De politie loopt achter bij de bestrijding van cybercriminele fenomenen en dadergroepen die de individuele politie-eenheden overstijgen. De toenemende technische en juridische complexiteit hiervan groeit het Team High Tech Crime boven de pet. De ambitie van twintig hightech-onderzoeken is blijven steken op twaalf, minder dan in voorgaande jaren.
Dit blijkt uit een brief van minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) aan de Tweede Kamer. Centraal hierin staan de ontwikkeling van cybercrime en de maatregelen die hiertegen worden genomen. Onderzoeken naar de technisch meest geavanceerde vormen van cybercrime en nieuwe criminele werkwijzen vergen meer capaciteit en hoogwaardige kennis. Dergelijke onderzoeken nemen vaak meerdere jaren in beslag. Ook wordt er aan technische en juridische innovaties gewerkt, die vervolgens de hele opsporing ten goede komen. Verder meldt Grapperhaus dat de capaciteit bij het Openbaar Ministerie nog achterblijft bij die van de politie.
Vorig jaar nam het aantal registraties van computervredebreuk toe. In 2020 werden 11.120 inbraken op computeromgevingen gemeld tegen 4.865 in het jaar daarvoor. Omdat de aangiftebereidheid nog steeds zeer laag is, is de werkelijke omvang van cybercrime veel hoger.
Naast de Kamerbrief Integrale Aanpak Cybercrime heeft Grapperhaus ook de voortgangsrapportage Nederlandse Cybersecurity Agenda (NCSA) naar de Tweede Kamer gestuurd. Het volgende kabinet zal beslissen over de opvolging hiervan. Bij de nieuwe aanpak van de cybersecurity komt meer nadruk te liggen op de effectiviteit. Momenteel zijn de effecten onvoldoende meetbaar.