Volgend jaar stijgen de wereldwijde uitgaven voor beveiliging en risicomanagement met ruim 11 procent, zo voorspelt onderzoeksbureau Gartner. Het identificeert drie factoren die de groei van de beveiligingsuitgaven beïnvloeden.
De eerste van de drie elementen betreft de toename van extern en hybride werk, dat sinds corona een boost kreeg. De tweede factor is de overgang van virtual private networks (vpn’s) naar zero-trust network access. En tenslotte speelt ook de verschuiving naar cloud-gebaseerde leveringsmodellen.
‘De pandemie versnelde het hybride werk en de verschuiving naar de cloud. Hierdoor worden ciso’s of chief information security officers uitgedaagd om een steeds meer gedistribueerde onderneming te beveiligen’, zo vat Ruggero Contu, senior director analyst bij Gartner, het samen.
Factoren
De vraag naar technologieën die een veilige externe en hybride werkomgeving mogelijk maken, zal na 2022 toenemen. Omdat organisaties volgens Gartner veilige werkomgevingen op afstand willen creëren, zoeken ze oplossingen die snel rendement opleveren. Als gevolg daarvan zullen technologieën zoals web application firewalls, toegangsbeheer, endpoint protection platforms en secure web gateways een kortstondige vraag kennen, ten minste tot 2022.
Zero-trust network access (ztna) – de tweede factor – is dan weer het snelst groeiende segment in netwerkbeveiliging. Deze groeit naar verwachting 36 procent in 2022 en 31 procent in 2023, gedreven door de toegenomen vraag naar zero trust bescherming voor externe werknemers en de afnemende afhankelijkheid van organisaties van vpn’s voor veilige toegang. Nu organisaties vertrouwd raken met ztna, is er een groeiende trend om de technologie niet alleen te gebruiken voor gebruik op afstand, maar ook voor werknemers op kantoor.
Gartner voorspelt dat tegen 2025 ten minste 70 procent van de nieuwe implementaties van externe toegang voornamelijk wordt bediend door ztna in plaats van vpn-diensten. Eind 2021 was dit minder dan 10 procent.
Door multicloud-omgevingen – de derde factor – worden organisaties geconfronteerd met verhoogde beveiligingsrisico’s en de complexiteit van het gebruik en beheer van meerdere technologieën. Volgens analisten van Gartner leidt dit tot een verschuiving naar cloudbeveiliging en groeit het marktaandeel van cloud-native oplossingen.
Cloudbeveiliging
De uitgaven van eindgebruikers aan producten en diensten voor informatiebeveiliging en risicobeheer in totaal stijgen naar verwachting 11,3 procent, tot meer dan 188,3 miljard dollar in 2023. Hiermee versnelt de groei, want voor dit jaar sprak Gartner over een toename in uitgaven met 7,2 procent.
Cloudbeveiliging is de categorie die de komende twee jaar naar verwachting de sterkste groei zal doormaken, met een jaarlijkse groei van zowat een kwart. Beveiligingsdiensten, met inbegrip van advies, hardwareondersteuning, implementatie en uitbestede diensten, zijn dan weer de grootste uitgavencategorie, met een verwacht totaal van 76,5 miljard dollar in 2023.