De vernieuwde identiteitskaart die begin deze week is ingevoerd, is uitgerust met een chip met een inlogfunctie. Daarmee is via DigiD in te loggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of pensioenfonds .
Dit meldt de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens. Inloggen met een identiteitskaart met behulp van de DigiD-app geeft extra zekerheid bij de bescherming van iemands gegevens.
Omdat organisaties de zekerheid willen dat gegevens met de juiste persoon worden gedeeld, is de Nederlandse identiteitskaart verder ontwikkeld en voorzien van een chip. De inlogfunctie van de identiteitskaart is via een pincode, die per post wordt verstuurd, te activeren.
DigiD kent verschillende betrouwbaarheidsniveaus. Het basisniveau kent alleen een gebruikersnaam met wachtwoord. Dan is er het middenniveau waarbij de gebruiker kiest voor inloggen met de DigiD-app of voor een sms-controle. Als derde is er het substantiële niveau. Dit is vereist wanneer er met extra privacygevoelige data wordt gewerkt zoals gegevens over de gezondheid. Dan is er ook het niveau DigiD Hoog.
DigiD Substantieel en DigiD Hoog vereisen het eenmalig respectievelijk telkens uitlezen van de chip van het rijbewijs en identiteitskaart. Dit kan met de nfc-functie in tablets en smartphones of lezers verbonden aan computers. Bestaande identiteitskaarten blijven geldig totdat ze zijn verlopen. Bij verlenging van de identiteitskaart zal een nieuwe kaart worden verstrekt.
ID&D
De ‘nieuwe’ identiteitskaart is ontwikkeld door de huidige leverancier van het paspoort en de id-kaart: ID&D. Dat is een onderdeel van het Franse beveiligingsbedrijf Idemia. De Nederlandse id-softwareleverancier AET Europe eiste medio vorig jaar nog in een kort geding dat het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zou stoppen met de invoering van de nieuwe Rijkspas die Idemia ook mocht leveren na het winnen van een aanbesteding. Volgens het ict-beveiligingsbedrijf uit Arnhem gebruikt het Franse bedrijf verouderde technologie. De rechter verwierp het bewaar.