Bedrijfsonderdelen van Hewlett Packard Enterprise komen in handen van de Britse firma Micro Focus. Aandeelhouders van HPE krijgen 50,1 procent van de nieuwe onderneming in bezit, die de naam Micro Focus krijgt.
De huidige waarde van Micro Focus wordt geschat op 6,3 miljard dollar. HPE ontvangt naast 50,1 procent van de aandelen ook een cashbetaling van 2,5 miljard dollar van Micro Focus voor de overgenomen onderdelen. Het nieuwe Micro Focus vertegenwoordigt dus een waarde van 8,8 miljard dollar.
Micro Focus neemt de HPE-volgende bedrijfsonderdelen Application Delivery Management, Big Data, Enterprise Security, Information Management & Governance en IT Operations Management Businesses over. Deze onderdelen gaan volgens de Amerikaanse firma samen met het portfolio van Micro Focus een nieuwe onderneming vormen die één van ’s werelds grootste ‘pure play’ softwarebedrijven moet worden.
HPE wil zich met de resterende bedrijfsonderdelen verder profileren als de ‘leading provider’ van hybride it. ‘We nemen een volgende belangrijke stap om een sneller groeiende, meer winstgevende onderneming neer te zetten met een sterkere cashflow die klaar is voor de toekomst’, aldus Meg Whitman, president en ceo van HPE.
4,5 miljard dollar omzet
HPE voorspelt dat de combinatie van de softwareonderdelen van HPE met Micro Focus een jaarlijkse omzet van 4,5 miljard dollar oplevert. De nieuwe onderneming richt zich op it-operations, security, informatiemanagement, big data analyse, cloud, open source en ontwikkeling. Bij de firma gaan vierduizend salesmedewerkers aan de slag om de producten aan de man te brengen.
Micro Focus verwacht de winst op de overgenomen softwareonderdelen van HPE na drie jaar te hebben verhoogd met 20 procentpunt. Aandeelhouders van HPE delen in de toekomstige winst, aangezien zij 50,1 procent van de nieuwe onderneming bezitten.
Het kersverse bedrijf zal worden geleid door Kevin Loosemore, voorzitter van Micro Focus. Mike Phillips gaat fungeren als cfo. ‘De fusie zorgt ervoor dat we één van de ‘leading players’ op de softwaremarkt worden. De organisatie gaat profiteren van sterke posities in verschillende key segmenten en richt zich op nieuwe innovaties als mobility, cloud, internet of things, big data en analytics’, aldus Loosemore.
Overname na splitsing HP
De overname van softwareonderdelen van HPE door Micro Focus volgt op de eerdere splitsing van HP die eind 2015 plaatsvond. HP werd destijds gesplitst in Hewlett-Packard Enterprise voor de infrastructuur, software en diensten en HP Inc voor de pc- en printeractiviteiten. Meg Whitman is ceo van HP Enterprise, terwijl Dion Weisler de scepter zwaait bij HP Inc. Door de opsplitsing in twee bedrijven verwachtte HP per bedrijf scherper op marktontwikkelingen te kunnen reageren en daardoor sterker te kunnen concurreren en te groeien.
Micro Focus, opgericht in 1976, is een softwarebedrijf dat zich richt op opkomende technologieën en naar eigen zeggen bedrijven helpt om sneller te innoveren. Het hoofdkantoor van de onderneming zetelt in het Britse Newbury, een andere vestiging staat in het Amerikaanse Rockville.
Partnerschap met Suse
Naast de oprichting van de nieuwe firma, kondigen HPE en Micro Focus ook plannen aan voor een commercieel partnerschap met Micro Focus-onderdeel Suse. Hierbij zal Suse fungeren als HPE’s preferred Linux partner. Dit zorgt er volgens de Amerikanen voor dat HPE’s Helion Openstack en Stackato-oplossingen met Suse’s expertise op het gebied van OpenStack worden samengevoegd. Dit heeft tot doel om ‘de beste hybride cloudoplossingen aan te kunnen bieden aan klanten’, aldus HPE.
