Het ROC Mondriaan weigert te capituleren voor de hackers die de onderwijsgroep uit de regio Haaglanden afpersen. Om de druk op te voeren, heeft de hackergroep die zou luisteren naar de naam Vice Society persoonsgegevens van studenten en medewerkers op internet geplaatst.
De opleider voor middelbaar beroepsonderwijs houdt echter de poot stijf. De hackers hebben volgens een woordvoerder een fors bedrag aan losgeld geëist, maar dit bedrag zal in elk geval niet worden betaald. Het ROC heeft daar na overleg met de autoriteiten toe besloten. Als publiek gefinancierde onderwijsinstelling vindt Mondriaan dat ze zoiets niet kan maken.
Daarmee tonen de Hagenezen zich meer principieel dan de Universiteit Maastricht die begin 2020 na een ransomware-aanval ongeveer twee ton aan losgeld betaalde. Dat kwam de Limburgers destijds op forse kritiek vanuit de Tweede Kamer te staan.
Onderzoek
Nog niet duidelijk is wat de gevolgen zijn van de gegevenslek. Mondriaan onderzoekt de aard en de omvang van de gepubliceerde data, waaronder gegevens over docenten en studenten. Forensisch onderzoeker NFIR brengt de schade in kaart. Deze externe partij hielp eerder de gemeente Hof van Twente, eveneens slachtoffer van een hack met een lange nasleep.
Mondriaan ondervindt nu al bijna vier weken de gevolgen van het gehackte computersysteem. Op advies van deskundigen werd eerst de volledige it-omgeving platgelegd, wat de dagelijkse gang van zaken flink verstoorde.
Inmiddels is het onderwijs weer in volle gang, ook digitaal. Het herstel gaat echter stap voor stap. Van Microsoft Office is weer gebruik te maken, terwijl voor de roosters tijdelijk een aparte website is gemaakt. Het kost volgens een woordvoerder veel tijd om alles weer goed te regelen. Probleem is dat veel programma’s met elkaar zijn verbonden. ROC Mondriaan telt als opleider voor middelbaar beroepsonderwijs 20.000 studenten, vijfduizend cursisten en 2.100 medewerkers.