Voor de Amerikaanse internetpionier Vint Cerf zijn beveiligingstechnologieën als TLS (Transport Layer Security) en SSL(Secure Sockets Layer), DNSSEC, twee-factorauthenticatie (2FA), en HTTP Strict Transport Security (HSTS) essentiële beveiligingstechnologieën om spoofing tegen te gaan. Spoofing is het fenomeen waarbij gebruikers naar valse adressen worden geleid, en systemen en gebruikers die zich voordoen als iemand anders.
Dit stelt Cerf in een publicatie van het Amerikaanse businessblad Quartz. Hij vertelt hierin dat toen Bob Kahn en hijzelf het tcp-ip-netwerkprotocol voor internet ontwikkelden, ze niet wisten dat ze de fundering legden voor de digitale supersnelweg die nu onmisbaar lijkt. Ook hadden ze niet voorzien dat mensen moedwillig het netwerk zouden misbruiken voor diefstal en fraude. Websitebouwers moeten volgens hem gebruikmaken van sterke security-standaarden zoals SSL-certificaten, makkelijk te gebruiken Domain Name Security Extensions (DNSSEC), twee-factorauthenticatie en HTTP Strict Transport Security. Wanneer een website live is, moet er daarnaast volgens Cerf regelmatig gecheckt worden of alle software en plugins up-to-date zijn en er geen malware of adware aanwezig is.
Cerf adviseert de internetindustrie bovendien om domeinnamen altijd toe te voegen aan de HSTS-lijst. Dit verzekert volgens de internetpionier dat HTTPS-encryptie verplicht is en ‘by default’ staat ingesteld, ook voor alle sub-domeinen van de site. Daarnaast moet de internetsector de DNSSEC sneller adopteren om spoofing van het dns-systeem tegen te gaan. DNSSEC is een manier om te verifiëren dat de domeinnaam en het bijbehorend ip-adres afkomstig zijn van een betrouwbare bron. Ook zorgt het ervoor dat de browser het juiste adres vindt bij de ingegeven websitenaam. Domeinregistreerders en hostingproviders zouden het volgens hem tot slot makkelijk moeten maken om DNSSEC toe te passen op hun sites.
Adoptie standaarden te traag
Stichting Internet Domeimregistratie Nederland (SIDN), die in een blog de visie van Cerf beschrijft, stelt dat de organisatie het gebruik van de door Cerf genoemde beveiligingsstandaarden, al langer stimuleert. Ook stelt de stichting dat de adoptie van deze standaarden weliswaar blijft groeien, maar dat het te langzaam gaat. Met name wat betreft het gebruik van IPv6 en DNSSEC-validatie doen we het in Nederland volgens de organisatie internationaal gezien slecht.
Om dit te verbeteren, moeten ook leveranciers volgens SIDN hun tools en diensten verbeteren. Bart Knubben van Forum Standaardisatie is deze mening ook toegedaan, aldus SIDN: ‘Belangrijk is dat softwareleveranciers en dienstverleners deze standaarden makkelijk toepasbaar en – beter nog – tot de standaardinstelling (default) maken.’