… €2,40. Goed bezig…)
Carlos Slim heeft als 30% eigenaar, er alles aan gedaan om de beurswaarde omlaag te krijgen. Dat is nu gelukt, en hij kan het kopen voor een habbekrats.
Daarna wordt het in stukken gehakt, en de niet interessante delen worden snel verkocht.
Dat zijn o.a. vaste telefonie, infrastructuur,
Nederland zit met de gebakken peren.
@Henk
ik denk dat de directie van KPN toch ook wel zo zijn bijdrage er aan heeft gehad…., die zit tenslotte wat directer aan de kraan dan hr C.S.:
1. dividend plotseling niet meer doen omdat ze de GSM licenties niet gebudgetteerd hadden bijvoorbeeld…
2. geen vervangend business model en diensten weten te bedenken voor de imploderende SMS omzet
3. 4G neerzetten als 3G met meer van het zelfde ipv innoverende bedrijfstoepassingen
4. ….
KPN CEO Eelco Blok wordt sowieso overnight miljonair als de verkoop doorgaat. Ik vraag me altijd af hoe lang een CEO echt oprecht wakker ligt van een verkoop als deze. KPN is nou eenmaal beursgenoteerd, het bedrijf is gewoon van de aandeelhouders. Nou, Carlos Slim bezig extreem veel aandelen en dus kan hij KPN kopen. Ookal lopen er diverse initiatieven via Stichting KPN om met veel aandeelhouders het bod proberen tegen te houden, las ik in de media.
Binnenkort KPM? Koninklijke PTT Mexico?