Meer dan de helft van de Nederlanders stelt de updates van zijn slimme apparaten uit of vergeet deze updates uit te voeren. Dit terwijl 80 procent van de gebruikers van zo’n iot-apparaat op de hoogte is dat zo’n toestel kwetsbaar is wanneer updates uitblijven. Dat blijkt uit onderzoek onder 1.200 Nederlanders, uitgevoerd door Panelwizard in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK).
Het onderzoek toont aan dat bijna driekwart van de Nederlanders één of meerdere slimme apparaten in huis heeft, zoals een smart-tv, slimme thermostaat of slimme speaker. Echter staat het uitvoeren van deze updates nog niet hoog op de agenda. Die worden vaak uitgesteld omdat gebruikers hier geen tijd voor of zin in hebben of het te veel gedoe vinden. En dat terwijl er veiligheidsrisico’s kleven aan het niet bijwerken van de apparatuur.
Om Nederlanders bewust(er) te maken van de mogelijke gevaren, zoals cybercriminelen die het apparaat kunnen hacken, start het het ministerie van Economische Zaken en Klimaat de campagne ‘Doe je updates’. De website www.doejeupdates.nl roept gebruikers op hun slimme apparaten direct te updaten. Ook staan hier tips om het updaten van slimme apparaten makkelijker te maken en zo de veiligheid te waarborgen.
Wetsvoorstel
Naast de bewustwordingscampagne, werkt de Rijksoverheid aan een wetsvoorstel om verkopers te verplichten om software- en beveiligingsupdates aan te blijven bieden voor slimme apparaten. Consumenten kunnen slimme apparaten daardoor langer en veiliger gebruiken.
Zal wel net zo gaan als met de Android telefoons. Updates (misschien) de eerste 3 jaar, en daarna niet meer. Smart tv’s krijgen al vaak na een jaar geen updates meer. Misschien een idee om het “smart” deel in een standaard module te leveren, bv via USB, of nog beter, direct HDMI of zo. Hierdoor kunnen deze modules evt vervangen worden, als er geen updates meer gemaakt worden. Gelijk een nieuwe markt.