De in Den Haag gevestigde startup Cybersprint heeft een investering ontvangen van 700.000 euro. Het bedrag is afkomstig van InnovationQuarter en investeerders Lennard Zwart en Arthur van der Wees. Met het geld kan het bedrijf zijn oplossingen doorontwikkelen en hoopt het de internationale groei te versnellen.
Cybersprint-directeur Pieter Jansen: ‘We zijn klaar om de volgende stap te zetten van startup naar scale-up.’
Cybersprint ontwikkelt software die alle aan een bedrijf gerelateerde websites in kaart brengt en phishing- en malwarewebsites opspoort. Dat doet het door verouderde of vergeten servers en websites op te sporen. Die zijn namelijk vaak doelwit van criminelen.
De software van Cybersprint geeft een overzicht van alle publiekelijk toegankelijke websites die horen bij een organisatie. Met behulp van realtime-intelligencefeeds worden visuele afwijkingen en gedragsveranderingen gerapporteerd.
Daarnaast bewaakt de software continu de sociale media en het dark web (ondergrondse marktplaatsen van cybercriminelen) en registreert het of vanuit die kanalen kwaadaardige activiteiten worden ingezet tegen klanten.
Jansen: ‘Wekelijks worden honderdduizenden websites gehackt en opgericht door hackers met als doel het stelen van (persoons)gegevens. Hackers misbruiken namen van gerenommeerde bedrijven om valse websites op te richten en gegevens te stelen.’
De beveiliger zegt klanten onmiddellijk op de hoogte te kunnen brengen van hacks of verdachte activiteiten. ‘Klanten kunnen dan direct actie ondernemen, voordat andere gebruikers of zoekmachines iets opmerken. Deze activiteiten worden gegroepeerd in het nieuwe domein Digital Risk Monitoring.’
Fintech
Volgens de leverancier biedt de financiële sector grote kansen voor genoemde producten. ‘Banken beheren belangrijke websites en gevoelige persoonsgegevens en het vertrouwen in hun integriteit is van essentieel belang. De kennis en ervaring die Cybersprint in de financiële sector op doet, wordt meegenomen in de andere focussectoren.’
Via een persbericht over de investering meldt het bedrijf: ‘Malware, phishing, gestolen gegevens en datalekken zijn actuele problemen waarvan verwacht wordt dat deze in de aankomende jaren steeds groter worden. Grote partijen zoals Verizon en Cisco voorspellen een sterke stijging van het aantal cyberaanvallen. Tegelijkertijd wordt de maatschappij digitaler en worden cybercriminelen steeds professioneler. De regelgeving omtrent cybersecurity wordt bovendien strenger.’
Volgens het bedrijf is de potentiële marktvraag naar hun oplossingen onder die genoemde omstandigheden gunstig. Het verwacht te profiteren van de groeiende vraag naar beveiligingsoplossingen.
The Hague Security Delta
De in Amsterdam opgerichte startup verhuisde in 2016 naar een vestiging in Den Haag. Daar heeft het zich aangelsoten bij The Hague Security Delta (HSD). Een publiek-privaat netwerk van bedrijven, overheden en onderwijsinstellingen die een vuist maken tegen de toenemende criminaliteit via internet.
In 2015 nam het bedrijf deel aan een handelsmissie naar de VS en legde ook daar contacten voor uitbreiding.