Het blijvend verbeteren van cybersecurity wordt een van de vier speerpunten in de digitalisering-strategie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Ook een veilige, hoogwaardige en betrouwbare digitale infrastructuur krijgt voorrang. De twee andere prioriteiten zijn investeringen in digitale innovatie en vaardigheden, alsmede goed werkende digitale markten en diensten.
Dat schrijft minister Micky Adriaansens (EZK) in een brief aan de Tweede Kamer. Het Jaarplan 2022 van het Agentschap Telecom sluit daar op aan. Deze dienst die onder EZK valt, gaat het toezicht op cyberweerbaarheid te intensiveren. Dat is hard nodig want de digitale infrastructuur staat onder toenemende dreiging. Winkelketens, zorginstellingen en industrie zijn steeds vaker doelwit van cyberaanvallen. En zelfs vitale diensten als onze energievoorziening en telecommunicatie hebben te maken met digitale dreiging. Uiteindelijk kan het zelfs leiden tot maatschappelijke ontwrichting.
Om uitval en manipulatie van netwerken te voorkomen, moeten (telecom)operators alles in het werk stellen hun netwerken veilig en betrouwbaar te houden. Het Agentschap Telecom start in oktober met gerichte inspecties op dit vlak.
Aanbieders van communicatiediensten als Whatsapp en Skype vallen vanaf dit jaar ook onder het toezicht van Agentschap Telecom. Ook dergelijke over‐the‐top-diensten zijn voortaan verplicht alle maatregelen te nemen die nodig zijn om verstoring of uitval te voorkomen.
Verder gaat het overheidsorganisatie gericht toezicht houden op de naleving van de dekking- en snelheidverplichtingen die voortvloeien uit de 5G-vergunningen die in 2020 zijn geveild. De vergunninghouders dienen per 1 juli de eerste verplichting na te komen. De eisen zien op het stapsgewijs bereiken van 98 procent dekking en een snelheid van 8 Mbit/sec.
Door de extra vraag naar mobiele communicatie zal het aantal antennes toenemen. Dat leidt bij sommigen tot zorg over blootstelling aan elektromagnetische velden en gezondheid. Een zorg die het Agentschap serieus neemt. Daarom gaat het dit jaar het aantal veldsterktemetingen bij antennes intensiveren. Daarbij concentreren de metingen zich op specifieke locaties in de nabijheid van bijvoorbeeld scholen, winkelcentra en ziekenhuizen.
Klimaatdoelen
Speciale aandacht krijgt ook de energiesector. Die moet meer letten op het waarborgen van de cyberveiligheid. De klimaatdoelen leunen sterk op de digitale infrastructuur. De energietransitie kan niet slagen zonder onberispelijke werking van laadpalen, energiemeters, zonnepanelen of warmtepompen. Daarom onderzoekt het Agentschap in 2022 de impact en risico’s van elektrische apparatuur die zowel aan het elektriciteitsnet als aan het internet gekoppeld is.
Agentschap Telecom intensiveert ook het toezicht op apparatuur die niet aan de Europese eisen voldoet. Apparaten moeten storingsvrij werken, maar ook in digitale en elektrische zin veilig te gebruiken zijn.