In mei van 2016 heeft HPE aangekondigd zijn diensten divisie te fuseren met CSC en amper 4 maanden later wordt via eenzelfde constructie de non-core software divisie gefuseerd met Micro Focus. In beide deals blijft HP grootaandeelhouder en kan dus profiteren van de fusies en tevens invloed uitoefenen op de toekomst van beide bedrijven. Onderlinge samenwerkingen zullen voor alle organisaties positief kunnen uitpakken.
HPE is na het afstoten van de non-core software een onderneming geworden die zich richt op server, storage en netwerk technologie en services. Deze diensten zijn primair gericht op datacenters en deze markt zit juist in een overgang naar Cloud infrastructuren. Uit de cijfers van HPE valt op te maken dat de omzet uit servers en storage daalt en die van netwerken in de lift zit. Verder blijkt dat HPE zeer lean is geworden door het afstoten van de bovengenoemde divisies. Op de korte termijn zal HPE een plek op de markt van hybride cloud omgevingen moeten veroveren met een software defined infrastructuren aanbod. Dit aanbod is meer gebaseerd op open software platformen zoals Openstack met de verzamelnaam Helion. De directe competitie komt van Cisco en Dell, maar de echte competitie komt van Amazon Web services, Azure en Google en wellicht IBM in combinatie met VMware. het zal nog een harde dobber worden om in een krimpende markt een significant marktaandeel te veroveren. In de samenwerking met Micro Focus wordt aansluiting gezocht met SUSE linux, dat nu het standaard platform binnen de HPE Helion Cloud suite is geworden, binnen dit concept worden ook Amazon Web Services aangeboden. Het is een grote stap van HPE om te kiezen voor een focus marktgebied dat een sterke verandering doormaakt en nog zal doormaken. De tijd zal leren of de juiste keuze zijn gemaakt, zeker nu “infrastructure as a code” zich als stip op de horizon aan dient, waarbij software en het leveren van een integraal cloud aanbod juist de differentiatie ten opzichte van traditionele leveranciers.
Ooit wel eens geprobeerd om de site van HPE duidelijk te krijgen wat ze nu precies voor software verkopen? Ik werkte enkele jaren geleden bij toen nog HP Software, en het portfolio was toen al veel te groot om alles goed te kennen. En ondertussen heeft HPE nog meer overnames gedaan, sommige die zelfs nog definitief moeten worden. En dat zie je op de site(s) van HPE, de chaos is groot. Het blijkt erg moeilijk om duidelijk te maken wat er te koop is. En wollige marketingtaal maakt het het allemaal alleen maar moeilijker om echt tot de kern door te dringen.
De wereld van Enterprise Software is ondertussen behoorlijk gewijzigd. Er zijn veel specialisten die een duidelijk en betrekkelijk eenvoudig portfolio hebben. Verder gaat de verkoop van veel software steeds meer via het web, met niet of nauwelijks noodzaak voor dure sales en uitgebreide consultancy. En dus staan ook de prijzen onder druk.
HPE heeft absoluut keihard gewerkt aan zijn portfolio, en ik ben er van overtuigd dat de kwaliteit van de onderdelen goed is. Maar markt is veranderd, en hardware- en software verkoop zijn zo uit elkaar gegroeid dat het niet langer meer past in 1 bedrijf. Tijd dus voor een”pure-play” software onderneming!
Micro Focus is ver gekomen vauit de rol van Cobol en Mainframe softwareleverancier.. Zij zijn een partij met een immens software portfolio. Ik heb hen in de praktijk echter nog niet veel gezien of gehoord, en kan dus niet veel over hen zeggen.
Voor de markt en klanten lijkt me dit een goede stap.
Wel frustrerend dat het nog ongeveer 1 jaar moet duren voordat dit definitief zijn beslag krijgt.
HPE en Micro Focus, gefeliciteerd met deze overeenkomst en veel succes in de toekomst!
Verrassende stap, ik ben vooral benieuwd op grond waarvan Micro Focus verwacht de winst met 20 procent punt te kunnen laten groeien. Dat zou betekenen dat ofwel de markt enorm groeit, of dat de huidige manier van werken binnen HPE inefficiënt is/ kansen laat liggen. In beide gevallen klinkt mij dat niet als een compliment. Ik geloof wel dat er genoeg marktpotentieel op deze gebieden ligt, juist daarom verrast het mij enigszins dat HPE juist nu besluit te verkopen.