Het aantal meldingen van cyberincidenten is in vijf jaar verdrievoudigd. Vorig jaar ontving Nationaal Cybersecurity Centrum (NCSC) ruim tweeduizend meldingen. Ook worden aanvallen heviger. Bedrijven betalen miljoenen losgeld om van hackers af te zijn. Dit meldt het AD.
In 2017 werd nog geen zevenhonderd keer melding gemaakt van cyberincidenten, afgelopen jaar groeide dit naar meer dan tweeduizend. Dat blijkt uit cijfers die het AD heeft opgevraagd met een beroep op de Wet open overheid bij het NCSC.
In een toelichting laat het NCSC weten dat niet alleen de aantallen toenemen, maar dat ook de impact van cyberaanvallen groter is. Cybercriminelen lijken zich te gedragen als professionele bedrijven. Zo hebben ze bijvoorbeeld een afdeling personeelszaken en zelfs een ‘medewerker van de maand’.
Hoewel het aantal meldingen toeneemt, gaat het slechts om het ‘topje van de ijsberg’, verklaart cyberexpert Pim Takkenberg van ict-beveiliger Northwave aan het AD. Uit vrees voor een slechte naam wordt lang niet alles gemeld. Zeker 180 cyberaanvallen waren de afgelopen vijf jaar gericht op vitale sectoren, zoals energiebedrijven. Volgens het NCSC liggen ook schakels in de keten vaker onder vuur.
Stichting
Het AD meldde eerder deze maand dat er een stichting in het leven is geroepen om informatie over cyberdreigingen te delen: NL CISO Circle of Trust. Onder meer ASML, Philips, ABN Amro, Rabobank, Ahold Delhaize en Shell zijn betrokken bij het platform. Dit omdat de Nederlandse overheid informatie over digitale bedreigingen niet direct deelt met individuele bedrijven. De wet staat dat vooralsnog niet toe. Via een omweg, namelijk het opzetten van samenwerkingsverbanden, mag dat wel. Zo delen ASML en het Cyber Weerbaarheidscentrum Brainport al informatie.