Misdaadverslaggever Peter R. de Vries is vandaag overleden. Hij raakte vorige week dinsdag zwaargewond toen hij werd beschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam. De Vries is 64 jaar geworden. Hij is een van de bekendste misdaadjournalisten van het land. De Vries hield zich ook bezig met de aanpak van cybercrime en cyberpesten.
Peter Rudolf de Vries startte zijn journalistieke loopbaan direct na de middelbare school bij De Telegraaf. Een Haagse moordzaak waarmee hij aan de slag ging wekte zijn interesse in misdaadjournalistiek. In de vijfendertig jaar die volgden, onderzocht hij ruim vijfhonderd moorddossiers en groeide hij uit tot een van de bekendste misdaadjournalisten van het land, met zijn typerende stemgeluid en onverschrokkenheid.
De Vries legde zich als misdaadbestrijder en -publicist én hulpverlener een paar jaar terug ook toe op de aanpak van cybercrime en cyberpesten. Eerst via het tv-programma ‘Internetpesters aangepakt’, waarin hij met zijn team twee jaar lang online uitwassen bestreed op onder andere Facebook.
Burgerparticipatie
Begin 2016 ontving hij de White Canvas Award (online reputatie management). Hij hielp Chantal uit Werkendam, slachtoffer van een (erotische) wraakvideo. De toen 22-jarige vrouw wilde weten wie het destijds veelbesproken seksfilmpje op Facebook had geplaatst. Facebook moest van de rechter gebruikersgegevens verstrekken maar kwam daar niet mee. Het bedrijf hield vol dat de gegevens niet meer te achterhalen waren.
Peter de Vries hielp Chantal met Facebook overeenstemming te bereiken over het aanwijzen van deskundigen die kunnen bevestigen dat de opgevraagde data inderdaad waren verwijderd. Facebook wilde dat door een eigen deskundige laten doen Chantal had meer vertrouwen in een eigen expert. Uiteindelijk konden beide experts aan het werk.
Als uitvloeisel hiervan startte hij in 2016 een burgerparticipatie-initiatief waarmee hij genoeg handtekeningen ophaalde om een aanpassing van de privacywetgeving op de agenda van de Tweede Kamer te kunnen zetten. Doel: zorgen dat internetaanbieders en sociale media, zoals Facebook, zich niet meer op privacyregels kunnen beroepen en gegevens moeten overhandigen zodat daders van cyberpesten makkelijker opgespoord kunnen worden.
Sinds oktober 2017 was hij medeoprichter van het advocatenkantoor De Vries & Kasem, dat onder meer slachtoffers van cybercrime bij staat.
Debatleider
In 2018 leidde hij een debat over cyberbeveiliging tijdens een diner, georganiseerd in het stadion van Almere City FC door de ict-dienstverleners Ultimum, Denit, Guardian 360 en Vest. Dat opende hij met zijn klassieker uit zijn tv-uitzendingen: ‘Door hier aanwezig te zijn, verschaft u zichzelf een alibi’.
De Vries kaartte tijdens het debat onder andere de onwetendheid over de omvang en het gevaar van cybercrime aan bij consumenten, bedrijven en toen nog opsporingsdiensten. ‘Wij kregen voor ons tv-programma duizenden meldingen van consumenten binnen; een verontrustend beeld waarbij de slachtoffers ook nog eens door de politie worden afgepoeierd. Er was bijvoorbeeld een slachtoffer, van wie naaktfoto’s via Whatsapp waren verspreid, die aangifte deed bij haar politiekantoor in een klein dorp in Groningen. De dienstdoende agent maakte proces verbaal op en vroeg: ‘Whatsup, wat is dat?’
Verklaring
Zijn nabestaanden laten in een verklaring weten: ‘Peter heeft geknokt tot het einde, maar heeft de strijd niet kunnen winnen. Hij is omringd door de mensen die hem liefhebben, overleden. Peter heeft geleefd naar zijn overtuiging: ‘On bended knee is no way to be free’. We zijn onnoemelijk trots op hem en tegelijkertijd ontroostbaar.’
Meer actuele informatie over de dood van Peter R. de Vries staat in de berichten van onder andere RTL Nieuws, Nos.nl en Trouw.
Peter de Vries zag vanuit zijn vak veel soorten misdaad en slachtoffers. Hij heeft zijn bekendheid uiteindelijk steeds meer ingezet voor de laatsten en voor preventie.