Ben Verwaayen, de Nederlandse topman van netwerk- en telecomconcern Alcatel-Lucent verlaat het bedrijf zodra een opvolger voor hem is gevonden. Verwaayen is sinds 2008 bestuursvoorzitter van het Frans/Amerikaanse concern. Zijn termijn loopt dit jaar af. Hij ambieert geen vervolg. Alcatel-Lucent leed in 2012 een operationeel verlies van 490 miljoen euro bij een dalende omzet van 14,4 miljard euro.
Verwaayen, die in 2008 aantrad als bestuursvoorzitter, geeft niet echt een duidelijke reden aan voor zijn vertrek. Hij laat in een persverklaring weten dat het een goed moment is om te vertrekken en plaats te maken voor een nieuwe topman die Alcatel-Lucent weer groei brengt. Volgens de vertrekkende topman vormen de recente herfinanciering van twee miljard euro en het reorganisatieplan hiervoor een veilige basis.
Moeizaam 2012
Alcatel-Lucent kijkt terug op een moeizaam verlopen 2012. Vorig jaar schreef Alcatel-Lucent zowel in het tweede, derde als vierde kwartaal rode cijfers. Het totale operationele verlies over 2012 was onder de streep 490 miljoen euro. Daar stond in 2011 nog een winst van 251 miljoen euro tegenover. Inclusief afschrijvingen kwam het nettoverlies zelfs uit op 1,4 miljard euro, tegenover een nettowinst van 1,1 miljard euro in 2011.
Het netwerk- en telecomconcern zag de jaaromzet in 2012 met 5,7 procent teruglopen van 15,3 miljard naar 14,4 miljard euro. De activiteiten van Alcatel-Lucent zijn gegroepeerd rond drie grote divisies: Netwerken, Software, Services & Solutions en Enterprises. De grootste divisie, Netwerken, zag de omzet in 2012 met 8,6 procent teruglopen tot 8,8 miljard euro. Positieve uitzondering was de groeiende vraag naar ip-netwerkactiveiten.
Software, Services & Solutions realiseerde een jaaromzet van 4,6 miljard euro, een groei van 2,3 procent. Die zat vooral in de afzet van netwerkapplicaties. De divisie Enterprise tenslotte, zag de omzet met 7,1 procent dalen naar 764 miljoen euro. De overige activiteiten waren nog goed voor 299 miljoen euro.
Uit het slop trekken
Alcatel-Lucent kondigde in 2012 aan 5500 banen van de circa 76.000 banen te schrappen. De ingrepen moeten leiden tot een kostenverlaging van 1,25 miljard euro. Daarvan is inmiddels ruim de helft gerealiseerd, meldde het bedrijf.
Ben Verwaayen werd in 2008 aangesteld als ceo van Alcatel-Lucent. Zijn belangrijkste taak was om de fusie tussen het Franse Alcatel en het Amerikaanse Lucent Technologies uit 2006 weer uit het slop te trekken. Het boterde niet tussen de Franse en Amerikaanse teams. Verwaayen werkte daarvoor onder andere bij BT, Lucent en PTT Telecom.
Heb bijzonder veel respect voor Ben Verwaayen. Jammer om te zien dat het bij Alcatel-Lucent niet is gelukt. Lijkt me ook pittig gezien de verschillen in culturen.