Vector Fabrics, de maker van veelbelovende tools voor dynamische softwareverificatie, is failliet verklaard. Hoge ontwikkelkosten in combinatie met te weinig inkomsten hebben het bedrijf uit Zaltbommel de das omgedaan. De bestaande investeerders wilden niet opnieuw met geld over de brug komen; gesprekken met een nieuwe investeerder ketsten op het laatste moment af.
Vector Fabrics is een Nederlands bedrijf dat in 2007 is opgericht door drie experts op het gebied van programmeren voor multicore-systemen: Martijn Rutten (ceo), Jos van Eijndhoven (cto) en Paul Stravers (chief architect); alle drie ex-werkenmers van halfgeleiderfabrikant NXP Semiconductors. Het bedrijf gebruikt dynamische softwareverificatie om fouten in miljoenen regels op te sporen, die er bij de gebruikelijke tests en statische controles doorheen glippen.
‘Ontzettend jammer’, laat een zwaar teleurgestelde Martijn Rutten telefonisch weten. ‘Waarschijnlijk waren we te vroeg met onze producten. Iedereen was erg enthousiast. We hadden recent nog een hoge IBM-techneut over de vloer die in zijn review lovend was over de mogelijkheden. In de praktijk bleek het echter ontzettend moeilijk om klanten definitief binnen te halen.’
Stelregel
Dat het bedrijf failliet is gegaan, had Rutten niet verwacht. ‘Niemand eigenlijk in ons bedrijf, inclusief onze raad van commissarissen. We waren er van overtuigd dat na bijna tien jaar de tijd voor oogsten was aangebroken. Dat is een stelregel bij bedrijven die geavanceerde technologie verkopen. De aanloopkosten zijn hoog. Het duurt een tijd eer de investeringen zijn terugverdiend.’
Of er een doorstart komt, weet Rutten niet. Dat ligt op het bordje van de curator. Bij het bedrijf werkten ruim twintig man die allemaal hun baan kwijt zijn. ‘Heel vervelend, al ben ik er wel gerust op dat iedereen snel een nieuwe baan kan vinden. Het zijn allemaal slimme mensen. Nadat het nieuws over ons faillissement bekend werd, kwamen er vooral uit de regio Eindhoven telefoontjes over projecten waar nog mensen voor werden gezocht.’
Geld is op
Vector Fabrics heeft in zijn bestaan een aantal malen financiële steun gekregen. Bij de start in 2007 weten de drie oprichters financiële steun te krijgen van ‘angel investors’ uit Silicon Valley en twee technologiefondsen van de overheid: Point-One Starter Fund en Technostars. In 2011 stapt Newion Investments als geldschieter in, waarbij de bestaande financiers hun inleg ook nog eens verhogen. Het extra kapitaal gebruikt Vector Fabrics om zijn marketing- en verkoopactiviteiten uit te breiden en een kantoor in Silicon Valley te openen. En in februari 2015 krijgt Vector Fabrics opnieuw een financiële injectie. De investeringsmaatschappij Participatiemaatschappij Oost Nederland (PPM Oost) stapt dan als nieuwe aandeelhouder in. Tegelijk investeren de bestaande aandeelhouders Newion Investments en Point-One Innovation Fonds (de fondsmanager van het eerder genoemde Starter Fund) opnieuw in het bedrijf uit Eindhoven.
De ontwikkeling van het nieuwe product Pareon Verify heeft echter veel geld gekost, terwijl het verwachte aantal klanten achterblijft. Het geld raakt op; de bestaande aandeelhouders willen niet opnieuw investeren. Ze vrezen dat de markt nog niet rijp is voor de technologie van Vector Fabrics. Gesprekken met een potentiële nieuwe investeerder lopen op niets uit, waarna faillissement wordt aangevraagd. ‘Doodzonde’, zegt Rutten. ‘Wij hadden echt het gevoel dat we in ons tiende jaar konden gaan oogsten. Het blijkt toch dat het in Nederland moeilijk is om investeerders te vinden die nieuwe technologie echt voor een lange termijn willen ondersteunen.’
Afgelopen maart stond Vector Fabrics nog geportretteerd in de rubriek Pareltjes over bedrijven die een opvallende rol hebben gespeeld of nog spelen in de Nederlandse ict-sector.
In Nederland moet je administratieve software maken of ouwehoeren over administratieve software maken, that’s it in Nederland.
Ik krijg een beetje het gevoel hier dat er drie zaken een prominente rol hebben gespeeld.
Software en complexiteit
Aan tailormade software hangt doorgaans een enorme prijskaart. Is het niet door de kosten en tijd van ontwikkeling, dan is het wel de bemensing en regie.
Zakelijk financieel
Klaarblijkelijk heeft er ook zakelijk en financieel iets niet helemaal sluitend gezeten anders kom je niet in een dergelijk positie als hier beschreven terecht. Ik lees hier ook niet of men de markt ontwikkelingen wel in het oog hebben gehouden. Laten we wel zijn, tien jaar voor ontwikkeling van een software pakket is wel een erg lange tijd.
Wetmatig
In de wereld bestaan er nu eenmaal een aantal wetmatigheden die ook betrekking hebben op IT ICT. Een van die regels is dat wanneer je zaken niet overzichtelijk weet te houden en dat goed registreert en regisseert, juist bij het ontwikkelen van software je zomaar in een blackbox situatie terecht komt waar je als het ware niet meer uit komt.
Dan is het niet vreemd na tien jaar(?) ontwikkelen, met alle respect voor de betrokken professionals, geldschieters de kraan dicht draaien. Je moet wel realistisch blijven natuurlijk.