De Staat belemmert eerlijke concurrentie bij de aanbesteding van de vastetelefoniediensten voor overheidsinstellingen. Leveranciers die op de opdracht willen bieden, krijgen van het programmabureau OT2010 geen toegang tot essentiële informatie over de te leveren diensten. Daardoor hebben de huidige aanbieders KPN en Tele2 een oneerlijk voordeel. Dat vindt telecomaanbieder BT. Die spant een kort geding aan om heraanbesteding te voorkomen.
BT is vooral gespitst op informatie over de te leveren ISDN-diensten. Het gaat om gegevens over het aantal locaties, hun exacte adres en de belprofielen van de gebruikers. 'In de huidige opzet is niet duidelijk hoeveel en waar ISDN-apparatuur moet worden geïnstalleerd', meldt het bedrijf. 'Wij ontvangen graag een uitgebreid overzicht van alle locaties. Ook de belprofielen zijn niet beschikbaargesteld aan de deelnemers.'
De twee huidige aanbieders KPN en Tele2 hebben deze informatie wel voorhanden. 'Zij zijn beter toegericht om een concurrerende offerte uit te brengen. Zij hebben wel (toegang tot) noodzakelijke details over ISDN-locaties en belprofielen', aldus BT, dat als derde eindigde in een eerdere aanbestedingsprocedure.
Niet aanwezig
BT heeft het onderwerp al eerder aangekaart bij het programmabureau OT2010, dat de aanbesteding namens de deelnemende (semi-)overheden begeleidt. Volgens de aanbieder riposteerden de ambtenaren dat de gevraagde informatie niet aanwezig is of moeilijk toegankelijk. BT vermoedt dat de gegevens echter wel beschikbaar zijn bij de deelnemende overheden en vindt dat de informatie voor iedere marktpartij toegankelijk moet zijn voor een concurrerende offerte.
Het telecombedrijf wil met het kort geding, dat dient op 27 april 2011, een mogelijke heraanbesteding voorkomen. De opdracht was eerst toegekend aan telecombedrijf KPN en kwam later in handen van concurrent Tele2. In januari 2011 besliste een rechter dat de aanbesteding opnieuw moet worden uitgeschreven. Het programmabureau OT2010 besteedt het cluster het liefst ook niet opnieuw aan en ging in hoger beroep. Waarschijnlijk volgt op 12 april de uitspraak in dit hoger beroep.
Een woordvoerder van het programmabureau meldt dat hij pas op het kort geding van BT kan ingaan als de dagvaarding openbaar is. Dat gebeurt op de zittingsdag 27 april.
Overheidstelecom
Vaste telefonie vormt een van de onderdelen die het programmabureau onder de noemer Overheidstelecom 2010 (OT2010) heeft aanbesteed voor zo'n tweehonderd (semi-)overheidsinstellingen. Met de opdracht is een bedrag van vijftien tot twintig miljoen euro per jaar gemoeid.
De andere onderdelen van OT2010 zijn mobiele telefonie, mobiele apparaten ('end-user devices'), inbound-diensten (klantcontactcentra), sms-gateway (onderdeel van het cluster mobiele telefonie) en centrale voorzieningen (telefooncentrales).